На луцькому Меморіалі пропонують встановити пам'ятник УПА. ФОТО

На луцькому Меморіалі пропонують встановити пам'ятник УПА. ФОТО
Громадська організація «Пам’ять Волині» хоче у Луцьку встановити за власні кошти пам’ятник воїнам УПА на Меморіалі Вічної Слави, де знаходиться Алея пам’яті Героїв України вартістю у 300 тисяч гривень.

Про це стало відомо під час засідання комісії з питань будівництва та архітектури 18 березня.

Представник громадської організації зазначив, що у нього є відповідні рекомендації з обласної ради щодо встановлення такого пам’ятника воїнам УПА. Він вніс пропозицію на розгляд комісії проект пам’ятника, який буде втілений у життя за кошти громади.

«Постамент буде зроблений з бетону і знаходитиметься на Меморіалі Вічної Слави перед центральним обеліском (стелою). Він буде складатись із плити, а також українського прапору. Загальна площа пам’ятника - 5 метрів у висоту і 9 метрів у ширину. Від міської ради нам потрібен лише дозвіл на його встановлення і затвердження нашого проекту», - зазначив представник громадської організації.

Члени комісії з питань будівництва негативно сприйняли таку пропозицію від громади. Адже Меморіал Вічної Слави у Луцьку є завершеною архітектурною спорудою, в яку можуть вноситись зміни лише на конкурсній основі і тільки з дозволу міської ради. Перекривати центральну стелу на Меморіалі пам’ятником воїнам УПА, на думку комісії, неприпустимо.

Члени комісії зазначили представнику громадської організації, що в місті вже є недовершений пам’ятник Степану Бандері, який знаходиться біля РАЦСУ. І, на їхню думку, нерозумно витрачати 300 тисяч гривень на зведення нового пам’ятного знаку у часи, коли країна знаходиться у скруті. Крім того, українським законодавством передбачено цілу процедуру встановлення таких споруд, тому прийти і просто запропонувати проект пам‘ятника – недостатньо.

Члени комісії не підтримали звернення громадських організацій щодо встановлення пам’ятник воїнам УПА на Меморіалі Вічної Слави, тому на черговій сесії міської ради це питання не розглядатимуть.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
нехай буде меморіалом. Історія УПА - це зовсім інше. Встановіть біля ЗАГСу, облдержадміністрації, на кожному перехресті...
Відповісти
А для чого перекривати вже існуюче? Те саме як перед ЗАГСом зводять пам'ятник Бандері (окрема тема для розмови). Рівень той самий...
Меморіал вічної слави займає велику площу. Тут вмістились пам'ятники і чорнобильцям, і афганцям, і вистачить місця для Героїв Майдану. Чому б не виділити на меморіалі окрему секцію під героїв ОУН-УПА? Поставте цей пам'ятний знак десь окремо. Але ж ні, треба випендритись і зіпсувати те що є. Я ні в якому разі не проти, але є таке поняття як естетична сумісність.
Відповісти
100 %! Памятник воїнам УПА потрібно звести! Є вже збудований поміст перед РАГСом, можна і на Меморіалі Вічної Слави, але не на головній алеї.

