На Волині громадські активісти вимагають негайних перевиборів Верховної Ради

На Волині громадські активісти вимагають негайних перевиборів Верховної Ради
Громадські активісти у Луцьку підготували звернення до президента України і парламенту з вимогою перевиборів до Верховної Ради ще у нинішньому році.

Публічне обговорення вимог громадськості до Петра Порошенка та парламенту щодо перевиборів та змін у виборчому законодавстві відбулося у четвер, 3 липня.

Ті, що себе повністю скомпроментували

Провести перевибори активісти пропонують у зв'язку і тим, що "Верховна Рада України під час революційних подій кінця 2013 - початку 2014 року не стала вчасно на захист українського народу та його прагнень до європейського майбутнього".

Окрім того, зараз "значна частина народних депутатів України систематично блокує ухвалення реформаторських законів, продовжує ганебну практику "кнопкодавсва", сумісництва та прогульництва". Мало того, "деякі обранці публічно підтримують сепаратистів".

Тож "назріла реальна необхідність прийняття нового виборчого законодавства, саморозпуску діючого складу Парламенту та проведення дочасних виборів народних депутатів України", йдеться у проекті звернення, яке активісти винесли на обговорення.

Громадські активісти пропонують у зверненні до Порошенка:

1. Невідкладно внести до порядку денного чергової сесії ВРУ проектів законів "Про вибори народних депутатів України" (реєстраційні номери 4906, 4906-1, 4906-2)

2.Якнайшвидшого прийняття ВРУ нового Закону України "Про вибори народних депутатів", що передбачатиме проведення голосування за пропорційною виборчою системою з відкритими списками, зниження виборчого бар'єру для партійних списків на рівні 3% виборців, що взяли участь у голосуванні, прозоре фінансування виборчих кампаній та кандидатів та невідворотність показання для осіб, які вчинили злочини проти виборчих прав громадян.

3. Призначення та проведення позачергових виборів народних депутатів України до кінця 2014 року.



Після того, як звернення підпишуть громадські активісти та представники політсил, його планують відправити президентові Порошенку, голові парламенту Олександрові Турчинову та народним депутатам від Волині.

Текст звернення, яке планують відправити Порошенку
Текст звернення, яке планують відправити Порошенку


Вибори по новому

Керівник Центру політичного аналізу та виборчого консалтингу Михайло Наход відзначив, що наразі "Парламент не є органом, який відображає реальні позиції українців", тому він закликав волинян підтримати громадську ініціативу щодо проведення перевиборів.



Наход нагадав, що свого часу парламент нинішнього скликання прийняв "диктаторські" закони від 16 січня, а зараз блокує реформаторські ініціативи, які просто не підтримують народі обранці.

Він розповів про те, що наразі існує три альтернативні законопроекти щодо перевиборів та змін у виборчій системі. Перший - авторства Юрія Мірошниченка(позафракційний), другий - Миколи Рудьковського (позафракційний), третій - Юрія Михальчишина та Руслана Кошулинського (фракція ВО "Свобода").

На думку Находа, найбільше плюсів - у проектах Рудьковського та свободівців, тому їх можна було б і об'єднати через спільність багатьох позицій.

Експерт розповів, що всі три проекти пропонують запровадження пропорційної виборчої систем і відкритими регіональними списками.

У законопроекті Миколи Рудьковського йдеться про 28 регіонів (за кількістю областей України, однак у Києві, Донецькій та Дніпропетровській областях по 2 округи, а Херсонська область, АРК та Севастополь об'єднають у Південний округ).

Натомість свободівці пропонують не створювати Південний округ і проводити вибори у Севастополі та Криму окремо, тобто виходить 30 округів. На думку Михайла Находа, зараз це "нелогічно та проблематично".

У проекті Юрія Мірошниченка кількість округів доручають визначити Центральній виборчій комісії.

Також у законопроектах "Свободи" та Рудьковського пропонують зменшити прохідний бар'єр для партій з 5% до 3%, а у Мірошниченка - до 2%. Участь у виборах блоків та списків позафракційних депутатів не передбачена в усіх трьох.

Однією із основних переваг всіх трьох законопроектів Михайло Наход назвав те, що вони дозволяють проводити вибори, не зважаючи на військовий стан та АТО.

Тому він підтримав звернення до Петра Порошенка, оскільки, мовляв, очевидно, що самі депутати не надто хочуть розпуску Верховної Ради.
Вимоги активістів
Вимоги активістів
Особливості законопроекту Миколи Рудьковського
Особливості законопроекту Миколи Рудьковського

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: вибори
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Громадські активісти.. скільки вас там ? 6 чи 7 чоловік ? вирішують як проводити вибори чи радять ! це смішно. вибачте..але займаються піаром дурним й нікому не потрібним
Відповісти
Де гроші взяти, чи влади захотів, тобі зараз вибори треба, поїдь в Луганськ, там тобі дурні думки в голову не лізтимуть
Відповісти
Просто смішно читати,зібралось пару людей і рішають судьбу всього народу, смішно читати, робиться такий безпрідел,що вобше,що хочуть тей роблять,навіщо вибирали президента, його вибрав народ і він має рішати що робити і як жити, а не якась кучка людей, я проти цього що робиться.
Відповісти
Останні новини
На Волині громадські активісти вимагають негайних перевиборів Верховної Ради
03 липень, 2014, 16:44