Тренди ринку електроенергетики в Україні та світі*

Тренди ринку електроенергетики в Україні та світі*
Інфраструктура цифрових мереж та інтелектуальних систем управління ​за допомогою цифрових технологій і автоматики стає активно адаптивним елементом енергетичної системи, в тому числі й стосовно електроенергії в Україні. У поєднанні з системами інтелектуального управління комерційними й технологічними процесами мережева інфраструктура перетворюється в нову кіберфізичну платформу для гнучкого й ефективного енергозабезпечення споживачів. Поговоримо про тенденції у розвитку електроенергетики у світі.

В електроенергетиці йде інноваційний цифровий перехід. Стрімка урбанізація, розвиток промисловості, ліквідація «енергетичної бідності» і інші виклики в економіках, що розвиваються можуть бути вирішені тільки коштом високих енерготехнологій. Які ж тренди ринку?

• Розвиток технологій накопичення і зберігання енергії. Нові технологічні рішення в області зберігання енергії можуть радикально знизити обмеження по використанню і їх інтеграції в електроенергетичні системи, а також кардинально змінити кон'юнктуру електроенергетичних ринків і самі принципи управління електроенергетичними системами.

• Зміна моделі поведінки споживачів. Споживання стає все більш мобільним і гнучким. Споживачі перетворюються в постачальників електроенергії та конфліктують з нормами традиційного регулювання ринку електроенергії, вимагають «енергетичної демократії».

• Глибока децентралізація виробництва електроенергії. Швидкість і простота установки й обслуговування розподіленої генерації (працює на газі, місцевому паливі або поновлюваних джерелах), нижча її вартість в порівнянні з підключенням до мережі загального користування - все це призводить до масштабної розбудови розподіленої енергетики у світі. Посилювати цю тенденцію буде поява систем зберігання (накопичувачів) електроенергії.

• Поява нових технологій, що виходять за межі фінансового сектора (Blockchain, Smart Contract, Decentralized Autonomous Organizations), створює можливості для масштабного залучення приватних інвестицій в енергетику, монетизації споживчих сервісів, формування різних практик енергообміну.

• Здешевлення водневих технологій. Водень можна розглядати як універсальний енергоносій, який може суттєво вплинути на декарбонізацію енергетики. Його відрізняє зручність тривалого, масштабного зберігання і транспортування. Істотний вплив на ефективність виробництва водню методом електролізу може надати використання надлишкової (дешевої) електроенергії. Тим самим вирішуються дві проблеми: отримання цінного енергетичного ресурсу (водню) і вирівнювання добових графіків електричних навантажень.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.