Основні види сухих будівельних сумішей*

Основні види сухих будівельних сумішей*
У наш час важко уявити зведення об'єктів різного функціонального призначення, виконання оздоблювальних і теплоізоляційних робіт без використання сухих будівельних сумішей. Такі допоміжні матеріали застосовують як всередині, так і з зовнішньої частини будівель і споруд. За допомогою сухих будівельних сумішей укладають плити і цеглини, фіксують різні декоративні елементи, проводять облицювання тротуарної і обробної плитки, облаштовують фасади і цокольні приміщення, гідроізолюють фундаменти, вирівнюють стіни, заливають підлоги. Широке застосування таких сумішей пов'язане з їхніми чудовими експлуатаційними характеристиками і ідеально підібраними компонентами. Сухі будівельні суміші витримують будь-які примхи погоди, тому їх можна використовувати в будь-якому регіоні нашої країни.

Що собою являють сухі будівельні суміші


До складу таких матеріалів входять основний компонент, наповнювач для додання необхідного обсягу та різноманітні добавки, які надають суміші необхідних експлуатаційних характеристик. Йдеться, насамперед, про цемент, гіпс або полімерні речовини. Гіпсові суміші призначені лише для виконання внутрішніх робіт, адже такий матеріал не має високої стійкості до вологи. Як наповнювач зазвичай застосовують пісок, мармурову і вапнякову крихту, а також мінеральні волокна органічного походження.

Використовують різні добавки, кожна з яких дозволяє отримати суху будівельну суміш з потрібними властивостями:

• Дисперсії з полімерів і целюлозні ефіри здатні утримувати воду, що робить розчин після застигання міцнішим і одночасно збільшує його еластичність.
• Пластифікатори допомагають зробити процес укладання зручнішим за рахунок збільшення рухливості розчину. В основному використовують золу, глину, а також полімерні пластифікатори.
• Сульфати натрію і жирні спирти регулюють структуру суміші, що підвищує їхню морозостійкість і здатність витримувати «атаки» агресивних середовищ.
• Для регулювання швидкості виконання робіт застосовують речовини, які уповільнюють процес затвердіння розчину або прискорюють схоплювання. Прикладом перших можуть бути лимонна сіль або фосфати, а як прискорювачі використовують різні суміші, основою яких є карбонат літію, хлорид натрію, алюмінат.
• Модифікатори спрямованої дії покращують певну характеристику складу. Наприклад – стійкість до екстремально високих або низьких температур.

На які категорії поділяють сухі будівельні суміші


Розподіл на різні види обумовлений складом сухого порошку і його призначенням. Сьогодні на ринку представлений широкий асортимент сухих будівельних сумішей.

Кладочні
Застосовують для будівництва будівель практично з будь-яких кладок матеріалів: цегли, пінобетонних і газобетонних блоків тощо. Вибирають такі розчини за морозостійкістю, показниками еластичності, здатністю відштовхувати вологу.

Штукатурні
Такі сухі будівельні суміші призначені для використання як на початковій, так і завершальній стадіях штукатурних робіт. Стартові і фінішні розчини застосовують для обробки стін всередині і ззовні будинків. Головні вимоги – економічність, пожежобезпечність, низька теплопровідність, високі шумоізоляційні властивості, зручність нанесення.

Клейові
Застосовуються при укладанні плитки на підлогу і стіни. Найважливіша характеристика для таких розчинів – висока адгезія, тобто здатність надійно фіксуватися на горизонтально або вертикально розташованих основах.

Наливні
Такі сухі будівельні суміші використовують при облаштуванні стяжки підлоги перед укладанням фінішного покриття. Відсутність усадки, тривалий термін служби, зручність застосування, висока міцність, швидке застигання – ось основні вимоги до таких матеріалів.

Клейові теплоізоляційні
Головне призначення – кріплення утеплювачів, наприклад, пінополістирольних плит або мінеральної вати. Також з їхньою допомогою формують армуючий шар. Такі суміші повинні мати високу адгезію, бути вогнетривкими, вологостійкими, а також здатними витримати екстремальні температури.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.