Романюк «підпалив» Луцьк, щоб було більше туристів

Романюк «підпалив» Луцьк, щоб було більше туристів
Увечері 18 травня в Луцьку офіційно стартував туристичний сезон – з цієї нагоди мерія організувала театралізоване дійство.

Церемонія розпочалась на Театральному майдані, де міський голова Микола Романюк привітав лучан із відкриттям туристичного сезону. Поряд з Романюком стояла «жива скульптура» – дівчинка-ангел, яка тримала символічний ключ від міста.

«Цим заходом ми хочемо привідкрити завісу таємничості нашого міста та щиро поділитися з вами нашим минулим та водночас і сучасним. Відкриття туристичного сезону є своєрідними ворітьми та запрошенням на фестивалі, що відбудуться у Луцьку протягом літа-осені 2012 року», – наголосив Микола Романюк.

Луцький мер також нагадав, що покровителем міста є Святий Миколай, який опікується мандрівниками, тому гостям міста має бути завжди затишно у Луцьку.

Опісля вітальних слів Микола Романюк передав символічний ключ від міста гостю, керівнику програми з розвитку туризму в регіонах України програми «Лінк» Геннадію Друзенку.

«Помітно, що у Луцька з’явилися туристичні амбіції. І це дасть свої плоди… Луцьк – дуже натхненне місце. Я в цьому пересвідчився», – зазначив Геннадій Друзенко.

Потому супроводі акторів театру «Гармидер» та численних гостей дійства мандрівка продовжилась пішохідною вулицею Лесі Українки. Власне вона стала сценою для відображення життя міста першої половини ХХ століття.

Мандруючи вулицею, гості та відвідувачі із світлин та театральних постановок дізнались більше про її історію, адже вона перейменовувалась багато разів і мала такі назви: Пречистенська, Помостичі, Олицька, Дубнівська, Шосова, Імператора Миколи II, Головна, Ягеллонська, Сталіна, Радянська та нарешті Лесі Українки.

А ще цю дорогу називали Монастирською, адже саме нинішня вулиця Лесі Українки була тією гілкою, на якій сформувалося гроно із шести монастирів. Ілюстрацією та своєрідним історичним продовженням став сучасний ресторан «Монастирська дорога».

Крім цього, під час дійства на цій вулиці були театралізовано відтворені кав’ярні тих років: «Під шафраном», «Земан», «Розаліні». Перехожі зустріли визначних постатей початку ХХ століття.

Оскільки мандрівка була інтерактивною, то усі охочі могли долучитись до презентацій, а також отримати приємні подарунки: солодкі частунки від сучасних продовжувачів кондитерської справи «Розаліні» та від луцької пивоварні «Земан» – кухлі для пива.

Учасники дійства мали можливість побачити фотовиставку волинянки Ірини Левчанівської, яка відобразила у знімках фотоісторію Луцька. Вона минулого року в 98-річному віці пішла з життя. Мати ж Ірини Левчанівської – Олена Левчанівська – була першою жінкою-сенаторкою від Волині у сенаті Речі Посполитої 1922-1927 років. А Ірина живе у пам'яті волинян як щира патріотка, фото- та кіноаматорка, письменниця та громадська діячка.

Фотоісторію Луцька від Ірини Левчанівської сьогодні доповнили ще однією світлиною. Дівчина в образі Левчанівської сфотографувала учасників відкриття туристичного сезону.

Пізніше усі підійшли до будинку Кронштейнів, який збудований ще у 1890—1894 роках і належав цьому родинному клану домовласників. Колись будинок був пишно декорований, а в 1928 році на ньому було збито декор і отиньковано. Зараз тут розміщується Медичний коледж.

Саме тут, у місці, звідки туристові відкривається завіса Старого міста, була фінальна точка вечірньої історичної мандрівки – запалення від смолоскипу напису «ЛУЦЬК».

«Хай цей вогонь освятить відкриття туристичного сезону в Луцьку», – наголосив міський голова Микола Романюк.

До слова, святкові заходи триватимуть і у вихідні. Заплановано екскурсії за участі відомих людей міста: історика Сергія Годлевського, англомовна екскурсія від волонтера Корпусу Миру США в Україні Террі Меттісона, молодіжні екскурсії від радіоведучої Вікторії Жуковської та лідера гурту «Фіолет» Сергія Мартинюка.

Історію вулиці Лесі Українки розкаже відомий краєзнавець та дослідник минувшини Луцька Вальдемар Пясецький (субота, 15-16.30 год., парк «Зоряний», вул. Лесі Українки, 21).

У неділю, 20 травня, функціонуватиме виставка-презентація туристичного потенціалу міста Луцька та Волинської області (Центральний парк культури та відпочинку, 12-18 год.). Усі охочі матимуть можливість долучитися до майстер-класів плетення із соломи. Протягом дня для усіх відвідувачів буде вільний вхід у Луцький замок.

Організатори запевняють, що на гостей чекають і інші приємні сюрпризи, адже гасло Луцька – «ЛУЦЬК. Приємне відкриття!», а логотип – ключ до міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: туризм
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Странно шо не бачив реклями цеї події. Прогавив.

Симпатично. Романюк молодець.
Відповісти
Нормальный мэр , Луцк доволен
Відповісти
Останні новини
Романюк «підпалив» Луцьк, щоб було більше туристів
19 травень, 2012, 09:40