Крім того, якшо це можна назвати "пам'ятником", то я тоді Гюстав Ейфель!
Відповісти
Трошки некрасиво виходить. Я за вшанування героїв УПА, але:
1. Не таким способом, щоб закрити радянську жінку українським прапором
2. Не витрачати 300 тис. в час, коли всі вже за межею бідності і йде війна
Відповісти
Радянський Меморіал створено на місці зруйнованого католицького Нерополя.
Не треба долучати до цього ще й Історію України.
В Луцьку вдосталь прекрасних місць для Меморіалу УПА.
Відповісти
Не місце на цьому меморіалі памятнику УПА. А стеллу ту потрібно взагалі знести ато стоїть памятка комунізму а не тим хто загинув чи став його жертвою
Відповісти
Комунізм комунізмом, але і батьки, діди справжніх патріотів України віддавали життя за перемогу в Другій Світовій війні. Нагадаю, що вони клали життя в боротьбі проти ГІТЛЕРА і ФАШИЗМУ!
Відповісти
Яке щастя, що члени комісії не підтримали звернення громадських організацій щодо встановлення пам’ятник воїнам УПА на Меморіалі Вічної Слави! Нехай вже дійсно доведуть до пуття Бандерівський памятник, але краще не зараз, адже скрута і гроші варто витрачати на вадливіші потреби!
А хто тут пише що щось потрібно зносити то це неправильно памятники це історія, не варто піддаватись імпульсам і так би мовити психувати і все нищити навкруги. Чому Європа більш цікава для туристів? Бо там памяткам по 500 і більше років!!! А з цією нашею банальщиною все зносити ми так і будемо нишебродами!
Відповісти
в тому, що ми унтерменші?
Відповісти
Колись лучанам вистачило розуму звалити пам’ятник Лєніну, на його місці спорудити фонтан, але не пам’ятник Шевченку, як це пропонували деякі гіперпатріотичні «архітектори». То може зараз вистачить розуму просто демонтувати цей «багнет», який успішно обсипається, як вся радянська ідеологія, лишити плиту, можливо поставити хрест в пам'ять всім, хто загинув за волю України. А УПА заслуговують на окремий величний, мистецьки виконаний монумент. Час перекрити дорогу заробітчанам на національній пам’яті.
Відповісти
Придурки
Відповісти
Для початку хай хоча б міська рада поміняє дати на стелах центрального входу на меморіал. За останні роки меморіал перетворився на місце вшанування загиблих в різних воєнних конфліктах і не тільки. Є там навіть справжні захоронення. А дата при вході - 1941-1945. Абсурд та й годі.
Відповісти
Не треба нічого міняти.
Треба доглядати існуючи і створювати окремо нове.
Бо нанесення на існуюче нового це нищення і існуючого, і нового.
Відповісти
Моя 23-літня тітка Ганна, член молодіжної організації ОУН, була розстріляна 23 травня 1946 року після вироку ВТ НКВС. Де закопали її тіло - не кажуть. Хотілося б приносити квіти хоча б на символічну могилу.
Відповісти
Природа, як і все життя не терплять незмінності. Навіть банальна річ. Пам’ятник на меморіалі обсипається. До нього небезпечно підходити. Навіть попереджувальні таблички поставили. Ремонту це совдепівський шедевр не підлягає. Простіше і розумніше демонтувати, допоки когось не покалічило або не забило.
Відповісти
1) Памятник просто "уродський".
2) Ліпити один памятник поперед іншим - не доречно і тіршки дибільно.
3) 300 тис. грн нехай підуть на каски, тепловзори і одяг для воїнів АТО.

Відповісти
Дайте гроші пораненим, сімям загиблим, сиротам, інвалідам - це і буде найкращий памятник. А так це схоже на маячню божевільного.
Відповісти
Розмістити ці памятники потрібно у кожному з 99 населених пунктів Польщі і Волині, в яких "герої УПА" знищили біля 100 тис.людей в 1942-1945 роках. Щоб люди які там живуть про це постійно памятали!
Відповісти
Це Меморіал Вічної Слааи 1941 - 1945 р.р., якщо хто забув. До чого тут упа? Немає куди грошей діти? Є більш важливі питання міста чим це!!!!!
Відповісти
Меморе - українською "память". А тепер спробуйте повязати "вічну славу" з памятю. Вічна слава і є памятю, бо вона "слава" та ще й вічна. То що виходить - память вічної памяті. Я думав, що КПУ-обкомівська тупість вже відішла в минуле. А ні, бо і танкіст з неводомого танку таке ляпнув, чого навіть колмшні комуністи соромились брехати. Колишні, звичайно, а не канановичи.
Відповісти
бендьорок не забули! Памятники зашморгу, сокирі і шмайсеру - на кожне перехрестя...
Відповісти
Зараз не той час, щоб будувати пам'ятники. Зараз війна... і цим все сказано....
Відповісти
Під час війни пам’ятники не будують, війна – це горе, а горе має вчити, бо сьогодні, як 30 років тому проти УПА, Бандери, а завтра проти ЗСУ, які на думку анти бандерівців, винищують мирне населення Донбасу.
Відповісти
Останні новини
На луцькому Меморіалі пропонують встановити пам'ятник УПА. ФОТО
18 березень, 2015, 17:38
Банк-лідер в Україні*
18 березень, 2015, 17:36