Назвали найдивніші ідеї українських нардепів

Назвали найдивніші ідеї українських нардепів
Серед найдивніших ініціатив українських парламентарів - закони про політичну проституцію, зниження мит на ввезення м'ячів.

Багато безглуздих законопроектів - це або жарт, або спроба комусь за щось помститися, каже народний депутат кількох скликань Тарас Чорновіл, - пише ТСН.

"Я свого часу був автором двох таких документів. Перший з'явився, коли у нас був конфлікт з Сергієм Ківаловим у 2001-му році. Я пропонував весь обсяг коштів, призначених для Вищої ради юстиції, направити на фінансування потреб судових адміністрацій, оскільки ВРЮ - я так і написав у пояснювальній записці - перетворилася в закрите акціонерне товариство і їй гроші не потрібні. Але цей закон не міг пройти, я просто намагався привернути увагу до діяльності ВРЮ", - розповів він.

І другий законопроект, розповідає колишній народний депутат, стосувався кримінального переслідування членів таємних і закритих товариств. Згідно з текстом документа, "членство в масонській організації, масонській ложі або іншій структурі, вступ до якої пов'язаний з проведенням обряду, клятв і присяг, зобов'язуючих до неухильного виконання" повинно було каратися для держслужбовців різного рангу позбавленням волі від 3-х до 10-ти років.

"Це було щось у стилі законопроекту Сергія Терьохіна про сало. Я пожартував, а буря піднялася. Ні перший, ні другий документ не був прийнятий, тому що я і не збирався їх проштовхувати", - визнає політик.

Наступна категорія - законопроекти, які вносяться в чиїхось інтересах.

"Очевидно, що за неоднозначними законопроектами стоять якісь інтереси. Може бути, не на мільярд, але щось точно є",- погоджується директор фонду Демократичні ініціативи Ірина Бекешкіна.

"До депутата приходять люди, відпрацьовують якісь грантові кошти. У них в плані записано, що до парламенту має бути внесений якийсь законопроект. Ось і з'являється пропозиція, наприклад, про заборону "Макдональдса". Такі ініціативи законами не стають, але грантові кошти відпрацьовані", - зазначає Тарас Чорновіл.

"Народний депутат думає, що б таке внести на розгляд ВРУ. І аж до того, що витягуються листи з кореспонденції. Я сам вносив законопроект, який мені написав один із сільських голів", - зізнається Чорновіл.

Особливо це стосується депутатів-мажоритарників, яким за свою діяльність доводиться звітувати на місцях, додає голова Центру прикладних політичних досліджень "Пента" Володимир Фесенко.

"У цьому складі половина депутатів - мажоритарники. Їм треба бути помітними перед виборцями. Треба виправдовувати свою діяльність. Тому такі маргінальні речі теж можуть стати заліковим балом. Правда, виборці про подібні законодавчі ініціативи депутатів найчастіше нічого не знають", - додає Ірина Бекешкіна.

Законодавчий спам - хороший спосіб «забити» час, щоб справа не дійшла до серйозних законопроектів, які можуть комусь завадити Ірина Бекешкіна.

Але головна мета специфічних законопроектів - це самопіар.

"Потрібно виділитися, проявити себе, оригінальну ініціативу просунути. А оскільки багатьом депутатам не вистачає державної мудрості і розуміння, чим треба займатися, на світ народжуються дуже дивні ідеї, які і відображають недостатню компетентність авторів і їхню схильність до самопіару, нехай навіть і екстравагантного", - зауважує Володимир Фесенко.

Заспокоює той факт, що на підготовку відверто дурних законопроектів не йдуть ресурси, які депутати могли б направити на просування дійсно важливих ініціатив.

"Найчастіше це дуже короткі законопроекти і для нардепів вони нічого не варті", - зізнається Чорновіл.

Але є одне "але" - розгляд таких документів "з'їдає" сесійний час.

"Це дуже гарний спосіб "забити" час, щоб справа не дійшла до серйозних законопроектів, які можуть комусь завадити",- вважає Ірина Бекешкіна.

