Волинь пропонують поділити на 5 повітів

Волинь пропонують поділити на 5 повітів
Начальник Управління державної служби Головного управління державної служби України у Волинській області Валентин Малиновський (на фото) виступає за запровадження на Волині адміністративно-територіального поділу, який був за Польщі.

Про це він розповів в інтерв'ю газеті Волинь-Нова.

«Я — за те, щоб перейменувати області, зробити з них землі, дати їм ту назву, яку запропонував Михайло Грушевський. Область — невластива нам назва, привнесена «совітами» у 1939 році. Як, зрештою, і райони. Історично в нас ніколи не було районів — були повіти. Треба повернутися до властивих нам назв: замість областей — землі, замість районів — повіти. А замість селищ міського типу — містечка. І, нарешті, на базовому рівні — мають бути громади», - стверджує Малиновський.

Також чиновник пропонує повернути Україні уніфікований земельний устрій, ліквідувати Автономну Республіку Крим та міста зі спеціальним статусом, якими є Київ і Севастополь.

Об'єднання Рівненської та Волинських областей Малиновський вважає абсолютно невиправданим.

«Згідно з європейськими параметрами, регіональний рівень має об'єднувати від 850 тисяч до 3-х мільйонів населення. Наш земельний рівень відповідає цим параметрам. Його укрупнення лише погіршить ситуацію, призведе до утворення великих регіонів, які будуть важко керовані, збільшить відстані до обласних центрів та унеможливить надання населенню доступних адміністративних послуг», - зазначає чиновник.

Посадовець обгрунтовує потребу в поділі області на 5 повітів.

«П'ять повітів із центрами в Луцьку, Ковелі, Володимирі-Волинському, Любомлі та Камені-Каширському. Подібна конфігурація існувала в нас до 1939 року. Щоправда, був іще Горохівський повіт. А Камінь-Каширський — входив до складу Поліського воєводства. Це була оптимальна система, до якої поляки зрештою й повернулися. А коли в 1939 році на наші землі прийшла радянська влада, то створила в області аж 30 районів, аби швидше запровадити комуністичний режим. Адже в кожному районі — райком партії, комсомолу, відділок НКВС, інші каральні органи. Це давало змогу краще контролювати місцеве населення, запроваджувати колгоспну систему», - зазначає Малиновський.

Втім, про часові рамки таких нововведень говорити рано. На думку чиновника, це станеться тоді, коли на те буде воля вищого керівництва країни та готовність громадськості.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 3
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Засидівся пан Валентин на своїй посаді.До рідної Польщі потягнуло?Якби хоча б інколи цей чиновник думав і вмів рахувати,то б такого не сказав.Що б це зробити потрібні мільйони гривень(перереєстрації районів,зміна печаток усіма субєктами господарювання,перереєстрація підприємств,поновлення вивісок держстркутур та приватників та інше.А документи громадян?Одні тільки нові єтикетки під харчові продукти з новою назвою виробникам стануть у багатотисячні збитки:)Зразу видно,що людина не на своєму місці:)
Відповісти
Романтик. Історик. Розумні люди, якщо чогось не знають, змовчують, і відтого здаються ще розумнішими. А останній абзац можна читати між рядками: "Вибачте, шановні, я пожартував: собака, як не має що робити, яйця лиже".
Відповісти
Вважаю думку правильною. треба дивитись на європу.
а з приводу затрат, то вони себе виправдають скороченим числом держслужбовців.
Відповісти
Останні новини
Волинь пропонують поділити на 5 повітів
09 серпень, 2012, 15:20