Наслідки медичного «покращення»: на Волині не знають, що робити з ургентними хворими

Наслідки медичного «покращення»: на Волині не знають, що робити з ургентними хворими
Профільних спеціалістів у центральних районних лікарнях на Волині не вистачає для цілодобового чергування, а для довозу таких лікарів у разі необхідності немає автомобілів.

Про це розповіла депутат Волиньради, головний лікар Горохівського центру первинної медико-санітарної допомоги Галина Майко під час Дня депутата у середу, 27 листопада.

У РАЙОНАХ - БРАК ЛІКАРІВ ТА АВТОМОБІЛІВ

За словами медика, в районах зіштовхнулися з проблемою, пов’язаною з обслуговуванням ургентних хворих. Мовляв, немає можливості забезпечити цілодобове чергування всіх спеціалістів в медзакладі, тож, у разі необхідності, наприклад, вночі, його потрібно доставляти у лікарню. А для цього не вистачає працівників. «Нам треба вводити додаткові посади, а нам ніхто не дозволяє», – додала вона.

Окрім того, є проблема й з автомобілями. «Нові автомобілі отримали і лишили всі в Луцьку. Чим з районів мають везти тих людей? Вони ж вже «доходяги», ті автомобілі. Так, нам повернули в район один автомобіль для потреби лікарні, бо ми передали всі практично. А в нас їх було чотири», – поділилася Галина Майко.

З її слів, могли б спробувати вирішити питання, створивши на базі Центру первинної медико-санітарної допомоги пункт невідкладної допомоги. «Але в мене, згідно з нормативами, немає таких штатних одиниць», – зазначила вона.

ДОПОМОГТИ ІЗ ПРОБЛЕМОЮ ВІДМОВЛЯЮТЬ

Із проблемою, зі слів Майко, попри запевнення, допомагати у Центрі екстреної меддопомоги не хочуть.

«Треба везти до чергового лікаря. А це – час. Подзвонити черговому лікарю, узгодити. Це – море питань, а потрібно все робити швидко. Є різні екстрені випадки. Якби вони зразу везли в Луцьк, то не було б ніяких проблем. А довезти до Луцька теж ніхто не може», – розповіла медик.

Також вона додала, що в районі є тимчасовий пункт екстреної медичної допомоги у селі Чаруків. Але він людей не обслуговує. «Питаю в головного лікаря, скільки в районі обслужили хворих? Від них – 9 кілометрів, від нас – 55. Жодного. Не організована та робота на сьогодні так, як має бути», – зазначила Галина Майко.

«Реформа потрібна. Але або не треба було руйнувати в центральних районних лікарнях те, що було, або робити поступовий перехід робити», – підсумувала вона.

ВСЕ «СПИХАЮТЬ» НА ЗАКОНОДАВСТВО

Як пояснив начальник Центру екстреної медичної допомоги та медицини катастроф Олег Куц, ці проблеми з ургентними хворими виникають через неврегульованість питання відповідними нормативними актами. «У нормативах не передбачено доставлення ургентних спеціалістів в лікарні», – пояснив він.

«Все-таки ми допомагаємо щодо доставки ургентних спеціалістів в центральні районні лікарні. Але це не є функцією екстреної медицини. Бо якщо поступає виклик, то ми їдемо на виклик. Бо доставка спеціалістів може затримувати», – зазначив Олег Куц.

Загалом же він зазначив, що цю проблему в районах вирішують по-різному. «Є райони, де краще фінансування, вони шукають шляхи вирішення. Центральні районні лікарні мають автомобілі і водіїв, то самі довозять. Але має бути достатня кількість посад, щоб забезпечити цілодобове чергування», – додав він.

«Було б краще, якби це було нормативними актами чітко передбачено», – резюмував Олег Куц.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Наслідки медичного «покращення»: на Волині не знають, що робити з ургентними хворими
27 листопад, 2013, 14:05