«Біометричний ажіотаж» на Волині – все про біометричні паспорти

«Біометричний ажіотаж» на Волині – все про біометричні паспорти
Як відомо, з 6 грудня 2012 року набрав чинності Закон України «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Відповідно до цього Закону, міграційні служби почали виготовляти паспорт громадянина України, що містить безконтактний електронний носій з біометричними даними власника документу, в регіонах та інфраструктури його функціонування.

На сайті Державної міграційної служби України зазначається, що з метою запровадження біометричних документів для виїзду за кордон Уряд прийняв постанову від 7 травня 2014 р. № 152 «Про затвердження зразка бланка, технічного опису та Порядку оформлення, видачі, обміну, пересилання, вилучення, повернення державі, знищення паспорта громадянина України для виїзду за кордон з безконтактним електронним носієм, його тимчасового затримання та вилучення».

Відповідно до цієї постанови, біометричні закордонні паспорти в Україні запроваджуються з 1 січня 2015 року.

На Волині ж документи на виготовлення біометричних паспортів для виїзду за кордон почали приймати з 12 січня. З перших днів під стінами міграційної служби на Волині виник ажіотаж, адже охочих отримати паспорт нового зразка, що дасть можливість перетнути український кордон без візи. Така хибна думка у тих, хто мав на меті виготовити біометричний паспорт.

ВолиньPost вирішив перевірити, як оформляти біометричний паспорт, чим він відрізнятиметься від паспорта старого зразка та багато інших нюансів нововведення.

ЩО ТАКЕ БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ?

Закордонний біометричний паспорт – це особливий вид документу, який дозволяє виїжджати за межі країни та в’їжджати до іноземних держав. Потреба в біометричному паспорті для українців виникла у зв’язку з вимогою Європейського Союзу: у разі підписання Угоди про безвізовий режим України з ЄС, біометричний паспорт – вимога для перетинання кордону.

Наразі біометричний закордонний паспорт не дасть можливості їздити до Європи без візи, оскільки безвізовий режим не запроваджений. Тому, крім виготовлення біометричного закордонного паспорта, потрібно виготовити візу також.

БІОМЕТРИЧНИЙ ПАСПОРТ – ЦЕ НЕ ПЛАСТИКОВА КАРТКА

Як повідомив начальник ДМС у Волинській області Микола Бандура, закордонний біометричний паспорт відрізняється від закордонного паспорта старого зразка лише тим, що в нього вбудований спеціальний мікрочіп, що містить двомірну фотографію його власника, а також його дані: прізвище, ім'я, по-батькові, дату народження, номер паспорта, дату його видачі і закінчення терміну дії.

Біометричний закордонний паспорт (нового зразка) складатиметься із 32 сторінок з додатковими ступенями захисту. На синій титульній сторінці розміщуватиметься міжнародна позначка біометричного документу. Перша сторінка паспорта міститиме смугу, яка зчитуватиметься спеціальним носієм. На другій сторінці, яка зроблена з пластику, розміщуватимуться всі дані власника документу та його фото.

Мікрочіп з біометричними даними (оцифрована фотографія й підпис, а також додатково відбитки пальців) буде вшитий в обкладинку документу.

Так, є три варіанти оформлення закордонного паспорта: паспорт з біометричними даними, паспорт з наявністю мікрочіпу, але без внесення туди біометричних даних, а також, у разі відмови особи надавати власні біометричні дані, паспорт без електронного носія. Тому, надавати свої біометричні дані особа не зобов’язана, проте право таке має.

А от біометричний український паспорт (внутрішній) нового зразка дійсно виглядатиме як пластикова картка: тут розміщуватимуться такі ж дані, як і в паспорті громадянина України старого зразка, а також відцифрований образ обличчя та підпис особи. Такий паспорт видаватиметься безкоштовно усім особам, починаючи від народження та незалежно від віку на кожні 10 років.

ОФОРМЛЕННЯ, ТЕРМІНИ, ЦІНА

Біометричний паспорт для лучан та волинян виробляє наразі лише в Управління ДМС у Волинській області, що на вулиці Винниченка, 11.

За словами Миколи Бандури, паспорти, які видавалися до 31 грудня у міграційній службі Волині, видаватися більше не будуть. Однак, закордонні паспорти старого зразка, видані до 1 січня 2015 року, будуть дійсними до закінчення їхнього строку дії, тому оформляти одразу біометричний закордонний паспорт не обов’язково (лише за бажанням особи). Паспорт громадянина України для виїзду за кордон буде дійсним упродовж 10 років.

«На даний момент у держави немає можливості одразу забезпечити всіх біометричними паспортами. Тим паче, що з 1 січня 2015 року Росія ввела в’їзд на власну територію за закордонними паспортами», - зазначив начальник ДМС у Волинській області.

Аби оформити документи на виготовлення біометричного закордонного паспорта, необхідно звернутися до міграційної служби у Волинській області. Із собою потрібно взяти лише паспорт громадянина України та ідентифікаційний код фізичної особи.

Щодо вартості біометричного закордонного паспорта, то при оформленні упродовж 20 робочих днів волинянам та лучанам доведеться сплатити 518 гривень 15 копійок за паспорт з електронним чіпом (з них 257 гривень 15 копійок - обов’язкові платежі до державного бюджету, 261 гривня - вартість бланка із врахуванням персоналізації).

Закордонний паспорт без електронного чіпа обійдеться дешевше - 461 гривня 15 копійок (з них 257 гривень 15 копійок - обов’язкові платежі до державного бюджету, 204 гривні - вартість бланка із врахуванням персоналізації).

Також залишається можливим оформлення документа протягом 7 робочих днів за умови оплати подвійного розміру держмита та вартості адміністративної послуги. В такому випадку біометричний закордонний паспорт з мікрочіпом вартуватиме 775 гривень 30 копійок, а без електронного чіпа - 718 гривень 30 копійок.

Щодо закордонного біометричного паспорта для дітей, то його можна буде оформити уже з народження. Дітям віком до 16 років паспорт видаватиметься строком на 4 роки. Сканувати відбитків пальців рук у міграційній службі будуть з 12 років та лише за згодою батьків чи законних представників.

Проїзні документи дитини у міграційній службі виготовлятимуть лише до 1 квітня 2015 року.

Наталка ВОСКРЕСЕНСЬКА

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Закони не змінились Паспорт коштує 170 грн Держмита
і не копійкою більше. Все інше це протиправна діяльність начальника ДМС і його підлеглих, що створили організовану злочинну групу в стінах ДМС і збірають лишні кошти з грномадян України.

Хочеш новий паспорт?
Запрошую в групу на FB Закордонний паспорт за 170 грн. Волынь
або в Контакт Андрій Костюшко
Відповісти
таке враження що там Їх безплатно роздають
Відповісти
Роздають безаплатно, бо при "оцифрованому" фото ставлять штрихкод ізотопами
Відповісти