У Луцьку заборонили «варварське» кронування дерев

У Луцьку заборонили «варварське» кронування дерев
У Луцьку встановили мораторій на омолоджувальне обрізання дерев, через яке загинуло немало дерев у місті.

Про це йшлося під час засідання сесії Луцькради у середу, 27 січня.

Депутат Юрій Моклиця розповів, що у Луцьку запропонували ввести мораторій на омолоджувальне обрізання дерев. Він діятиме до того часу, поки у місті не напрацюють відповідний нормативний документ, який регулюватиме питання.

Мораторій не поширюється на видалення аварійних і потенційно небезпечних гілок або частин стовбурів дерев у місті, санітарне та формувальне обрізання дерев та видалення омели з їх крон.

«У цей проміжок часу, поки має йти активна обрізка, ми кілька десятків дерев врятуємо точно. Це стимул для чиновників зробити те, про що ми говоримо із 2016 року», - сказав Моклиця.

«Із приходом весни починається незрозуміла інквізиція дерев. Кронування перетворюється у варварський метод. Особливо, коли воно відбувається без додаткових маніпуляцій, які знезаражують певні рани для дерев, кронування перетворюється у небезпеку для людей та їхнього майна», - додав Володимир Пшибельський.

Міський голова Ігор Поліщук відзначив, що потрібна системність та порядок у питанні кронування дерев, у тому числі й на приватних територіях, територіях ОСББ. Він додав, що потрібно ввести жорстку відповідальність за порушення правил благоустрою міста.

Також Ігор Поліщук повідомив, що, наприклад, свого часу кронування дерев на проспекті Волі здійснювали відповідно до правил утримання зелених насаджень в Україні, затверджених Кабміном. За процесом наглядав спеціаліст.

«Як ми бачимо, ця постанова, на мою думку, не є досконалою, тому що допускає значно більший рівень кронування дерев», - сказав очільник міської громади.

Тож мер попросив начальника відділу екології зібрати усі найкращі напрацювання інших міст, науковців, взяти до уваги світову практику та втілити їх у правилах утримання та кронування зелених насаджень. Держекоінспекцію, своєю чергою, просять реагувати на неправильне кронування та притягати до відповідальності винних.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А ще потрібно позбавити в місті дерева, навіть на присадибних ділянках, від омели та позбутись хаотичності у доборі видів дерев при висадці в людних місцях
Відповісти
Потрібно не нормативи затверджувати, а хоча б прочитати методичку по кронуванню. Взяти бензопилу в руки - ще не означає стати спеціалістом з обрізки дерев.
Відповісти
А яка різниця між нормативом та методичною? Норматив можна встановити на основі методички. Методичку написати на основі нормативу. Починати треба з конкретного уявлення, яким має бути озеленення міста, аби воно мало охайний та привабливий вигляд. Навіть які потрібно висаджувати дерева, щоб Луцьк бодай якось відрізнявся від інших міст. Відповідно як їх декорувати або залишати в природному стані
Відповісти