Як почати сортувати сміття вдома: 4 кроки

Як почати сортувати сміття вдома: 4 кроки
Світовий океан і звалища заповнені сміттям. Безліч сучасних товарів призначено для утилізації після однократного використання, але багато потенційно придатних для вторинної переробки виробів усе одно потрапляють на звалища. Це лякає, проте ми можемо виправити ситуацію, почавши з себе. Навчіться переробляти та зменшуйте кількість відходів, які ви генеруєте. Це легше, ніж здається!

Думаєте, що переробляти вторсировину вдома неможливо? Гарна новина полягає в тому, що переробка може бути простою і не обов'язково займає все місце на вашій кухні. Zero waste магазин Ecogrizzly пропонує 4 простих кроки для сортування і переробки в домашніх умовах.

1. Змініть своє мислення
Багато хто з нас вважає, що сортування та переробка сміття – це складна задача, що вимагає спеціальних знань або багато часу. Насправді ж це справа звички, і вам зовсім не обов’язково одразу вивчати всі типи відходів. Коли замість одного сміттєвого бака у вас є декілька, то все, що вам потрібно, – це переключити свою увагу та кинути банку в один бак, а органіку в інший.

2. Знайдіть окреме місце для сортування
Для початку підшукайте на кухні місце для одного великого кошика. Це може бути навіть там, де раніше стояло звичайне сміттєве відро. Нехай це буде вашим першим місцем для складування змішаних відходів: скла, пластику, металу тощо. Більшість сортувальних станцій усе одно відокремлюють їх на місці, тому збір такого сміття в одну тару – це нормально. Якщо ви плануєте перевозити його до найближчого пункту збору відходів, то ви знайдете там людей, що готові допомогти вам його розібрати.

Якщо ж у вас є більше місця, то поставте декілька окремих контейнерів: для скла, паперу, металу та пластику. Це не лише зручно, а ще й чудово допоможе навчити сортуванню дітей у формі гри – наприклад, побудувавши «вежу» з контейнерів. Проте, щоб їх заповнити, потрібно буде більше часу, тому багато хто все одно вибирає варіант «все в одному».

3. Промивайте вторсировину
Подумайте про людей, які беруть на себе роботу із подальшої переробки ваших відходів. Банка з-під рибних консервів стає досить неприємною після спекотної «подорожі» на сонечку. Тож завжди промивайте порожню упаковку, і на кухні не лишиться залишків їжі. Те саме стосується й іншої тари – наприклад, з-під соків і газованої води.

4. Компостуйте
Ви платите за весь фрукт або овоч – то чому б не змусити «працювати на вас» ту його частину, яку ви не їсте? Перенесення органічних відходів у сад чи город не лише забезпечує ваші рослини відмінними поживними речовинами, а й економить місце на звалищах. А якщо ви думаєте, що шкірка банана на звалищі розкладеться, то пам'ятайте: вона, ймовірно, буде завалена купою пластику разом з іншим сміттям.

Більш «просунутий» метод – встановити спеціальний домашній компостер, де залишки їжі будуть перероблятися на корисне добриво як для кімнатних, так і для садових рослин.

Тепер ви можете спробувати почати сортування вдома, якщо ще цього не зробили. Пам’ятайте: для збереження планети кожна дрібниця має значення!

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.