У Луцьку для переселенців провели майстер-клас із писанкарства. ФОТО

У Луцьку для переселенців провели майстер-клас із писанкарства. ФОТО
У межах проекту «Діалог» відбувся майстер-клас з писанкарства для лучан та тих, кому Луцьк відтепер буде рідним містом.

Захід відбувся 5 квітня в Інституті філології та журналістики Східноєвропейського національного університету ім. Лесі Українки, - повідомляють організатори.

На початку співорганізатор заходу Катерина Панащук провела невеличкий екскурс в історію символів та кольористики, притаманних українських писанкам та волинським зокрема.

Катерина також розповіла про найпоширеніші символи, що зображаються на писанках, як-от хрест, сварга, «сігма», або символ змії, сітка, «дерево життя» тощо.

Для розписів було видано дерев’яні яйця та фарби. За традицією, яйця спочатку розділили на чотири частини – чотири сторони світу, лінії яких символізують собою хрест.

Найбільше, звичайно, зацікавили присутніх особливості писанок Волині. Як виявилося, для нашого регіону характерні рослинні та геометричні мотиви, що символізують землю й родючість. Волинські писанки відрізняються частим використанням червоного та зеленого кольору для забарвлення тла, білими та жовтими основними лініями розпису.

Організатори зазначають, що цей захід став дуже сімейним, було багато дітей, які зосереджено вимальовували свої перші писанки.

«Це все дуже неймовірно, бо на другий захід прийшло майже вдвічі більше людей. Ми хвилювались, аби на всіх вистачило матеріалів і ніхто не образився. Люди висловлюють подяку і захват, а ми почуваємось дуже піднесено». - розповіла керівник проекту Ірина Полєтуха.

Одна з переселенок Зоя Іванівна подякувала організаторам за майстер-клас і зазначила, що хотіла б ще відвідати схожі заходу. Найбільше зацікавили жінку волинські обереги.

Майстер-клас з писанкарства - другий захід, проведений у рамках проекту «Діалог/Диалог», спрямований на формування спільного культурного простору для лучан та переселенців.

Втілюють проект ініціативна група СГО "Молодіжна платформа" за підтримки програми "Active Citizens Ukraine" Британської ради та ГО «Самопоміч». Долучились до проекту представники ГО "Переселенці Криму і Донбасу".

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 6
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
А в Нововолинську то провели ще давніше. І теж були залучені переселенці.

Дякуємо НацАльянсу, приймальні Гузя, Карітасу, Народному Фронту Нововолинська і просто небайдужим.
Відповісти
Знаючи Полетуху, цю нездару з нашого філологічного, не дуже віриться в успіх таких заходів. Нічого крім голосного волання вона не вміє!
Відповісти
Шкода, що цим людям не показали мистецтва правдивого традиційного писанкарства, а запропонували якийсь лубочний сурогат. Розмальовування дерев'яних яєць ніколи не було притаманне волинянам. У переселенців формують спотворену уяву про наші звичаї та традиції. Жаль
Відповісти
Ми з радістю відвідаємо ваш захід, якщо ви спроможетеся організувати такий) зробіть краще - ми будемо лише втішені)
Відповісти
це не писанки, а мальованки. Треба було показувати традиційні волинські візерунки і восковий розпис на справжньому яйці.
Відповісти
Запізно помітила коменти. Справа така: було заплановано малювання традиційних писанок воском, але в останній момент виникли з відомими нам майстрами і зупинились на такому варіанті. Власне ж ніхто під час самого заходу не казав, що таки та обіцяна традиційна писанка - дерев'яна.
Відповісти
Останні новини
У Луцьку для переселенців провели майстер-клас із писанкарства. ФОТО
06 квітень, 2015, 09:35