На Волині інспектори не знайшли підроблених ліків

На Волині інспектори не знайшли підроблених ліків
Заяви про те, що на аптечних прилавках Волині 30 відсотків ліків — фальсифікат, нічим не підкріплені, - заявив в. о. начальника Державної служби з лікарських засобів в області Володимир Скорбатюк.

Про це він сказав в інтерв’ю газеті Волинь-нова.

«Торік не було жодного аптечного закладу, який би ми не перевірили», - сказав Скорбатюк, додави, що на Волині є 430 місць реалізації ліків.

«Жодної упаковки фальсифікованих ліків виявлено не було. Тому заяви про те, що на аптечних прилавках Волині 30 відсотків ліків — фальсифікат, нічим не підкріплені», - сказав Скорбатюк.

Він зізнався, що інспектори, які перевіряють аптеки отримують винагороду, якщо знайдуть фальсифіковані лікарські засоби. «І люди в нас в основному відповідально ставляться до роботи, і лабораторія хоч не є найсучаснішою, але працює нормально», - запевнив Скорбатюк.

«Минулого року було проведено 1266 аналізів зразків лікарських засобів, з них всього 28 не відповідали вимогам чинного законодавства щодо якості. На моє переконання, невисокий показник свідчить не про нашу незадовільну роботу, а про належний контроль з боку уповноважених осіб аптечних закладів, які несуть персональну відповідальність за якість ліків», - вважає керівник обласної держлікінспекції.

Він пояснив, що найсерйозніші серед виявлених порушень – ліки з простроченим терміном зберігання, або ж недотримання санітарних, температурних умов.

На Волині середній штраф, виписаний керівникам аптек – 340 гривень, повідомив Скорбатюк.

«Минулого року наша інспекція не отримала жодної скарги на можливу фальсифікацію ні від лікарів, ні від пацієнтів. Офіційна статистика свідчить, що в Україні приблизно один відсоток ліків неякісних, незареєстрованих та фальсифікованих», - сказав Володимир Скорбатюк.

«Частіше вилучаємо неякісні — виготовлені законно, але під час їх виробництва чи транспортування були допущені порушення. Україна останньою з країн Європи і навіть СНД запровадила кримінальну відповідальність за фальсифікацію лікарських засобів. Якщо раніше «ділки» могли відбутися штрафом від 17 до 1500 гривень, то зараз подібні дії караються штрафом до 34 тисяч гривень, а то й позбавленням волі», - повідомив чиновник.

Водночас під час розмови йшлося, що за словами голови Держлікслужби Олексія Соловйова, неякісними, незареєстрованими, фальсифікованими ліками «розбавляють» справжні серії лікарських засобів зазвичай на етапі п'ятого або шостого дистриб'ютора.

«На жаль, встановлювати кількість посередників, відстежувати шлях кожного лікарського засобу від виробника до аптеки ми не маємо змоги. Безперечно, скорочення кількості посередників позитивно впливає і на якість, і на ціну ліків», сказав Скорбатюк.

Він запевнив, що Держлікінспекція в області безкоштовно проводить лабораторні дослідження ліків за скаргами людей.

«Ми готові безкоштовно провести лабораторне дослідження лікарського засобу, який у людини викликає сумнів, підозру. Потрібно принести нам цей препарат, чек з аптеки, де він був придбаний, написати заяву», - пояснив голова Держлікіспекції на Волині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.