Діти три тижні не відвідують уроки, бо поламався шкільний автобус

Діти три тижні не відвідують уроки, бо поламався шкільний автобус
Діти села Турівка Володимир-Волинського району з 15 лютого не відвідують школу, оскільки перестав їздити старий шкільний автобус.

Про це пише Волинь-нова за 10 березня.

Житель села Турівка Микола Приступа розповів, що його дочка не була на уроках три тижні. Раніше школярів возив шкільний автобус. Транспорт збирав дітей з Турівки та сусідніх сіл у середню школу села Стенжаричі.

Більше двадцяти днів тому шкільний автобус не приїхав, і з тих пір люди його не бачили

Рейсовий транспорт через Турівку їздить украй нерегулярно. Іноді його не буває тут тижнями.

Микола Приступа каже, що не одинокий у своїх претензіях. Разом із ним обурюються батьки інших школярів – односельчани Степан Гірук, Сергій Макарчук, Олександр Волошин.

«Я за свій вік усяке бачив, але щоб три тижні діти не ходили до школи і нікому до того не було діла – з таким стикаюся вперше, – каже селянин. – Дочці цього року треба поступати. Каже, ніби вчиться самостійно, вчителі дають завдання, але, по-моєму, це не наука. Від нашого села до Стенжаричів 5 кілометрів. Колись ми ходили до школи пішки, ніхто нас не питав, хочемо чи не хочемо. Але зараз хіба ви якусь дитину до цього примусите?»

Директор школи у Стенжаричах Маргарита Вільчинська не погоджується з інформацією Миколи Приступи, переконуючи, що все не так страшно, як він розповідає. З Турівки тут навчається семеро дітей, з яких двоє – 11-класників. За її словами, деякі учні з цього села приїздять до школи «періодично» – тобто через день.

Але навіть у такій ситуації директор сподівається, що прогалин у знаннях не буде. Школярі зідзвонюються з учителями по мобільному, отримують від них вказівки.

«Ці діти періодично приїжджали. Макарчуки своїх дітей привозили, Волошини, – каже директор. – Той батько, котрий вам телефонував, хай би краще подумав, як дитину доставити до школи. Це не тільки наша проблема. Це і його справа також. Якщо інших дітей підвозили, то він теж міг би про це подбати».

Голова Стенжаричівської сільської ради Анатолій Яльніцький проблему зі шкільним автобусом пояснює тендером на пальне, який проводив районний відділ освіти.

У Володимирі-Волинському йому розповіли, що згідно з правилами проведення торгів існують певні терміни на оформлення документації. Треба почекати, поки відбудуться всі процедурні моменти, і тоді автобус вийде на лінію. Бо ж без транспорту залишилися не тільки діти Турівки. Цим же автобусом доїжджають до школи учні сіл Зоря, Білин.

«Тут у нас біда з тим транспортом, не тільки зі шкільним, а й з рейсовим, – скаржиться сільський голова. – Перевізник Проскура розпоряджається ним на свій розсуд: захоче – пустить автобус, не захоче – не пустить. От сьогодні не було першого рейсу. Іноді цілий день може нічого не йти. Транспортна ситуація у нас дуже напружена. Хоча невдовзі має бути інший перевізник».

Начальник Володимир-Волинського районного відділу освіти Володимир Пашко заперечує слова сільського голови про тендер і називає іншу причину зупинки перевезень – ремонт автобуса. Його, мовляв, тривалий час лагодили, а замінити на інший не було можливості – в розпорядженні відділу освіти всього шість автобусів на весь район. Але з наступного понеділка довезення буде відновлено.

«Наскільки я знаю, у село ходить рейсовий автобус, – пояснює начальник районо. – Ми домовлялися, що він мав би забирати дітей. Можливо, з цим виникли якісь питання. Мені не відомо, що учні стільки часу сидять вдома. Скарги від батьків до нас не надходили».

За інформацією заступника начальника обласного управління освіти і науки Юліана Таранчука, є дві причини тривалої відсутності шкільного транспорту: тендер і ремонт.
Спершу автобус перестав їздити у зв'язку із процедурою закупівлі бензину за державні кошти. Хоча тендер був оголошений вчасно, ще у січні, проте всі його формальності тягнуться майже місяць. Два тижні йде на очікування результатів торгів, ще 5 днів після того – на оскарження процедури. Поки проходив тендер, автобус поставили на обслуговуючий ремонт.

До того ж, каже Таранчук, немає пального.

«Бензин закінчився 10 лютого, тендер розпочався у середині січня. Ця процедура завжди стартує лише з початком бюджетного року. Тільки тоді оголошують торги, які проходять у січні-лютому. Я сам був завідувачем відділу освіти у Ківерцях і знаю, що таке тендер: 20 лютого мороз тріщить, а вугілля немає де взяти, бо тендер не завершився. Тендер завжди оголошується тільки під затверджений бюджет, наперед його провести неможливо. Більш досвідчені керівники могли заздалегідь закупити більше бензину у грудні. Але не всі мали на це кошти. Частина грошей, до 80 мільйонів по районних бюджетах, у нас «зависла» через казначейство», – додав Таранчук.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Діти три тижні не відвідують уроки, бо поламався шкільний автобус
10 березень, 2012, 12:07