Поціновувачам китайського чаю*

Поціновувачам китайського чаю*
На вулиці зима, в повні права невдовзі вступить лютий. Недарма він так зветься, адже саме цього місяця найбільше лютує зима. У холодні зимові дні, коли за вікном кружляють сніжинки, - надзвичайно хочеться весняного тепла, яскравого сонця, духмяних запахів квітів і трав. Тому, заваривши на роботі чи вдома ароматні фруктові та трав'яні чаї TheTea можна хоч на хвильку забути про надокучливий мороз, що хапає за ніс на вулиці, і опинитись серед квітучого буяння трав, ароматів, що дарує китайский оолонг Да Хун Пао чи Цин Ча.

Дещо із історії винайдення китайських чаїв

У писемних джерелах Китаю чай згадується за 2700 років до Різдва Христового. Китайці першими відкрили таємницю чайного листа, а звичай пити чай у Китаї є найдавнішим. Про відкриття дивовижних властивостей чаю існує багато легенд, деякі з яких дійшли до наших днів. Але найбільш правдоподібною, на наш погляд, є легенда про Божественного землероба Шен Нуна. Саме він, як трактує легенда, навчив стародавніх китайців культивувати чай. Шен Нун займався дослідженнями цілющих властивостей трав. Він збирав листя, стебла, коріння рослин і досліджував їхню дію на собі. Таким чином Шен допомогав людям позбавлятися хвороб.

Одного разу, під час важкого переходу через гори, Шен надзвичайно виснажився і захотів пити. Знесилений, він сів на землю і раптом побачив, як перед ним плавно спускається листок ніжного зеленого кольору. Шен підняв його, пом'яв рукою і помітив, що з листочка тече сік. Він був маслянистий на дотик і мав запашний аромат, що аж пробивав ніс. Торкнувшись язиком до соку, Шен відчув, у роті терпкий смак. Шен з’їв його і відчув незвичайний прилив сил, спрага вгамувалася, а настрій став кращим.

Згодом люди виявилось, що чайний лист, у поєднанні з іншими травами, може лікувати численні хвороби. У стародавньому трактаті «Книга Божественного Дракона» записано: «Чай за смаком гіркий; якщо людина його п'є, це сприяє кращому мисленню, людина менше спить, тіло стає легшим, а очі проясняються» (не дослівно).

З часом інші сусіди Китаю, такі як Японія, країни Південно-Східної Азії, Монголія, Тибет набули звички пити чай. Сухопутні маршрути переносили знання про чай на Близький Схід. Перший чай потрапив до Росії в 1638 році. Китай – єдина країна у світі, яка виробляє всю палітру чаїв – білі, зелені, жовті, бірюзові, червоні (чорні) та пуери (ферментовані чаї тривалої витримки, виготовлені з листя рослини Caméllia sinénsis).

Чаї виготовляються у різних провінціях Китаю,що відрізняються кліматичними та географічними умовами, тому існує велике різноманіття історично сформованих звичаїв виробництва та збору чаю. Чайні кущі теж трохи відрізняються один від одного. Головним чином розрізняються чаї за ступенем ферментації чайного листа у процесі виготовлення чаю.



Церемонія чаювання

Слід зазначити, що культура китайського чаювання сильно відрізняється від європейської. Приготування напою залежить від ситуації та сорту чаю, вимагає певного посуду та навичок, а головне – не терпить поспіху: чаювання може тривати годинами. Бажано, щоб чай випивався у дружньому колі близьких людей.

Готуючись до проведення церемонії, чайний майстер вибирає необхідний посуд і красиво розставляє його на чайному підносі. На початку чайної церемонії відбувається знайомство із чаєм:

- Кожен учасник чайної церемонії перед заварюванням знайомиться із запахом сухого чаю. Потрібно три рази вдихнути аромат і видихнути повітря на чайне листя, щоб воно зігрілося.

- Чайник та інші чайні приладдя омивають окропом, щоб вони теж прогрілися.

- Заварник, чайні філіжанки, і спеціальний посуд ставлять на чайний столик.

- Чай засипають у заварник і заливають окропом.

- Потім чай розливають у високі чашки, які накривають широкими філіжанками. Чашку підносять до носа і, піднявши високу кришечку, повільно вдихають, отримуючи насолоду від аромату та налаштовуючи канали сприйняття.

- Після цього чай п'ють, стежачи за своїми відчуттями.

Чашки для чаювання використовують дуже маленькі. Чай випивається за три, п'ять чи сім маленьких ковтків, не поспішаючи, намагаючись відчути всі відтінки його смаку.

Зазвичай ми не дотримуємося китайської церемонії, але звичай пити чай у дружньому колі близьких людей став уже традицією. Смачного.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.