Транспортерні стрічки: види та особливості*

Транспортерні стрічки: види та особливості*
Транспортна стрічка (або конвеєрна) – невід'ємна частина більшості виробництв. Незважаючи на умовну простоту, цей елемент транспортної системи виробництва налічує понад 100 видів виробів. На сайті https://galp.com.ua/ru/conveyor-belts представлений якісний огляд популярних рішень та технологічних інновацій від всесвітньо відомих виробників транспортерних стрічок. Варто відзначити, що в залежності від типу виробу та призначення, елемент стрічкового транспортера може виготовлятися з різних матеріалів та застосовуватися як для транспортування великогабаритних вантажів, так і для переміщення товарів з невеликою вагою.

Різновиди конвеєрних стрічок


Класифікуються полімерні стрічки виходячи з матеріалів, характеру покриття, довжини і головне – області застосування. Останній фактор є першорядним при виборі конвеєрної стрічки. Найчастіше використовуються традиційні рішення, які давно пройшли перевірку часом і чудово себе зарекомендували за різних умов експлуатації:

1. Легка конвеєрна стрічка загального призначення. Мабуть, найпоширеніший варіант для невеликого чи середнього масштабу виробництва, коли потрібно одночасно транспортувати та сортувати невеликий за вагою вантаж.

2. Шахтного вигляду. Особливість даного типу в тому, що для виробництва виробу використовується прогумована основа із захисним покриттям та заглибленою текстурою. Жорсткі умови експлуатації на глибині вимагають стійкість до мінусових температур та пошкоджень.

Легкі конвеєрні стрічки, у свою чергу, можуть бути виготовлені з різними спеціальними характеристиками. Найбільш популярні:

• Теплостійкі. Стійкість до підвищених температур потрібна для металургійної галузі та багатьох видів промисловості, де застосовується обробка матеріалів у вигляді високих температур – наприклад, харчової.

• Холодостійкі. Для транспортування вантажів за умов знижених температур використовуються стрічки, що з 3-6 шарів зі спеціальними властивостями. Традиційна сфера застосування: транспортування сипких та шматкових вантажів у суворих кліматичних умовах або ж у харчових виробництвах у процесі заморозки.

• Харчові. Транспортерні стрічки для харчової промисловості виготовляються із різних полімерів: ПВХ, силікон, поліуретан. Головна умова – інертність та стійкість до підвищених температур. Всі сучасні стрічки, які виробляються відомими світовими виробниками транспортерних стрічок для використання у харчовій галузі (там, де передбачається контакт із продуктами харчування), мають харчовий допуск відповідно до європейських та американських стандартів - EU 1935/2004, EU 10/2011, FDA.


Індивідуальні вимоги пред'являються стрічкам харчової промисловості. Для продукції з жирною поверхнею найкраще підійде транспортерна стрічка із полівінілхлориду. ПВХ не вступає в реакцію з матеріалами, що контактуються, легко чиститися і відрізняється довговічністю.

Технічні особливості


Основа транспортерної стрічки – каркас, що складається з кількох шарів. Щільність та жорсткість каркаса безпосередньо впливає на те, яку вагу може транспортувати стрічка. Також властивості каркасу впливають на гнучкість виробу, удароміцність та стійкість до механічних пошкоджень.

Важливо враховувати, що для транспортування вантажів похилою прямою потрібні стрічки з відповідною текстурою, як правило, для підйому використовуються стрічки з секційною архітектурою.

Широкий асортимент полотен, матеріалів виготовлення, розмірів та конструктивів дозволяють задовольнити практично будь-які потреби у транспортуванні вантажів при масовому, конвеєрному виробництві. Оптимальний вибір виробу залежить від типу виробництва, конструктивних особливостей стрічкового транспортера та умов експлуатації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.