«Тьотю, дайте на хліб»: як у Луцьку вирішили боротися із жебраками на автостанції

 «Тьотю, дайте на хліб»: як у Луцьку вирішили боротися із жебраками на автостанції
На автостанції №1, що у Луцьку, масово скаржаться на жебраків, які видурюють гроші. Нещодавно Луцька міська рада закликала поліцію та муніципальну варту навести там лад, аби Луцьк не втрачав туристичної привабливості, а жителі обласного центру відчували себе в безпеці.

Інформаційне агентство ВолиньPost вирушило на автостанцію, аби поспілкуватися з пасажирами щодо того, чи справді їм дошкуляють жебраки, і з'ясувало, яким чином муніципальна варта буде із цим боротися.

Тутешній колорит

Ми ще не встигли переступити поріг автостанції, як до нас підбігла дівчинка ромської національності просити грошей на хліб. Відповівши, що у гаманці лише гривня, дитина зітхаючи промовила: «За гривню нічого не купиш». Під час розмови з'ясувалося, що на автостанції вона не вперше, а оскільки їй лише чотири роки, «працює» тут з бабусею. Щоправда, сьогодні, каже, ще нічого не заробили.

Підходимо ближче до каси і зі словами «Тьотю, дайте на хліб» до нас рішуче прямує хлопчина (на вигляд років десяти).



Що кажуть пасажири та працівники автостанції

Працівники автостанції коментують ситуацію "не для преси" і з ромами, кажуть, дружать, то вони їх не чіпають, але згодом зізнаються: мають надію, що влада таки лад наведе. Хоча запевняють: муніципали тут і раніше були часто, однак ситуація не покращилася.

«Через одні двері їх виведуть, через інші ті за кілька хвилин знову зайдуть», – розповідає одна з працівниць.



Працівниця додає: схожого безладу на автостанції не бачила у жодному місті, хіба раніше у Львові.

Ромів-жебраків, кажуть пасажири, багато й на території Варшавського ринку.

«Як ідеш на базар щось купувати, вони ледь не за спідницю шарпають, пхають… Вони окупували цілу автостанцію, з дитинкою маленькою немає де сісти. Треба щось робити безумовно!», – підтримує ініціативу влади Наталія Гац.

Жителька Любешова Людмила Ланевич каже: за 40 хвилин очікування на луцькому автовокзалі – підійшло вже четверо жебраків.

«Треба вживати заходів, звісно. Ввечері геть страшно, бо не знаєш, що від них очікувати», – каже пані Людмила.



А от Тарас Бабачук стверджує: роми геть не заважають і сьогодні не підійшли жодного разу, хоч на автостанції уже вдруге.

«Видно, бояться до мене підходити», – посміхається пан Тарас.

А на питання про те, чи псують жебраки туристичний потенціал міста, відповідає: так, з цим треба щось робити.



Максим Косюр розповідає: на автостанції буває часто.

«Коли стоїш спокійно чекаєш автобус, а до тебе прибігає чудо мале просити гроші… А інколи вони й у маршрутці милостиню просять - то це геть не сценарій ідеального вечора. Але, окрім ромів, зустрічав й інших персонажів. Наприклад, чоловік, який заходив у маршрутку і збирав гроші нібито на квиток. Він це робив протягом двох тижнів, поки врешті водії не почали виганяти. Шахраїв треба якось усувати, бо, думаю, всім відомо, що гроші ті не на квиток «підуть», а на випивку, наприклад», – каже хлопець.



То як із цим боротимуться?

У коментарі Інформаційному агентству ВолиньPost начальник відділу демонтажів та евакуації департаменту муніципальної варти Роман Кулик розповів, що з 3 лютого муніципали вже розпочали патрулювання на території автостанції. І відразу стали свідками жебракування дітей ромської національності.

«Ми будемо проводити з ними роз'яснювальні бесіди, дивитися, щоб вони не вчиняли ніяких протиправних дій. Якщо ж такі випадки будуть – будемо фіксувати. У подальшому, можливо, будемо передавати на поліцію. От зокрема, використання малолітніх дітей у жебрацтві – це кримінальне правопорушення», – зазначає Роман Кулик.

Більше того, крадіжки та бійки за участю ромів, стверджує представник мунварти, стали не поодиноким явищем на автостанції.

Патрулюватимуть, каже, наразі щодня з 9 до 18 години. Як організовуватимуть роботу далі – залежить від ситуації та результатів такого чергування. Однак у будь-якому випадку намагатимуться жебракування з автовокзалу викорінити, аби лучани та гості міста почували себе комфортно і безпечно.

Ольга ВОЗНЯК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в Одесі нема їх ні на з/д вокзалі, ні на пляжах.Все таки владі треба захотіти навести лад, тоді й дієві методи знайдуться!
Відповісти
не роми, а цигани. і просять не хліб, а гроші!
Відповісти
Чому коли приходимо у ТАМТАМ, Порт Сіті, Адреналін, Промінь..
Теж місця скупчення, та перебігу людей.
Ми не бачемо жебракування!?
Ось такіж методи використовуєте.
Все просто...
Відповісти
куди поліція дивиться ?
Відповісти
Горебатьків тих дітей притягнути до відповідальності за експлуатацію дітей. Діти повинні здобувати освіту, щоб в майбутньому здобути професію і не жебракувати все життя...
Відповісти
Є стаття "Шахрайство" - просять на хліб, а витрачають на інше. Формальність, але діє. Є стаття "примушування до жебрацтва" - самі здогадаєтесь. Діло за малим - схопити і посадити парочку. Але ніззя. Тоді є стаття "створення злочинного угрупування" - садити разом з мєнтами, які там ошиваються і нічого не роблять.
Відповісти
В плані повноважень, муніципали - порожнє місце. Що і як вони збираються робити?
Відповісти
Жах,просто жах!!! Нещодавно я був на нашій автостанції.Ну це Цигантаун.І все.Позор місцевій владі!!!
Відповісти
По шиї бити
Відповісти
Тих дітей треба забирати в інтернат, а батькам що прийдуть виписувати на перший раз штраф, а потім і реальні терміни
Відповісти
Останні новини
«Тьотю, дайте на хліб»: як у Луцьку вирішили боротися із жебраками на автостанції
05 лютий, 2022, 14:16