Діагностика ноутбука своїми силами*

Діагностика ноутбука своїми силами*
Спробуємо відповісти на найпопулярніші питання: Чому ноутбук не включається? Чому немає зображення? Чому програмне забезпечення не завантажується? Виявлення причини неполадки дасть можливість заощадити деяку кількість часу і коштів пов'язаних з походом в сервісний центр, також можна дізнатися приблизний цінник майбутнього ремонту.

Будь-яка техніка, навіть сама надійна, не може працювати вічно і одного разу може дати слабину. Перед походом в спеціалізований центр, контакти якого можна знайти тут https://www.aks.ua/uk/remont/, беремося за самостійну діагностику. Але потрібно ж з чогось почати?

Як правило, в лептопах виходить з ладу якийсь один елемент, і тільки лише в п'яти відсотках випадків міняти доводиться комплекс запчастин, і пов'язано це з явними механічним впливом на пристрій, тобто падіння, залиття рідиною і т.п.

Типові поломки, які найбільш часто зустрічаються в ноутбуках
Комп'ютер не реагує на натискання кнопки включення. Однозначно можна стверджувати що є проблеми в ланцюзі живлення. Пов'язано це може бути з виходом з ладу блоку живлення, втрати контакту в роз'ємі живлення, зіпсованим акумуляторним блоком. На жаль, без додаткового обладнання точний діагноз встановити не вийде, але на усунення такого роду поломки знадобитися не більше 10% від загальної вартості лептопа.

Індикація включення присутня, але картинка на екрані не з’являється. Це вважається найнеприємнішої поломкою для власника ноутбука. Для початку підключаємо зовнішній монітор через порт VGA або HDMI, якщо зображення є, тоді несправна матриця або шлейф, якщо ж ні, то це може говорити про вихід з ладу чіпів відеокарти або північного моста. Іноді вартість такого ремонту може перевищувати цінник на весь лептоп в цілому.

Ноутбук включається, але зависає при завантаженні операційної системи. Така поведінка може свідчити про критичну помилку в операційній системі або виходом з ладу жорсткого диска. У першому випадку несправність вирішується відновленням системи до вихідного стану, в другому - заміною накопичувача інформації на новий.

Пристрій працює, але іноді зависає. Знову ж причиною цього можуть бути системні помилки або перегрів основних чіпів на материнській платі, зазвичай супроводжується це роботою кулера на максимальних обертах. Проста заміна термопасти дозволяє надовго позбутися цієї несправності.

У разі ж більш серйозних неполадок без допомоги фахівців навряд чи вийде розібратися, однак базові навички діагностики все ж допоможуть заощадити час і кошти будь-якому користувачеві ПК.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.