Як найзручніше розраховуватися телефоном в Україні*

Як найзручніше розраховуватися телефоном в Україні*
Безконтактні способи оплати пропонують громадянам України новий рівень можливостей. Тепер для здійснення платежів не потрібно носити гаманець або кредитну картку. Все, що може знадобитися – це смартфон. NFC В Україні набирає популярності, а отже, все частіше виникають питання, як розраховуватись телефоном, як під'єднати технологію, і які безконтактні системи оплати існують у країні.

Можливості НФС


НФС (Near field communication) – це сучасна технологія бездротової передачі даних. Завдяки функції NFC телефон трансформується на карту безконтактного типу. Для можливості здійснення платежів встановлюється спеціальний додаток, куди вводиться контактна інформація щодо даних банківського пластику.

Здійснення оплати відбувається за допомогою прикладання гаджета до термінала. Тепер інформація про те, як налаштувати NFC і розплачуватися телефоном у магазині в Україні, стає доступнішою кожному користувачеві.

Платіжні інструменти та сервіси


Крім звичних безконтактних банківських карток, існує (і щороку оновлюється) безліч платіжних інструментів: від стікерів до спеціальних гаджетів (кілець, годинників). Найбільшу популярність вже давно завоювали розрахунки із застосуванням мобільних додатків:

• Apple Pay. Цей сервіс був запущений ще кілька років тому — 2014 року. Офіційно почав функціонувати на території України у травні 2018 року.

• Android Pay. Додаток, що має в основі технологію НСЕ, існує з 2015 року, хоча корпорація Google ще з 2011 року просуває подібні мобільні платежі під своїм брендом Google Wallet. Офіційно така програма в країні працює з 2017.

• Samsung Pay. Сервіс базується на технології НСЕ і також є зручним способом безконтактної оплати.

• Сервіси та програми, засновані на НСЕ. Технологія завойовує популярність серед банківських структур, і багато фінансових установ стали впроваджувати власні розробки сервісів для мобільних платежів. Наприклад, безконтактна оплата телефоном замість картки ПриватБанку вже давно стала звичною для власників пластику Mastercard.

Як зробити безконтактний платіж?


Технічно для користувача все виглядає так: при оплаті покупки термінал зчитує інформацію з телефону. Дані надійно захищені, вони зашифровані як шістнадцяти значний цифровий код (токен), згенерованого особливим чином.

Порядок створення токена залежить від використовуваної платформи:

• Android Pay формує його у хмарному зберіганні Google.
• Apple Pay, аналогічно Samsung Pay, створюють токени на захищеному чіпі телефону.

Процес використання безконтактних платежів у кожній із систем не відрізняється — клієнт один раз встановлює програму, прив'язує платіжну картку, і потім просто підносить телефон до пристрою для оплати (при цьому програма повинна бути активною). Звуковий сигнал на терміналі сповіщає, що оплата пройшла успішно.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.