У іграшках на волинських прилавках знаходять колготи, пісок і відходи

У іграшках на волинських прилавках знаходять колготи,  пісок і відходи
Аби вберегтися від купівлі неякісних іграшок, спеціалісти радять уважно вивчати документи продавця, етикетки на виробах, а також нюхати і прати новопридбані іграшки.

Не так давно лучани були шоковані звісткою: у Луцьку після контакту з новопридбаною іграшкою мало не загинув дворічний хлопчик. Принаймні мати дитини стверджує, що гостре отруєння у сина почалося після того, як дитина облизала іграшку. Жінка каже, забавка мала гіркий смак, а отже, могла містити отруйні речовини.

Шукайте і читайте етикетки

Головний економіст фабрики іграшок «Тигрес» Оксана Антонюк каже, що батькам в першу чергу варто звертати увагу на те, чи є етикетки на іграшці, і читати їх.

На м’яких іграшках етикетки повинні бути як вшивні, так і навісні, каже спеціаліст. На них має бути зазначена вся інформація про виробника й умови догляду за іграшкою.

Оксана Антонюк стверджує: стереотип про те, що іграшка яскравих кольорів є неякісною, безпідставний. І яскрава фарба може бути безпечною. Щоб перевірити це, іграшку треба випрати: якісний виріб не буде при цьому линяти.

Не купуйте будь-де

«Треба дивитися, де ви купуєте іграшку. Тому що душа болить, коли йдеш по вулиці, а ці м’які іграшки на відкритому повітрі без будь-якої упаковки продають. Адже м’яка іграшка вбирає як запахи, так і пил й так далі», – каже головний економіст фабрики іграшок «Тигрес».

«Інколи м’які іграшки називають пилозбірниками у кімнаті. З одного боку, це правда. Але кожні мама й тато мають розуміти, що з чим би не мала справу дитина – це потрібно чистити, прати, зберігати належно, не на підлозі, а в окремому місці», – розповідає працівник фабрики.

Спеціаліст радить попробувати іграшку на дотик, потерти, аби визначити, чи не стирається фарба. А також обов’язково випрати перед тим, як дати дитині.

Крім того, забавка не повинна пахнути. А ще варто мати на увазі, що у якісних м’яких іграшках наповнювач не збивається. А якщо наповнювачем є силізованізоване волокно, то його легко можна «розтрусити».

«Ми проводили досліди - купували у точках, де усі купують іграшки. Розпорювали ці іграшки, і, повірте, було страшно. Там навіть були використані колготи. Неймовірно чорний із запахом матеріал. При тому всьому, що вторинної сировини, тобто трішки чорнішого силікону, може бути набито не більше 30% в іграшці», – каже Оксана Антонюк.

Оцінюйте виробника

У ДП «Волиньстандартметрологія» кажуть, що для того, аби купити якісну іграшку, батьки в першу чергу повинні звертати увагу на маркування товару. Воно повинне бути написане українською мовою та містити дані про виробника, термін придатності продукції, відповідність державним стандартам та віковій групі дитини.

Документом, що підтверджує якісь продукції, є декларація про відповідність, кажуть контролери. Наявність декларації свідчить про те, що продукція пройшла лабораторні випробовування.

Перелік підприємств, що мають такі декларації, є на сайті волинського відділення Держстандартметрології.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Тоже мені проблема. Не купуйте на базарі, не шкодуйте грошей - і буде все ок
Відповісти
Проблема не в тому, де купувати, а проблема в тому, що безпечну іграшку важко знайти... Бо постачальник то український, а от де вироблена іграшка - знає кожен... От і виходить, що "українські" виробники з китайським корінням... А по-справжньому національним виробникам руки загинають цими дешевими забавками, адже якісне 20 грн. коштувати не може...
Відповісти
Останні новини
У Локачах – вбивство
28 грудень, 2011, 13:29
У іграшках на волинських прилавках знаходять колготи, пісок і відходи
28 грудень, 2011, 13:23