На Волині оцінили наслідки бурштинової лихоманки

На Волині оцінили наслідки бурштинової лихоманки
Поки поліський ліс відпочиває від видобувачів бурштину, єгері підраховують збитки. В одному тільки Вовчицькому лісництві, що на Маневиччині, дерев пошкоджено на більш ніж 4 мільйони гривень! Переважно це сосни заввишки 30 метрів і більше. А ще після такого ретельного «розпушування» ґрунту врожаю ягід та грибів тут доведеться чекати як мінімум років десять...

Як сьогодні виглядає територія, де лютувала бурштинова лихоманка, бачили журналісти «Слова Волині».

Нинішня мертва тиша в цьому бору лякає навіть людей на імпровізованих блокпостах. Хоча в куренях, під ялиновими кронами, вони з вересня. Лісники разом із нацгвардійцями, а це понад півтисячі чоловік, досі пильнують волинські корисні копалини від любителів легкої наживи.

«Під час останньої навали на родовище переважно фіксували номери ВК, тобто рівненські. І з наших волинських навколишніх сіл були люди, ніде правди діти, але більшість – Рівненська, Житомирська, Львівська області. Десь до п’яти тисяч. Щоправда, їх ніхто не перераховував, але, повірте, це було пекло», – пригадує Олександр Чернишен, виконувач обов’язків директора ДП «Маневицьке лісове господарство».

Те, що старателі залишили після себе, коли міліція витурила їх з лісу, нагадує... місячний пейзаж. Тоді до відділку потрапило майже дві сотні селян: хтось був свідком, а хтось – розкрадачем надр. Тепер ці 5 гектарів території, на яких вони похазяйнували, небезпечна зона. Провалишся – ніхто не знайде. Вдень тут працює трактор, загортаючи урвища, а вночі, певен тракторист, ...поодинокі копачі.

«Відер валяється повно, лопат... Тільки хліба подивіться скільки! Чортівня якась та й годі... Море в лісі міліції, а вони все одно якось примудряються пройти. Крім того, за кожним деревом – клунки з чоловічим та жіночим одягом. Не знаю, де це все береться?» – каже Федір Куран, механізатор Маневицького лісгоспу.

Гори піску і глини, ями завглибшки більш як два метри, повалені дерева. Лісівники шоковані: перш ніж на цих землях знову налагодиться життя, мине мінімум років десять. А чи ростимуть ягоди-гриби – взагалі питання. Єдиний вихід – рекультивація.

«Шкоди завдано на понад чотири мільйони гривень. Сьогодні силами Маневицького лісгоспу рекультивуємо землі. Дерева будемо вирубувати й навесні насаджувати нові культури», – розповідає Іван Наумюк, інженер з охорони лісу ДП «Маневицьке лісове господарство».

Деревина, кажуть лісники, це хоч якась користь від дерев, які впадуть. Бо перебите лопатами соснове коріння тримати стовбур буде максимум ще місяців три. Не чекаючи такого фіналу, рубку проведуть, поки ліс ще «живий». Гроші від продажу пустять на нові саджанці.

«Має бути чітко прописаний закон, мають бути рекомендації, як розробляти. Що за порушення загрожує, щоб чітко було вказано. А то людина отримує 170 гривень штрафу і каже: «Я стояв дивився і не копав!». Його треба, виявляється, зловити за руку і довести, що він копав. І то можна не довести на другий день. Різні моменти бувають»,– не приховує свого обурення Олександр Чернишен.

Тим часом волинський ліс знову в очікуванні незаконних видобувачів, адже 15 листопада – другий тур мерських виборів. Маневицький район уп’яте можуть брати штурмом кілька тисяч копачів. Кажуть, якщо вдасться пережити і цю загрозу, перезимує бурштинове родовище спокійно.

Олександр СТЕРНІЧУК

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
На Волині оцінили наслідки бурштинової лихоманки
13 листопад, 2015, 10:53