Нове життя набережної вздовж Сапалаївки: у Луцьку презентували концепцію

Нове життя набережної вздовж Сапалаївки: у Луцьку презентували концепцію
Декілька зон відпочинку, серед яких – майданчик для трюків на гірських велосипедах, нові вело- та пішохідні доріжки, містки через річку та охоплення майже всього міста – усе це про новий проєкт реконструкції набережної вздовж Сапалаївки, що стане перлиною Луцька.

Про це йшлося у понеділок, 25 жовтня, під час презентації концепції у ЦНАПі.

Депутат Луцькради, представник Громадянського Руху «СВІДОМІ» Михайло Наход зауважив, що розробку концепції ініціювала команда Громадянського Руху «СВІДОМІ». На захід запросили архітекторів-урбаністів, експертів у сфері транспорту, керівників ключових підрозділів міської ради, обранців громади, велоактивістів.

Керівник фракції «Громадянський Рух «СВІДОМІ» у Луцькій міській раді Тарас Шкітер розповів, що ідея концепції народилася в лідера партії Андрія Покровського, який і оплатив виготовлення проєкту за власний кошт. Ініціативу радо підтримали представники руху, адже раніше не звучало пропозицій з’єднати спальний район із центром міста. Так, велопішохідні доріжки розпочинатимуться від проспекту Відродження, пролягатимуть через парк 900-річчя та з’єднуватимуться з рекреаційною територією, яку облаштують на території житлового комплексу «Оселя парк».

«Ми розуміємо, що на це потрібні немалі кошти, розуміємо, що це не так просто, розуміємо, що, швидше за все, проєкт треба реалізовувати чергами. Але ми розуміємо, що це можливо. «Сіті Парк» - це приклад того, що подібне не просто можна реалізовувати, а й можна це робити. Значна частина набережної на сьогодні – це чагарники, а завдяки новій набережній територія буде охайною, чистою і «Сіті Парк» тому приклад», - наголосив Шкітер.



Другий акцент – 55-ий мікрорайон. Він густонаселений, але там майже немає парків і відпочинкових зон, де можна прогулюватись. До того ж, у місті нещодавно з’явився новий вид транспорту – електросамокати, що спонукає до втілення проєкту в життя з точки зору пересування, говорить Тарас Шкітер. Згодом, сподіваються, в Луцьку можна буде скористатися й послугою велошерингу.

«Існує безліч прикладів за кордоном. Там обігрують територію біля річок. Нам треба до цього йти. Вважаю, що цей приклад буде перлиною», - каже Тарас Шкітер.

Проєкт виготовила архітектор Ольга Федорчук. За її словами, ділянка проєктування розпочинається на вулиці Ярощука і завершується на проспекті Відродження. Загальна протяжність набережної – біля 5 кілометрів. Там планують облаштувати 9 відпочинкових зон, що матимуть різне призначення.



Серед рішень – облаштування велодоріжок під мостами задля безпеки, дитячий майданчик напроти Палацу учнівської молоді, зона відпочинку напроти ботсаду, зона відпочинку для молоді навпроти дитячої залізниці, майданчик для вигулу собак на Задворецькій, дві зони відпочинку поблизу комплексу «Атлант», серед яких – спортивна, зона відпочинку дорослих із барбекю та зона вигулу тварин поблизу ресторану «Срібні лелеки», використати передбачену розвинену інфраструктуру ЖК «Оселя парк», зона відпочинку для гірських велосипедів у парку 900-річчя з трамплінами і різноманітними трасами. Вздовж усієї набережної річки планують зробити якісне освітлення та встановити камери задля безпеки.

«Громадський Рух «СВІДОМІ» системно підходить до питань екотранспорту, до альтернативних видів пересування. Про це свідчить оновлена концепція велосипедної інфраструктури, ідея з шерингом електросамокатів та велосипедів. Родзинкою стане цей проєкт реконструкції», - каже Михайло Наход.



Очільниця відділу екології Луцькради Оксана Лисак наголосила, що така концепція – на часі, адже люди дедалі більше прогулюються пішки та переходять на екологічні види транспорту, у місті такого ще ніхто не пропонував, а дивлячись на «Сіті Парк» - це можливо. Одна із засторог, про які попередила чиновниця, - для реалізації проєкту доведеться зносити зелені насадження, хоч вони й є хаотичними. Найбільш болюче питання, каже Оксана Лисак, – центральна вітка каналізаційного колектора проходить якраз в районі Задворецької через Сапалаївку та має тріщини, що створює неприємні запахи та погано впливає на стан води в річці. Тож вона сподівається, що проблему вдасться вирішити позитивно, адже це величезний інфраструктурний проєкт, що ляже на плечі міської ради і потребує немалих зусиль та фінансових вкладень.

«Питання нелегке для здійснення, але його треба втілювати. Це наша перспектива», - резюмувала Лисак. Усі зауваження та пропозиції пообіцяли врахувати, коли концепцію втілюватимуть у життя.
«Плюси реалізації концепції для міста: створення додаткового простору, розвиток екологічного транспорту у Луцьку, тому ми підтримуємо такі ініціативи і готові допомогти з реалізацією», - зазначив голова ГО «Просторовий рух» Павло Мазилюк.

Депутатка Ірина Колковська говорить, що ще один аспект, що вирішить створення окультуреної набережної, – безпековий. Адже нині у хащах розпивають спиртні напої, можливо, вживають наркотики, тож там небезпечно прогулюватися наодинці.

«Усе класно намальовано. Але потрібно для бігунів створити кращі умови. Якщо там буде асфальтоване покриття або частково гумове, там кататимуться і на ковзанах, і на самокатах, тобто кількість людей, які там зможуть пересуватися, буде набагато більшою. У Кракові поряд з річкою роблять доріжки з асфальтованим покриттям та бруківкою. Хотілося б, аби на маршруті облаштували станції для ремонту велосипедів з елементарними інструментами. Ми будемо підтримувати таку концепцію, щоб хороший об’єкт був у нас в місті. У майбутньому на набережній можна буде й проводити спортивні заходи», - говорить голова спортивного клубу «Лучеськ» Олександр Оришко. Узимку він пропонує чистити від снігу не всі доріжки, аби там мали змогу і кататися на лижах.

Представниця Громадянського Руху «СВІДОМІ» Алла Надточій також додала, що нова набережна вздовж Сапалаївки стане своєрідним містком між батьками та дітьми, які зможуть з користю для здоров’я та весело проводити час у різноманітних зонах, що там передбачили.

«Такими проєктами ми, як на мене, будемо змінювати свідомість суспільства, адже таким чином ми показуватимемо, що є красиве, до цього треба прагнути. Відповідно, люди ставатимуть іншими, а не тільки ламатимуть щось. Такими речами ми зможемо зробити суспільство кращим, добрішим, забирати людей від поганих проявів, що наразі є. Здоровий спосіб життя, цікаве дозвілля, естетика – те, до чого треба йти», - додала депутатка. Приблизного кошторису проєкту реконструкції поки немає, адже концепція – лише перший етап. Однак, кошти на реалізацію сподіваються залучити не лише з бюджету громади, а й завдяки меценатам.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Вкотре... Концепції вже можна на хліб намазати, а результат де?
Відповісти
Головне не загубіть Сапалаївку. Колись багатоводну і чисту, де водилися в'юни і линки, куди ходили діти купатися. Тепер це клоака, береги якої щораз більше забудовуються. Річка без заплави прсто помре. Зараз її СВІДОМО вбивають.
Відповісти
Багато перлин і родзинок - авітаміноз і оскома!
Відповісти