Павло Лісіцин: затор в Суецькому каналі - новий "Чорний лебідь" контейнерної логістики*

Павло Лісіцин: затор в Суецькому каналі - новий "Чорний лебідь" контейнерної логістики*
В кінці березня в Суецькому каналі стався інцидент - контейнеровоз Ever Given, місткістю 20 тис ТЕУ, розвернуло поперек каналу, що призвело до блокування проходу для інших судів. Президент компанії "Євротермінал" Павло Лісіцин розповідає, що щодня транзитом з Азії в Європу по Суецькому каналу проходить близько 55 тис ТЕУ. Блокування каналу привела до того, що по обидва боки накопичилося близько 150 суден, які перевозили різні товари - від нафти до товарів народного споживання. Розблокувати канал вдалося тільки через тиждень.

"Експерти оцінюють, що збитки світової економіки за цей час склали близько на 230 млрд доларів", - говорить Павло Лісіцин.

Немає лиха без добра


Ситуація в Суецькому каналі привела до відкладеного попиту, завдяки чому Одеському порту вдалося наростити обсяги перевалки контейнерів і зайняти ще більшу частку на ринку.

"За підсумками першого кварталу частка Одеського порту в загальній структурі обробці контейнерів зросла до майже 70%. Так, в березні 2021 році операторами було оброблено 61,1 тис ТЕУ, що на тринадцять відсотків більше, ніж в першому кварталі 2021 року", - відзначає президент "Євротермінал" Павло Лісіцин.

Таким чином порту вдалося знову вийти в плюс, після негативної динаміки в січні, викликаної погодними умовами і тим, що кілька великих суден так і не змогли зайти в порт.

Павло Лісіцин прогнозує, що подальша динаміка перевалки в порту буде позитивною. За словами президента компанії "Євротермінал" про це в тому числі свідчить рекорд компанії "Бруклін-Київ" за кількістю завантажених контейнерів при обробці одного судна. Так, компанії вдалося занурити 2571 контейнер, при тому що до цього максимальну кількість занурених на терміналі контейнерів становить 2300 ТЕУ. Павло Лісіцин відзначає, що такий рекорд був обумовлений тим, що через ситуацію в Суецькому каналі був скасований захід судна двох великих контейнеровозів в порт.

"Це спричинило за собою накопичення вантажів експортних контейнерних вантажів на терміналі", - резюмує Павло Лісіцин.

Попит на контейнеровоз


Ще одна тенденція, що сформувалася в березні на ринку контейнерної логістики - рекордна кількість замовлень на будівництво суден-контейнеровозів, місткістю від 15 тис ТЕУ і вище. Як зазначає президент "Євротермінал" Павло Лісіцин, в березні цього року було зроблено замовлення на 45 мегаконтейнеровозів і ще 27 контейнеровозів меншою місткістю. Загальна потужність цих судів складе 886 тис ТЕУ. При цьому показники за перший квартал 2021 року теж показують рекордні за останні шість років цифри - потужність всіх замовлених судів вже склав 1,39 млн ТЕУ. Ці показники вже перевищують обсяги за весь минулий рік, коли сукупна місткість замовлених судів склала 995 тис ТЕУ.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.