Тобто, свого роду законодавчий спам і троллінг, додає директор Інституту глобальних стратегій Вадим Карасьов.

"Є процедура розгляду. На кожен закон потрібен час. Чим більше спаму і троллінгу, тим менше часу на потрібні закони, наприклад, євроінтеграційні", - зазначає він.

Втім, серед законодавчих ініціатив, які здаються дивними на перший погляд, зустрічаються і реально потрібні або корисні проекти. Так, наприклад, винесений на поточну сесію українського парламенту законопроект 3041, що забороняє втручатися в погоду і розганяти дощові хмари, реально важливий для аграріїв Херсонської області, у яких щодо погодних питань - жорсткий конфлікт інтересів із виноробами.

Справа в тому, що для виноградників суха спекотна погода - саме те, і тому виробники алкоголю, які вирощують виноград, всіляко перешкоджають вільному випаданню дощів на Херсонщині. Однак, такий стан справ вкрай не влаштовує селян, що вирощують зернові і, наприклад, картоплю - для них відсутність дощів якраз навпаки згубно позначається на їхньому врожаї.

І все ж українські парламентарії - не рекордсмени у підготовці специфічних законопроектів. Ті ж депутати російської Держдуми їх явно перевершили.

"Вони придумали масу дуже екстравагантних законопроектів. Там треба демонструвати ще й лояльність президентові, вірність курсу. Тобто депутати ще й змагаються, хто краще і більш помітно "прогнеться". Це призводить до дивних рішень. Держдума стала посміховиськом. Ми тут далеко не перші", - заспокоює Володимир Фесенко. Ч

"Радують" неоднозначними законопроектами російські депутати досить часто. Наприклад, Михайло Дегтярьов (ЛДПР) планував заборонити дітям шуміти і плакати після 10 вечора, а собакам - гавкати. Сума штрафу за це могла становити від 500 до 20 тисяч рублів (120-4700 грн).

В'ячеслав Лисаков з "Єдиної Росії" вважав, що їзда на велосипеді в п'яному вигляді повинна бути платною і каратися штрафом до 5 тис. рублів (1200 грн). Депутат Микола Кур'янович пропонував позбавляти громадянства жінок, що вийшли заміж за іноземців тощо. Правда, самі депутати - як російські, так і українські - вважають, що їхні ініціативи абсолютно виправдані.

"Якщо мій проект не набере більше половини голосів, значить, депутатам плювати за незалежність держави. Для нормальної людини зрозуміло, що ми беззахисні. Це законопроект адекватної людини, який реально бачить проблему і пропонує шляхи її вирішення", - коментує регіонал Вадим Колесніченко свій законопроект №3020, у якому він наполягає на створенні у Верховній Раді тимчасової слідчої комісії для вивчення заяв Едварда Сноудена про стеження спецслужб США і Великобританії за Інтернет-користувачами.

Літні канікули не пройшли для депутатів дарма: на порядку денному ВРУ за відпускний період з'явився цілий ряд специфічних законопроектів. ТСН.ua пропонує добірку найбільш цікавих.

Кожне засідання депутати Верховної Ради повинні починати з молитви за Україну, вважає регіонал Віталій Журавський. Внести відповідні зміни до регламенту ВРУ він пропонує законопроектом №3154. При тому, депутати повинні не просто читати молитву, а виконувати молитовний піснеспів "Боже, великий єдиний, нам Україну храни" (музика Миколи Лисенка, слова Олександра Кониського). Це підвищить ефективність роботи парламенту, впевнений ініціатор законопроекту.

Регіонал Вадим Колесніченко всерйоз занепокоївся інформацією про тотальне стеження спецслужб США і Великобританії за Інтернет-користувачами. Народний депутат у законопроекті №3020 запропонував створити у Верховній Раді тимчасову слідчу комісію, яка має вивчити загрозу, що випливає з програм Tempora і Prism (їх, як стверджує екс-співробітник ЦРУ Едвард Сноуден, використовують спецслужби Великобританії та США). "Ці програми спрямовані на стеження за громадянами будь-яких країн світу за допомогою Всесвітньої мережі. Найбільші світові Інтернет-компанії надають без рішення суду спецслужбам доступ до своїх серверів, на яких зберігаються дані користувачів", - обурюється політик. Комісія має встановити, наскільки юридично захищені конфіденційні дані громадян України, що знаходяться на зберіганні на найбільш популярних Інтернет-сервісах.

