На Волині «засекретили» адреси сховищ та протирадіаційних укриттів

На Волині «засекретили» адреси сховищ та протирадіаційних укриттів
В управлінні Державної служби з надзвичайних ситуацій у Волинській області відмовилися надати список та адреси розміщення сховищ та протирадіаційних укриттів на Волині.

Портал «Четверта влада» попросив в управлінні ДСНС в області надати список захисних споруд цивільного захисту, до яких належать сховища та протирадіаційні укриття, в Луцьку та області із зазначенням їхніх адрес та місткості.

Однак в управлінні вважають, що це службова інформація і волиняни не повинні її знати.

«Згідно Наказу ДСНС України від 30.12.2013 №800 «Про затвердження переліку службової інформації ДСНС України, розробленого на виконання вимог Постанови Кабінету Міністрів України від 27.11.1998 №1893 «Про затвердження Інструкції про порядок обліку, зберігання і використання документів, справ, видань та інших матеріальних носіїв інформації, які містять службову інформацію», зведена відомість по сукупності показників захисних споруд цивільного захисту Волинській області (в т.ч. і м. Луцька) в системі ДСНС України належить до інформації з обмеженим доступом «Для службового користування», - зазначили у відповіді на інформаційний запит.

«Враховуючи вище викладене, та відповідно до ст. 22 «Відмова та відстрочка в задоволенні запиту на інформацію» Закону України «Про доступ до публічної інформації», розпорядник інформації має право відмовити в задоволенні запиту у випадку, коли інформація, що запитується, належить до категорії інформації з обмеженим доступом», - пишуть в документі.

Водночас майже місяць тому аналогічний список сховищ і протирадіаційних укриттів у Рівному за власної ініціативи оприлюднила тамтешня міська рада.

Медіа-юрист Олександр Бурмагін пояснив, чи дійсно ця інформація може бути закритою від звичайних мешканців.

«Є аналіз того, що в принципі може відноситись до службової інформації. Ця інформація точно не підпадає, - каже Олександр Бурмагін. - За визначенням п.1 ч.1 ст.9 Закону України «Про доступ до публічної інформації» до службової може належати така інформація:

«що міститься в документах суб`єктів владних повноважень, які становлять внутрівідомчу службову кореспонденцію, доповідні записки, рекомендації, якщо вони пов`язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень і передують публічному обговоренню та/або прийняттю рішень»;

«Отже, законодавство чітко передбачає сукупність ознак, які мають бути присутніми одночасно аби розпорядник правомірно мав можливість відносити певну інформації до службової, - каже медіа-юрист. - Це —

1) форма — внутрівідомча службова кореспонденція або доповідні записки або рекомендації;
2) ці внутрівідомчі службові кореспонденції або доповідні записки або рекомендації повинні бути пов`язані з розробкою напряму діяльності установи або здійсненням контрольних, наглядових функцій органами державної влади, процесом прийняття рішень;
3) все це повинно передувати публічному обговоренню та/або прийняттю рішень.

Очевидно, що запитувана інформація, і її зміст, не є:

1) внутрівідомчою кореспонденцією, доповідною запискою, рекомендацією;
2) інформація не пов`язана з РОЗРОБКОЮ напряму діяльності установи, здійсненням контрольних, наглядових функцій, процесом прийняття рішення;
3) така інформація не передує публічному обговоренню та прийняттю рішення. Рішення вже прийнятно, оформлене і підписано.

«Відповідно до викладеного вище очевидно, що запитувана інформація не може бути віднесена до службової інформації. Крім того, є ще трискладовий тест у ч.2 ст.6 Закону України "Про доступ до публічної інформації", який визначає умови надання інформації обмеженого доступу», - додає Олександр Бурмагін.

2. Обмеження доступу до інформації здійснюється відповідно до закону при дотриманні сукупності таких вимог:

1) виключно в інтересах національної безпеки, територіальної цілісності або громадського порядку з метою запобігання заворушенням чи злочинам, для охорони здоров`я населення, для захисту репутації або прав інших людей, для запобігання розголошенню інформації, одержаної конфіденційно, або для підтримання авторитету і неупередженості правосуддя;
2) розголошення інформації може завдати істотної шкоди цим інтересам;
3) шкода від оприлюднення такої інформації переважає суспільний інтерес в її отриманні.

«Віднесення до службової інформації про бомбосховища точно йому не відповідає», - підсумовує юрист.

Портал «Четверта влада» повторно звернеться з проханням оприлюднити інформацію про сховища і ПРУ. А також проситиме обласну та міську раду посприяти в оприлюдненні цієї інформації.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині «засекретили» адреси сховищ та протирадіаційних укриттів
14 квітень, 2014, 16:26