Що вигідніше - подарувати чи заповісти нерухомість

 Що вигідніше - подарувати чи заповісти нерухомість
У житті трапляються різні ситуації і бувають випадки, коли необхідно передати квартиру чи будинок третій особі. Виникає логічне питання: подарувати чи заповісти?

При нотаріальному оформленні як договору дарування, так і заповіту необхідно сплатити державне мито та послуги нотаріуса, повідомляє jurist-blog.com.ua.

За нотаріальне посвідчення договору дарування доведеться сплатити державне мито в розмірі 1% Дарування нерухомості або залишення її у спадщину суми договору (тобто вартості квартири), але не менше одного неоподатковуваного мінімуму доходів громадян (17 гривень).

При складанні заповіту необхідно сплатити державне мито за нотаріальне посвідчення заповіту у розмірі 0,05 неоподатковуваного мінімуму доходів громадян – 0,85 коп., а за видачу свідоцтва про право на спадщину спадкоємцеві доведеться заплатити 2 неоподатковуваних мінімуми доходів громадян.

Крім того, як при посвідченні договору дарування, так і при посвідченні заповіту необхідно сплатити послуги нотаріуса. Ціна на такі послуги у кожного нотаріуса різна.

Крім того, дарувальнику необхідно проводити оцінку об’єкта нерухомості, що передається в якості подарунка одаровуваному.
Згідно з нормами Податкового кодексу України оподаткування доходу, зокрема майна, отриманого платником податку як подарунок, відбувається в тому ж порядку, що і майна, отриманого в якості спадщини.

Таким чином, за отримане майно у спадок чи в подарунок необхідно заплатити податок, при чому за різними ставками.

Прийняття в дар нерухомого майна від членів сім’ї першого ступеня споріднення (батьків, подружжя і дітей), обкладається податком за нульовою ставкою.

Таким же чином оподатковується вартість подарунка і для інвалідів I групи, осіб які мають статус дітей-сиріт або дітей, позбавлених батьківського піклування, а також дітей-інвалідів.

Подарунки від всіх інших родичів, у тому числі, від бабусь і дідусів, дядьком і тіткою, оподатковуються за ставкою 5% від вартості такого подарунка.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 5
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
"...державне мито в розмірі 1% Дарування нерухомості або залишення її у спадщину суми договору (тобто вартості квартири)...", набор слов.Аффтар сам-то понял, о чем написал???? Очень профессионально написана статья.ВП, дайте ФИО автора.
Відповісти
Нічо неясно. Що ж вигідніше? Афтор, сам пойняв шо написав?
Відповісти
Так що вигідніше?
Прошу нормальну статтю в студію, а не набір фраз
Відповісти
І чому при клікові на словосполучення "Податковий кодекс" перехід на юридичний блог з коментарями, а не на ПК? Де взагалі здоровий глузд?
Відповісти
Стаття написана не професійно....договір дарування..майно переходить відразу до обдаровуваного а заповіт тільки після смерті заповідача і це не факт що майно буде належати одній особі...бо може бути обов'язкова частка....краще звичайно договір дарування
Відповісти