У Журавичах зчинили бунт сомалійці

У Журавичах зчинили бунт сомалійці
З-поміж майже 130 громадян інших країн, які зараз перебуває у пункті для іноземців та осіб без громадянства у селі Журавичі Ківерцівського району, найбільше – вихідців із Сомалі.

Про це йдеться у сюжеті Волинської ОДТРК.

Вони незадоволені терміном перебування, який, згідно із законом, раніше був 6 місяців, а тепер рік. Це головна причина конфліктів, вважає директор цього пункту Сергій Гордовський.

«Серйозних таких конфліктів не було. Ну були випадки, що іноземці порушували розпорядок дня, порушували дисципліну, були притягнуті до відповідальності згідно законодавства. По одному навіть було рішення суду по статті 173 – дрібне хуліганство», – розповів Гордовський.

Цей конфлікт вдалося вирішити після приїзду групи з місцевого Ківерцівського міськвідділу міліції.

Ще одна причина конфліктів – пункт тимчасового перебування іноземців та осіб без громадянства, як відомо, уже не є міліцейським підрозділом, а цивільною установою. І це ускладнює роботу охоронцям. Адже контингент тут специфічний.

«Раніше, як була міліція, то ми мали якісь засоби захисту. На даний час ми трошки обмежені, в нас нічого немає. Всяко буває: бувають агресивні, бувають спокійніші», – каже один з охоронців.

Зараз у пункті перебувають представники 20 національностей. А вони, зі слів охоронців, люди різних віросповідань і поглядів. Своє невдоволення і протест теж проявляють у різних формах.

Нагадаємо, кілька десятків сомалійців у січні 2012 року оголосили голодування, вимагаючи звільнення та видачі їм документів для перебування в Україні.

У міграційній службі згодом прокоментували, що «це голодування більше на публіку», оскільки сомалійці відмовлялися тільки від тієї їжі, яку готували у закладі.

«Причини вивчалися – чому це відбувалося. Встановили, що це викликано тривалим перебуванням громадян з країн Сомалі, тривалим вирішенням їхнього питання щодо депортування чи легалізації на території України. По закону передбачено 12 місяців – максимальний термін. Їх це не влаштовує. Але влаштовує – не влаштовує, є держава, є закон. Треба це виконувати», – пояснив старший помічник прокурора області Олексій Решетник.

Згідно з українським законодавством іноземці мають право на захист, якщо перебувають на теренах нашої держави, – запевняють представники міграційної служби.

«Ми розглядаємо 33 заяви від іноземних громадян – це в основному громадяни Сомалі, Бангладеш, Афганістан. Вони звернулися за захистом в Україні. Відповідно це заяви на статус біженця», – зазначив завідувач сектору у справах біженців управління Державної міграційної служби України Олександр Власиневич.

Через два місяці, каже Власиневич, буде відомо, який захист надасть міграційна служба заявникам.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: нелегали
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Мабуть наша держава має бути гуманною, але хочу, щоб без коштів батьків мали не гірше облаштування (ремонт приміщень, меблі, ігрові кімнати тощо) наші садочки й школи. А також, щоб на одного хворого в наших лікарнях витрачали не менше коштів як на нелегалів!
Відповісти
підтримую!
Відповісти
Гуманизм?! А спросите это у наших моряков! И не делайте позорище из нашей страны!!!
Відповісти