Як вибрати викидний ніж?*

 Як вибрати викидний ніж?*
Як думаєте, коли з'явився перший викидний ніж? Років 50-70 тому? А ось і ні! Італійські майстри придумали конструкцію ножа з викидним лезом ще на початку XVIII століття! Так, ці вироби були зовсім не схожі на сучасні. Можна навіть сказати, що вони більше нагадували складаний меч, аніж ніж, та й надійність конструкції залишала бажати кращого ... Але тим не менше. Якби з того часу майстри з року в рік не вдосконалювали свої вміння і не покращували конструкцію, не експериментували з розмірами і формами, ми б сьогодні не мали можливість купити надійний і якісний викидний ніж в магазині https://wellgo.ua/. І сенсу писати цю статтю теж не було б ...

Але в нашій історії все не випадково, правда? Саме тому пропонуємо поговорити про те, яку еволюцію пройшли і якими бувають сучасні складні ножі, на що звертати увагу при їх виборі. Також розповімо про найбільш затребувані сучасні моделі. Рекомендуємо дочитати до кінця!

Зверніть увагу: згідно із законодавством, викидні ножі, у яких довжина клинка перевищує 9 см, а товщина - 2,6 мм, вважаються холодною зброєю і повинні бути зареєстровані в установленому порядку!

Сучасні викидні ножі: механізм і форма леза має значення


Почнемо з того, що викидні ножі мають ручний і автоматичний тип звільнення леза. Так, моделі першого типу мають більш доступну ціну, добре піддаються ремонту, не бояться різних забруднень (піску, пилу та ін.) І досить витривалі, однак автоматичні варіанти завжди були і будуть більш зручними. Риболовля, похід, полювання, туризм, побутові завдання ...

Ці маленькі помічники незамінні саме в тих випадках, коли немає вільного місця в рюкзаку для звичайних ножів, а під час маніпуляцій вільна лише одна рука. Одне натискання на важіль у автоматичної моделі - і інструмент готовий до виконання завдання!

На сьогоднішній день найбільш затребуваними є автоматичні викидні ножі двох типів:

  • з фронтальним викидом леза;

  • з боковим викидом клинка.

  • При фронтальному механізмі лезо виходить вертикально: чітко і різко. При правильній і акуратній експлуатації така конструкція вважається більш надійною і довговічною, ніж бічна. Остання має на увазі більш простий принцип звільнення клинка: після натискання на кнопку на рукояті лезо виходить по дузі. Та й ножі з боковим викидом мають більш доступну ціну.

    Принцип їх роботи, в принципі, ідентичний. Усередині держака захована пружина, яка в складеному вигляді ножа знаходиться в напруженому стані і блокує лезо. Після натискання на кнопку пружина розтискається і звільняє клинок.

    Якщо подивитися на форму леза, то автоматичні викидні ножі також можна розділити на дві категорії:

  • зі стандартною формою леза;

  • клинки-стилети.

  • Головна відмінність останніх - в більш тонкій і довгій формі леза. Зовні вони нагадують кинджал. У них відсутня ріжучакромка, тобто накришити продукти їм або перерізати, скажімо, мотузки досить проблематично. Але у стилетів є одна істотна перевага: відмінні колючі властивості. У деяких випадках воно може дуже навіть стати в нагоді! Наприклад, на полюванні або під час захисту від хижака.

    5 речей, на які варто звернути увагу при виборі викидного ножа


    Отже, якщо ви вже визначилися, якого типу викидний ніж ви хочете купити (автоматичний / ручний, з фронтальним / боковим викидом леза, зі звичайним клинком / стилетом), значить настав час впорядкувати відповідні моделі і вибирати вже з варіантів, що залишилися. Далі дивіться на наступні параметри:

    1. Матеріал виготовлення клинка. Щоб властивості клинка збереглися протягом тривалого часу, вибирайте викидні ножі з лезами з високоякісної нержавіючої сталі марок 420HC, 8Cr13MoV, 154CM, S30V, D2 і т.д. Такі не підведуть в потрібний момент!

    2. Тип замка. Їх існує дуже багато. Розповімо лише про найпоширеніших і надійних:

  • auto lock - автоматичний викид клинка проводиться після натискання на кнопку на рукояті; найпростіший, але і самий надійний варіант фіксації леза;

  • liner lock - має плоску пружину, що відповідає за викид клинка; замок лінійний, злегка подовжений;

  • back lock - механізм має характерну вставку уздовж всієї рукояті;

  • plunge lock - лезо фіксується спеціальним штифтом, який входить в нижню частину клинка; вимагає акуратного використання, так як чутливий до різного типу забруднень;

  • button lock - лезо фіксується пружинної кнопкою і надійно фіксується в положенні відкрито / закрито; така модель дуже чутлива до різного типу забруднень і може перестати нормально функціонувати після потрапляння всередину пилу, сміття, бруду або піску;

  • автомат - гарантує автоматичне відкриття і закриття клинка, надійно фіксує ніж в потрібному положенні, однак, як і інші моделі замків, досить чутливий до різного роду забруднень.


  • 3. В цілому, кожен з представлених видів замків в викидних ножах мають свої переваги і недоліки. Орієнтуватися варто на власні вподобання й умови, в яких буде використовуватися клинок.

    4. Матеріал виготовлення рукояті. Тут потрібно керуватися принципами ергономіки. Звичайно, прогумована рукоять більш зручна, ніж проста пластикова. Однак і ціна у них більш значна. Рукоять повинна зручно лежати в руці, бути міцною і не ковзати.

    5. Вага. Оптимальні показники - 100-250 грам. Більш важкі моделі можуть створювати деякі незручності під час експлуатації.

    6. Ціна. Тут діє загальне правило: відверто дешеві моделі викидних ножів від нікому не відомих торгових марок навряд чи будуть мати високу якість, і дуже малоймовірно, що вони прослужать вам довго. Краще вибирати варіанти середньої цінової категорії або ж більш дорогі товари. Інша справа: акційна продукція. Нерідко імениті бренди для розширення клієнтської бази і в рекламних цілях влаштовують відмінні розпродажу, завдяки яким можна придбати хороші ножі зовсім недорого. Якщо вам пощастило потрапити на таке вигідну пропозицію, що не посоромилися попросити у продавця документи, що підтверджують якість. Якщо все сертифікати є в наявності - беріть, не сумніваючись!

    До речі, дуже зручними додатковими функціями на складних ножах є наявність ліхтарика, штопора, відкривачка для пляшок або, скажімо, отвір для кріплення темляка. Якщо є фінансова можливість купити саме таку модель, обов'язково скористайтеся ним!

    Ну, а тепер окремо розповімо про виробника: ще один важливий параметр виборі викидних ножів.

    Кращі виробники викидних ножів: коли ім'я говорить саме за себе
    Є такі бренди, які просто не можуть дозволити собі випускати неякісний товар. Вони ручаються за свою продукцію власним ім'ям і репутацією. Вони роблять все, щоб їх викидні ножі були довговічними і зручними. До їх числа можна віднести наступні торгові марки:

  • Buck;

  • Grand Way;

  • Ganzo;

  • Firebird by Ganzo;

  • Benchmade.

  • Якщо ви знайдете в обраній вами торговій точці оригінальну продукцію даних виробників, можете брати такий викидний ніж без роздумів!

    Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
    Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
    Коментарі 0
    • Статус коментування: премодерація для всіх
    Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.