Чи буде у Луцьку сміттєпереробний завод. ВІДЕО

Чи буде у Луцьку сміттєпереробний завод. ВІДЕО
Німеччина дала грант, аби Луцьк очищав фільтрат на сміттєвому полігоні у Брищі. У рамках мільйонного проєкту куплять обладнання для очищення фільтрату, а також компостери для шкіл.

Понад два мільйони на проєкт щодо поводження з органічним сміттям хочуть виділити із бюджету Луцької громади. Міська рада виграла грант на понад 240 тисяч євро на обладнання для очищення фільтрату на сміттєвому полігоні у Брищі. Разом із цим понад 66 тисяч євро (більше 2 мільйонів гривень) у проєкт має внести і Луцька громада.

«Це міжнародний проєкт, який у 2020 році був поданий на відкритий конкурс Федерального міністерства економічного співробітництва та розвитку, був підготовлений управлінням міжнародного співробітництва та проєктної діяльності на основі даних департаменту ЖКГ і на основі кошторисної документації із рекультивації полігону у селі Брище», – пояснює начальниця управління міжнародного співробітництва та проєктної діяльності Вікторія Гомонець.

У рамках проєкту закуплять та встановлять обладнання для очищення фільтрату на полігоні для збору твердих побутових відходів у Брищі та облаштують компостери для утилізації органічних відходів у 20 навчальних закладах громади.

Луцький міський голова Ігор Поліщук пояснив, що обладнання, яке мають встановити на полігоні у Брищі, – виключно для очищення фільтрату.

«Фільтрат – це те що залишається на сміттєвому полігоні. Рідка речовина, яка потрапляє в землю. Для того, щоб не забруднювати екологію, не забруднювати підземні води, ми цей фільтрат будемо очищати, таким чином покращимо екологію, скажімо, на самому полігоні і навколо нього для мешканців сіл, які проживають поруч: Брище, Сирники», – каже Ігор Поліщук.

Разом із цим він розповів про перспективи будівництва у Луцькій громаді сміттєпереробного заводу. За його словами, на території України нині не працює жоден із таких. Більше того, коли говорять про те, що Європа скуповує сміття «наче золото», – це цілковита брехня.

«Треба розуміти, що в Європі вивіз сміття відбувається за двома тарифами. Є тариф на вивезення, тобто за те, що сміття вивозять, і тариф на утилізацію. В окремих країнах тариф на вивезення та утилізацію з однієї людини коштує 20 євро. Тобто це 650 гривень», – зауважив Ігор Поліщук.

У Луцьку ж нині тарифу на утилізацію немає, а вивезення сміття коштує 18 гривень 60 копійок. Разом з тим міські владці нині ведуть перемовини із кількома фірмами про те, щоб побудувати у громаді сміттєпереробний завод. Утім, переконує мер, у цьому питанні є безліч небезпечних моментів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Скільки вже років говорять про сміттєпереробні заводи на Волині ,а "віз"і нині там .все будується скоро там ,де чиновники можуть вкрасти це реальнісь України .
Відповісти
Мен-кий вир-док не розуміє як отримати відк1ат з сміття Існубть підприємства на території Луцької громади що перероблябть тисяці трон в рік вторинних полімері які бояться лише одного-мати справу з Луцькими владцями. ПРАВДА.
Відповісти