А для цього необхідно отримати повну інформацію від посольств США і Великобританії, а також представництв американських компаній, які задіяні у програмі Tempora і Prism (Google, Microsoft, Facebook, Apple, Yahoo, Skype, Youtube і так далі). Наступний крок - створення законодавчої бази, що захищає дані Інтернет-користувачів України і всього світу.

Дбають опозиційні депутати і про здоров'я українців. Тому три народних обранці - Микола Томенко ("Батьківщина"), Артур Палатний (УДАР) і Михайло Блавацький ("Свобода") - зареєстрували у Верховній Раді законопроект про зниження ввізного мита з 20% до 2,7% на... шкіряні та надувні м'ячі.

"Зниження митних тарифів на шкіряні м'ячі не позначилося б на національному виробництві, однак зробило б цей товар більш доступним для споживача за ціною", - впевнені політики.

Представник "Батьківщини" Сергій Терьохін не забуває про свята. У квітні нинішнього року він вніс до Верховної Ради законопроект про свято "Покраща", а в серпні запропонував на законодавчому рівні закріпити за вчителями право не виходити на роботу 1 вересня, якщо День знань випадає на вихідний.

"Залучення педагогічних працівників до роботи в понаднормовий час є порушенням трудового законодавства", - пише народний депутат у пояснювальній записці до законопроекту 3105. І тому він наполягає на тому, що новий навчальний рік повинен починатися в робочий день, що настає за вихідними днями після дати 1 вересня.

Позафракційний депутат Валерій Мошенський взяв на озброєння нові технології. У законопроекті 2604а він пропонує дахи всіх тимчасових торгових точок (ларків, кіосків і т.д.) обладнати сонячними батареями.

"Вартість сонячних панелей для виробництва електроенергії порівняно невелика, тому не вплине суттєво на вартість установки і функціонування тимчасових споруд для провадження підприємницької діяльності", - пише автор у пояснювальній записці до документа.

Тому неохочих долучатися до прогресу потрібно відключати від електромережі, вважає Валерій Мошенський.

Представники "Батьківщини" Людмила Денисова та Андрій Сенченко вважають за необхідне ввести кримінальну відповідальність за "політичне сутенерство" і "залучення до політичної проституції" (законопроект 2302а). Під політичною проституцією вони пропонують розуміти "зміну політичних поглядів чи відступ від передвиборної програми під тиском влади, за гроші або інші преференції".

"Якщо за політичну проституцію депутат повинен нести політичну відповідальність, його дії оцінять виборці на виборах, то політичне сутенерство - інша справа", - йдеться в пояснювальній записці до документу. Тому ті, хто за допомогою погроз, тиску, шантажу або банального підкупу намагаються змусити депутата змінити політичну орієнтацію, повинні нести кримінальну відповідальність - від 5 до 10 років позбавлення волі з конфіскацією майна, вважають депутати.

Група народних депутатів - Михайло Опанащенко (Партія регіонів), Ольга Михайленко (КПУ) і Федір Негой (УДАР) стали на захист природних явищ. Законопроектом 3041 вони хочуть заборонити розганяти хмари або робити будь-які дії стосовно впливу на погоду з господарськими цілями. Депутати вважають, що ці дії призводять до загибелі врожаїв, зниження врожайності сільськогосподарських культур, що робить збитковим агропромисловий комплекс країни. Покарання за штучну зміну стану атмосфери - штраф до 13,6 тис. гривень або ж позбавлення волі терміном до 3 років.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: цікаво, ВР
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Назвали найдивніші ідеї українських нардепів
12 вересень, 2013, 09:44