Кому з олігархів українці платять за комунальні послуги. ІНФОГРАФІКА

Кому з олігархів українці платять за комунальні послуги. ІНФОГРАФІКА
Поставка енергоносіїв в Україні монополізована декількома групами, і кожен місяць споживачі відправляють оплату за комунальні послуги в одну кишеню.

Енергетичний холдинг ДТЕК Ріната Ахметова сконцентрував акції найбільшого виробника електроенергії та тепла столиці в 2011 році. Тоді, за місяць до нового року, компанія ДТЕК на приватизаційному конкурсі купила 25% "Київенерго" за 450 500 000 грн, пише Іnsider.

Конкуренцію намагався скласти Костянтин Григоришин, але брав участь він у приватизації лише номінально.

До приватизації Ахметову вже належало 46,8% акцій компанії. У результаті приватизації під патронатом президента Януковича - соратника Ахметова і партнера по бізнесу - в руках однієї людини виявилася компанія, що забезпечує міста-мільйонники електроенергією, теплом і гарячою водою.

У тому ж 2011 році команда Януковича продала "Укртелеком" - монополіста фіксованого зв'язку за 10,5 млрд грн - невідомому австрійському фонду EPIC. Монополістом "Укртелекому" був ще в одному напрямку: компанія управляла телекомунікаційної каналізацією, в якій розміщені мережі інтернет-провайдерів. "Укртелекому" також належала єдина в Україні ліцензія на зв'язок 3G.

Умови приватизаційного конкурсу були виписані таким чином, щоб відсікти конкурентів в особі міжнародних телекомунікаційних корпорацій. У 2013 році EPIC продала "Укртелеком" Ахметову.

Що стосується постачання холодної води і газу, наприклад, у Києві, то споживачі платять теж в одну кишеню - компанії "Київенергохолдинг". Вона контролює "Київводоканал" і "Київгаз". Раніше пакети акцій "Київенергохолдингу" ділили між собою групи бізнесмена Василя Хмельницького та КМДА. У 2013 році Хмельницький заявив, що продав свої акції В'ячеславу Супруненку - зятю екс-мера столиці Леоніда Черновецького.

Після продажу "Київенерго" відбулася приватизація теплових електростанцій (ТЕС), які також скупив Ахметов. У його руках виявилося 70% теплової генерації. Експерти стверджують, що Ахметов у даному сегменті НЕ монополіст, адже немає різниці, яким методом проводиться електроенергія. Так, але є різниця, хто контролює маневрені потужності (ці самі ТЕС), які згладжують навантаження в пікові години споживання електроенергії, особливо взимку.

За приватизацією теплоелектростанцій послідував розпродаж обленерго. Вони постачають струм від виробника до споживача. Зараз ринок дистрибуції електроенергії України поділений між декількома групами: Ігор Коломойський і Григоришин, брати Суркіси, компанія VS Energy росіян Бабакова і Гінера, Ахметов.

Настала черга облгазів - компанії експлуатують газорозподільні мережі, по яких паливо постачається споживачам. Їх скупив Дмитро Фірташ.

І жодного іноземного інвестора не було на цьому святі життя. Тут претензії не до конкретного мільярдера, він лише як приклад. Швидше, претензії до всіх олігархів і їхніх васалів у владі, колишнім і нинішнім. Вони захотіли купити держмайно за копійки. Їм дозволили. Вони купили. Кожен переслідував свій корисливий інтерес (і переслідує сьогодні). Ніхто не думає про споживачів, платників податків, конкуренції і ринку.

Що на виході? У квартирах взимку холодні батареї, а платимо ми за гарячі. Але адже виробник, в нашому випадку "Київенерго", вважає вироблене тепло, яке вийшло з ТЕС, а споживач платить за тепло, яке зайшло в будинок і яке було втрачено на теплотрасі під час доставки. Ніхто не хоче брати на себе витрати на модернізацію труб.

Влітку нам відключають гарячу воду. Та що вже там - цілком може пропасти навіть холодна.

А влада, в особі президента Порошенко і прем'єра Яценюка (стосується і команд обох таборів, які вже встигли присмоктатися до потокам держкомпаній), запустили піар-кампанію з деолігархізації економіки. Причому кожен з них має свій список на розкуркулення і, паралельно, список на співпрацю: Порошенко - Григоришин - трансформатори - Ложкін - вугілля, Яценюк - Коломойський - Укрнафта - Мартиненко - Енергоатом - титанові комбінати.

А про створення ринків, конкуренції мови поки не йде.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Кому з олігархів українці платять за комунальні послуги. ІНФОГРАФІКА
07 серпень, 2015, 18:00