Третій день страйку тролейбусників Луцька

Третій день страйку тролейбусників Луцька
На Луцькому підприємстві електротранспорту третій день триває страйк.

Люди чекають виплати зарплатних боргів. Вони наголошують, що у випадку незадоволення їхніх вимог, залишать на Новий рік лучан без транспорту, - пише Інформаційне агентство Волинські Новини.

27 грудня працівників ЛПЕ з території підприємства не випускали їхні колеги- страйкарі.

«Та сьогодні уже двох у магазині зловили, а інші «страйкують» на місцевому базарі», - каже один із охоронців.

Тим часом, усіх охочих потрапити до диспетчерської поки пропускають. Разом з ними зайшла й журналіст. Усередині – гамірно. Люди гучно дискутують про владу, заробітні плати та ситуацію в країні. Кажуть, що директор - на нараді з водіями автобусів, «вмовляє» їх вийти на рейс.

Після приїзду журналістів, працівників випустили за межі території, аби ті могли дати коментар працівникам мас-медіа. Однак, коли представники преси забажали побачити директора підприємства, їм відмовили.

Охоронець, поговоривши по телефону з очільником ЛПЕ, різко змінив власну позицію стосовно працівників ЗМІ та, посилаючись на нараду та зайнятість керівника, відмовився пропустити їх до приміщення.

Більше п’яти разів журналісти телефонували до секретаря, яка
казала, що директор Іван Грицанчук звільниться через 10 хвилин, однак ні через 10, ні через 20, ні через півтори години до працівників ЗМІ ніхто не вийшов. Телефонували і на особистий номер директора, однак той ігнорував усі дзвінки. Згодом виявилось, що секретар про присутність мас-медіа свого керівника навіть не повідомила.

«Наша головна вимога – отримати заробітну плату хоча б за жовтень. Нам немає, за що їсти, немає як і платити за житло. Водії від голоду втрачають свідомість. Людей довели до відчаю, тому і виник стихійний страйк», - розповідає «старший по страйку», кондуктор Михайло Філоненко.

Разом з тим чоловік стверджує, що у керівному апараті ЛПЕ уже розпочали збирати підписи про незаконність страйку, хоча працівники кожного дня з’являються на роботу.

«Ми це робимо свідомо, знаючи, що за дні бойкоту нам ніхто не заплатить ні копійки. Але і прогули за це враховувати неправильно, бо ми на власних робочих місцях», - пояснює кондуктор.

До слова, зі слів працівників ЛПЕ, середня зарплата водіїв - 1200 гривень, а кондукторів – й того менше: від 800 до 900 гривень.

Страйкарі запевнили, що у випадку незадоволення їхніх вимог у неділю, 29 грудня, вийдуть на Театральний майдан і розкажуть про свою біду лучанам.

«Ми знаємо, що Азаров пообіцяв 2 мільйони гривень на погашення боргів. Де вони?», - запитує працівниця ЛПЕ.

Окрім директора ЛПЕ Івана Грицанчука, винним у ситуації робітники вважають ще й міського голову Миколу Романюка, мовляв, той кинув їх напризволяще.

«У нас закритий рот, а з мером ми маємо розмовляти, як от з вами, вільно», - говорить кондуктор тролейбуса Марія Масюк.

Окрім того, жінка наголосила на жахливих умовах праці «тролейбусників».

«Не створені умови для нормальної праці кондукторів та водіїв. На кінцевих зупинках відсутні туалети. Добре, коли літо і є кущі, а зимою що накажете робити? Тролейбуси старі та холодні, не опалюються, бо немає «пічок». Тому хворіють люди. У салоні – напівтемрява, із 33 необхідних для роботи ламп працює лише 7, й то за щастя. Як в таких умовах можна працювати?» - каже вонеа.

До слова, згідно із законом лікарняні працівникам ЛПЕ оплачують, однак вони стверджують, що грошей на лікування «вибити» годі.

«Ви правильно писали, що наш водій помер, так і не дочекавшись зарплати. Якщо зайти до нашого лікаря й попросити ліки, скажімо, від головного болю, максимум, що медик зробить – дасть анальгін та поміряє тиск. До речі, аптечки у тролейбусах розформовані, та й ліки усі прострочені. Але вже не про це мова, наразі гостро стоїть питання виплати заробітних плат», - зауважив водій тролейбуса Ігор Сидорук.

Чоловік каже, що головна мета страйку – отримати законно зароблені гроші, уже не кажучи про те, що зламані деталі до транспортних засобів водії теж змушені купувати за власний кошт.

До слова, вже третій день на зупинках міста – постійний аншлаг.

Лучани скаржаться, що за відсутності тролейбусів дістатися до роботи вранці – суттєва проблема.

«Це ж який дискомфорт! Де мені, старій пенсіонерці, брати кошти на проїзд маршруткою? Неподобство!», - мовила пенсіонерка Галина.

Тим часом, ображені працівники тролейбусного депо наголошують, що у випадку незадоволення їхніх вимог стосовно своєчасної оплати праці, на новорічні свята лучани залишаться без транспорту.

«старший по страйку», кондуктор Михайло Філоненко
«старший по страйку», кондуктор Михайло Філоненко
кондуктор тролейбуса Марія Масюк
кондуктор тролейбуса Марія Масюк
водій тролейбуса Ігор Сидорук
водій тролейбуса Ігор Сидорук




Відео про те, як журналістів не пускали на територію ЛПЕ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ЛПЕ
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 9
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Водії від голоду втрачають свідомість...не вірю...
Відповісти
Я теж...Але суть не в тому.
ІМХО правильно роблять що страйкують! Немає чого задарма працювати.
Відповісти
трохи перебільшив. Всі водії кожен день мають лєві гроші
Відповісти
якби не мали, то вимерли б давно.

Відповісти
Голова страйку мабуть не похмелився зранку. Приватні перевізники готові декому платити і поїти, аби тролейбуси і автобуси ЛПЕ подовше не виїзжали.
Відповісти
...ТИ ЩО,ЗОВСІМ ХВОРА??? ПОПРАЦЮЙ,ЯК ВОНИ і ТОДІ ВІДЧУЄШ,ЯК ТО "ПРИЄМНО"?! А ,до того ж,ДІТЯМ ТАКОЖ ХОЧЕТЬСЯ ЇСТИ!!! А ЯК твоя сім*я ЗВИКЛА ТІЛЬКИ ПОХМЕЛЯТИСЬ - ТО і ПРАПОР ТОБІ В РУКИ,ВО ВЕКІ ВЄКОВ!!!
Відповісти
Які лєві гроші мають водії тролейбусів,думай що пишеш.
Відповісти
електрику з дротів перетворюють у 220 і перепродують))))
носять прямо в штанах на базар, там гуртовики забирають.

врятувати ЛПЄ.
план.
1. ліквідувати маршрутки за 15 маршрутом.
2. пустити хоча б 30 тролейбусів по колу замість маршруток із читким графіком руху.

але, є одне але.
лоббі з місцевих депутатів швидше спалить ЛПЄ, чим з цим змириться.
Відповісти
Так 15 маршрутки є власністю ЛПЕ.
Чіткий графік - плюсую. Ще потрібно скасувати більшість пільг всяким "службовцям" та пенсіонерам, пенсія яких хоча б на 50% перевищує мінімальну. Ну й вартість проїзду повинна бути адекватною - при різниці в 50 коп я краще маршруткою їздитиму.
Відповісти