Українські професори і доценти повинні володіти англійською, - Міносвіти

Українські професори і доценти повинні володіти англійською, - Міносвіти
Інтернаціоналізація освіти і науки - обов'язкова умова підвищення якості наукових досліджень, переконані у міністерстві.

Кожен, хто претендує на звання доцента чи професора, повинен показати сертифікат міжнародного зразка рівня В2 з іноземної мови, пише "Дзеркало тижня".

Така ідея міститься в новому переліку вимог до присвоєння вчених звань, запропонованому Міністерством освіти і науки для громадського обговорення. За словами першого заступника міністра освіти і науки Інни Совсун, інтернаціоналізація освіти і науки ─ не якась забаганка міністерства, а обов'язкова умова підвищення якості наукових досліджень.

"Отримання вчених звань веде за собою надбавку до зарплати. Позиція міністерства полягає в тому, що державні кошти у вигляді надбавок мають призначатися для людей, котрі довели високу якість своєї роботи. Безперечно, знання іноземної мови саме по собі не є достатнім показником якості, але навіть критики позиції міністерства у чесній дискусії визнають, що вони не знають жодного хорошого науковця, котрий би не володів іноземною мовою", - сказала Совсун.

Щоб не навантажувати фінансово викладачів, чиї зарплати невисокі, МОН зараз веде активні перемовини з усіма установами, в яких складають такі іспити. Більшість їх готові, як мінімум, надати 50% знижки, переконує чиновниця.

"Потрібно, щоб держава, суспільство повернулися обличчям до науки. І усвідомили, що вона — не нахлібник, на якого постійно не вистачає грошей, а потужний інструмент розвитку. Але для цього має активізуватися сама академічна спільнота, показавши нові стандарти якості в роботі", - переконана Совсун.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: освіта, мова
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 10
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А та "перша заступник міністра освіти і науки Інна Сосун", сама англiйською балакае?
Відповісти
Вільно
Відповісти
Кожна людина. що себе поважає повинна говорити англійською
Відповісти
А та, яка дуже поважає, то досконало українську, а не на рівні "універсітет", "діскотека", а заодно ще кілька іноземних мов на рівні досконалої української.
Відповісти
Українські професори і доценти повинні володіти в першу чергу УКРАЇНСЬКОЮ!
Відповісти
Справедлива вимога. Але було б добре, якби викладачи опанували українську, як то належить знати викладачу. Волинських викладачів послухати - суцільний блатняк.
Відповісти
дуже правильно, спочатку украінська, і добре володіння галузі знань що викладає.
Відповісти
спікати агліцькою. Наука тут ні до чого...
Відповісти
щоб англійці спілкувались українською, ми тут планету від москалів спасаєм, а вони українську не хочуть учити. Ганьба. Ангіляку на гіляку.
Відповісти
А чому саме англійська? Ми що будемо ігнорувати наукові праці німецькою і французькою? І узагалі доцент чи професор має бути професіоналом, а якщо він дилетант, але вільно говорить на англійській,
то навіщо нам такий науковець? Бачу у пані Інни Совсун купа комплексів і вона знайшла найкращий сосіб їх подолати - підвищити свою самооцінку шляхом пропонування абсурдних, але на її думку конце необхідних, ініціатив. От, наприклад, одне з її тверджень "Вузам простіше казати, що хтось затвердив поганий стандарт, ніж самостійно сформувати хорошу програму". Але ж ми, навпаки, впроваджуємо уніфіковану систему ECTS! Та не ВНЗ мають, а спеціальна група розроиби і затвердити ЄДИНУ хоча б в Україні програму! Хай буде 1000 різних програм в державі??? Тобто пані Совсун заперечує одним махом саму суть Болонського процесу. Інший її перл, що мовляв немає в Україні великих учених, які не знають англійської. Тобто наша НАН України не учені, бо вони стали такими при совку і, можливо, не знають англійської? І таких перлів на кожному кроці. Я знаю одне - якщо ліквідувати МОН, посаду міністра і його замів, то ми точно піднімемо якість науки без їх абсурдних ініціатив.
Відповісти
Останні новини
Українські професори і доценти повинні володіти англійською, - Міносвіти
22 березень, 2015, 13:01