Мешканці багатоповерхівки у Луцьку встановили компостери для опалого листя. ВІДЕО

Мешканці багатоповерхівки у Луцьку встановили компостери для опалого листя. ВІДЕО
Мешканці будинку, що по вулиці Володимирській у Луцьку цієї осені вперше не спалювали та не вивозили листя, а запровадили екологічну альтернативу – компостування.

Своїми силами ОСББ збудували два компостери. У планах облаштувати ще кілька, бо ж органічних відходів з двох дворів вистачить аби удобрити чималий шмат городу, або сотню дерев, - про це повідомляє ІА "Конкурент".

Мешканці будинку кажуть, не усі люди підтримують таку ініціативу, однак за підтримки меншості, компостери уже встановили. До слова Спецконтейнери для компостування встановили і в освітніх закладах Луцька. Очільниця відділу екології Луцької міської ради Оксана Лисак розповідає, пояснювати важливість компостування органічних відходів потрібно змалечку.

Коспостування листя двома технологіями є ефективним в обох випадках. Громадські активісти які опікуються питаннями екології в місті пояснюють, якщо немає коштів на компостери та мікробактерії, які перетворюють листя в гумус, усе це можна облаштувати і своїми руками

Викидати на звалище листя, або ще гірше палити його неможна, кажуть екологи. Це неабияк шкодить навколишньому середовищу. У Волинській області спеціалісти державної екологічної інспекції тільки за цей рік склали понад 100 постанов про порушення природоохоронного законодавства.

У Луцькій міській раді зазначають, що завдяки екологічній ініціативі краще від того стане не лише навколишньому середовищу, а й міському бюджету. Адже влада зможе зекономити на вивезенні опалого листя.

Нагадаємо, у рамках Міжнародного проєкту «Спільний пошук нових рішень у комунальному господарстві: поводження з органічними відходами у Луцькій міській територіальній громаді» на полігон у Брище придбають обладнання для очищення фільтрату.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тільки діло в тому, що впринципі процес прибирання листя безглуздий.
Відповісти
Компостери в 21 столітті в місті :)))) тиаке враження, що деякі міські чиновники та представники муніципальної варти побували на засіданні кооперативу дачників де справді це питання може бути актуаьне... Цивілізовані люди в великих містах давно не використовують таку технологію тому, що ЦЕ ДОРОГО і не ефективно. Листя до компостера потрібно зібрати, завантажити, потім розвантажити а зважаючи на обєм лисття компостер потрібен не один, їх потрібно десь розмістити передбачаючи той факт, що там відбувається процес гниття..., потім ту перегнилу консенстенцію потрібно розсіяти і.т.д... Що ж роблять ЦИВІЛІЗОВАНІ ГРОМАДИ? Вони свої бютжетні кошти не витрачають на усілякі забаганки типу луцької муніципальної варти ( купіть нам каву або гірлянди)... ВОНИ КУПЮТЬ ПОДРІБНЮВАЧІ багато подрібнювачів різного класу і люди які поприбирали свою територію від листя мають змогу це листя подрібнити в порошок який відразу стає добривом для газонів. Відкрию секрет, що часто це роблять і в парках щоб листя не розліталось по дорогах машинка типу косарки їде по парку і подрібнює листя а змітають лише те листя яке полетіло десь на тротуари....
Відповісти
Враховуючи, що 90% мешканців міста з села, то не дивують такі ідеї :(
Відповісти
Ото топ-новина, вже тиждень всі місцеві видання мають чим наповнювати контент.
Відповісти
Останні новини
Мешканці багатоповерхівки у Луцьку встановили компостери для опалого листя. ВІДЕО
04 листопад, 2021, 05:27