Чому самолікування – це одна з найголовніших проблем української медицини

Чому самолікування – це одна з найголовніших проблем української медицини
За статистикою, близько 70% українців займаються самолікуванням, не звертаючись за допомогою до лікарів. В опитуванні вони розповіли, що неодноразово користувалися порадами родичів або знайомих, а також інформацією з інтернету, щоб допомогти собі при тому чи іншому захворюванні.

Пацієнти кажуть, що прийом безрецептурних ліків без попередньої консультації лікаря допомагає їм заощадити час та гроші. Однак, зрештою, такий підхід може мати вкрай негативні наслідки для здоров'я.

Безконтрольний прийом ліків найчастіше дозволяє лише замаскувати симптоми, але не вилікувати захворювання. Такі прояви, як жар, кашель та нежить, не завжди вказують на розвиток застуди, яка не потребує складного лікування. Іноді вони є ознаками серйозніших захворювань, які повинен лікувати лише лікар. У деяких випадках, наприклад, при діабеті або серцево-судинних проблемах, ігнорування симптомів призводить до серйозних і навіть небезпечних для життя ускладнень.

Більшість пацієнтів при самолікуванні не враховують правила сумісності лікарських засобів. При одночасному прийомі двох препаратів із схожою дією можливе підсумовування терапевтичного ефекту, що часто призводить до проявів токсичності. Іноді застосування одних ліків блокує дію інших, і лікування не приносить бажаного результату. Крім цього, пацієнти часто не можуть правильно розрахувати дозу фармацевтичних засобів, що в кращому випадку призводить до неефективності терапії, а в гіршому – передозування, яка може мати летальні наслідки.

Чому ж українці не люблять ходити до лікарів? За результатами опитування, близько 40% людей скаржаться на відсутність професіоналізму у медичного персоналу. Третина опитаних вважає, що лікарі виписують надто багато ліків. Також як одна з причин недовіри медикам пацієнти вказали корупцію в лікарнях. На жаль, ці недоліки справді притаманні державному сегменту медицини. Тому все більше українців віддають перевагу приватним клінікам.

Регіональний медичний центр у Харкові


Останнім часом в Україні починають з'являтися медзаклади, орієнтовані на європейський рівень обслуговування. Хорошим прикладом таких центрів є клініка РМЦ. Це великий багатопрофільний лікувально-діагностичний комплекс, де пацієнти можуть отримати допомогу у більш ніж 25 медичних напрямках. Найбільш затребуваними є:

• кардіологія;
• гастроентерологія;
• терапія;
• дитяча медицина;
• дерматологія;
• урологія;
• ендокринологія;
• стоматологія;
• мамологія.

РМЦ пропонує широкий вибір діагностичних процедур. Тут можна пройти УЗД-діагностику, різноманітні види ендоскопічних обстежень, лабораторні аналізи, рентген, медогляд.

Нещодавно у Регіональному медичному центрі відкрилося хірургічне відділення, де проводяться мінімально інвазивні операції за такими напрямами медицини, як флебологія, проктологія, урологія, герніопластика (лікування гриж).

Також пацієнти РМЦ можуть отримати консультацію та пройти реабілітацію після коронавірусу. Для цього їм достатньо онлайн або по телефону записатися на прийом лікаря у зручний для них час.


Чому варто звертатися до Регіонального медичного центру?


РМЦ – це сучасна багатопрофільна клініка, що має низку плюсів. Основними серед них є:

•можливість пройти всі профілактичні, діагностичні та терапевтичні процедури в рамках одного медичного центру, не витрачаючи час на довгі черги під кабінетами необхідних спеціалістів;

• відмінна технічна оснащеність клініки;

• застосування прогресивних методів діагностики та лікування, постійне розширення переліку медичних послуг;

• можливість вибрати лікаря відповідно до індивідуальних потреб та особистих уподобань;

• висока якість лікарських послуг, уважність та тактовність медперсоналу.

Якщо вам чи вашим близьким потрібна якісна медична допомога, двері РМЦ завжди відчинені! І пам'ятайте, що самолікування може призвести до негативних наслідків вашого здоров'я.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Чому самолікування – це одна з найголовніших проблем української медицини
25 січень, 2022, 15:28