Особливості вибору камінної топки*

 Особливості вибору камінної топки*
Сучасні камінні системи опалення використовуються в якості опалювального приладу, та як декоративна прикраса інтер'єру. Залежно від призначення, підбирають відповідну топку. Камінні топки можна розділити на два основних типи: закриті (чавунні та сталеві) та відкриті (без дверцят, футеровані шамотною цеглою).

Якщо в приміщенні передбачена централізована система опалення, то досить підібрати шамотну модель. Там, де необхідно обігріти будинок, та відсутні інші системи опалення, то доцільніше купити топку закритого типу - опалювальну. Камінна топка дозволяє вам забезпечити безпечний процес згоряння дров.

До окремої топки варто придивитися, якщо:
• Камін необхідний не тільки для прикраси, але й для обігріву житла.
• Ви хочете красивого горіння в різних режимах.
• Ви не готові до витратних, трудомістких та тривалих будівельних робіт.
• Вас не влаштовує «лотерея» з пічників, та ви віддаєте перевагу перевіреному заводському продукту з гарантією.
• Ви хочете з мінімальними затратами «оживити» не функціональний старий камін або вбудувати новий камін в стіну.

Відрізняються один від одного за розміром, топки можуть ще й відрізнятися функціональними особливостями, матеріалом, з якого вони виробляються. Для покупців можуть пропонуватися сталеві та чавунні топки.

Серед величезного різноманіття найбільш пріоритетним варіантом для більшості покупців залишаються чавунні топки, які залучають доступною вартістю та відмінними якісними характеристиками.

Чавунні топки на дровах


Покупець, звертаючись в магазин, обов'язково повинен буде надати інформацію: розмір топки, чи буде це єдине джерело тепла або в будинку є централізоване опалення, площа опалювального приміщення, кімнати або будинку, в якому стилі оформлений інтер'єр. Ця інформація допоможе фахівця відразу запропонувати кращі варіанти, що відповідають вимогам клієнта.

Якщо перед вами стоїть завдання забезпечити комфорт та тепло будинку, то рекомендують купувати камінні топки чавунні закритого типу. Це пов'язано з високим ККД. Серед усіх запропонованих на ринку варіантів саме цей тип забезпечує до 80% ефективності роботи. Говорити про переваги чавуну не має сенсу, адже всім відомо, що це міцний та вогнетривкий матеріал, відмінно передає тепло та здатний утримувати його протягом тривалого періоду часу.

Плюси чавунних топок:
• КПД 80-90% (у топок закритого типу).
• Накопичують тепло, потім довго віддають його.
• Чи не деформуються через перепади температур.

Мінуси чавунних топок:
• Невеликий вибір дизайнерських рішень.
• Ширина топки обмежена.
• Важкі.

Потужність камінної топки


Потужність визначає, наскільки комфортно буде перебувати в приміщеннях, які обігріваються каміном. Якщо встановити занадто потужну топку, в будинку буде пустельна спека та посуха. Малопотужна топка буде буквально поглинати паливо, намагаючись видати достатню для обігріву кількість тепла.

Як визначити потужність камінної топки:
1. Порахуйте обсяг приміщень, які буде обігрівати камін (площа × висоту).
2. Для приміщень об'ємом 50-100 кубометрів потрібна топка потужністю ~ 5 кВт.
3. Якщо обсяг приміщень більше 100 кубометрів, розділіть отримане число на 20, та ви отримаєте орієнтовну потужність. Наприклад, обсяг ваших приміщень 200 м3: 200/20 = 10 кВт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.