Мешканці перейменованих сіл Волині збираються протестувати

Мешканці перейменованих сіл Волині збираються протестувати
Верховна Рада України перейменувала три населених пункти Волині. Тепер село Жовтневе Володимир-Волинського району називатиметься Сусваль, село Маяки Луцького райну перейменували на Княгининок, а селище Жовтневе в Благодатне.

Село Маяки, що зразу за Луцьком, до 1939 року було Княгинінком – ним і стало після відповідної постанови Верховної Ради, - повідомляє День.

Село Жовтневе, що у Володимирі-Волинському районі, споконвіку було Могильним, потім перейменованим на Жовтневе, а тепер називатиметься Сусваль. Сусваль – це прізвище солдата 51 бригади, який служив за контрактом, був мобілізований у першу хвилю, отримав важкі поранення у боях за Савур-Могилу і помер від ран у дніпропетровському госпіталі.

Але насправді громада геть не збиралася змінювати назву села взагалі.

Два рази збирали сходи селян, перед ними виступали і сільський голова Сергій Панасевич, і 5 депутатів районної ради, проте жодного голосу не було подано за перейменування. У Жовтневому не хотіли повертатися до назви Могильне, хоча пов'язана вона з давньою історією села, яку досліджував відомий історик, професор Цинкаловський. Поблизу села в часи набігів татаро-монголів відбувся бій між ними і руськими воїнами. В урочищі поблизу села залишилося 15 могил-курганів, з яких до наших часів дійшли лише сім, але саме вони і дали назву селу. Коли при радянській владі тут з’явилася потужна льотна частина, то назву Могильне (аби не накликали!) змінили на Жовтневе тому, що на карті село позначалося жовтим кольором. Оскільки сусіднє Гнійне позначалося червоним, то стало Красноставом.

Сергій Панасевич каже, що село не погодиться з перейменуванням і йому також «загрожує» звільнення з посади. Не сприйняли наразі нову назву і в Маяках-Княгинінку. Громадські слухання, які відбулися у свій час, висловили протест проти перейменування. До назви Маяки більшість звикли, «маяком» може бути і шлях у Європу, який проходить через село, – так аргументували. Також місцеві депутати на сесії виступили проти перейменування, котре ініціював, як каже сільський голова Олена Твердохліб, Інститут національної пам'яті. Звісно, назва Княгинінок – історична, але якщо її теперішня громада не сприймає і, власне, назва Маяки не повинна ж підпадати під Закон про декомунізацію?..

Отож у Маяках готуються зібрати підписи усіх мешканців: за яку вони назву. І якщо більшість таки проти перейменування, писатимуть Президенту. У Жовтневому-Сусвалі ситуація делікатніша. Все-таки – боєць, все-таки – герой, родина тут живе... Важко буде вирішити, але невдоволення серед людей перейменування таки додало.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 23
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Шо там з ротондою? давно не було новин про ротонду.
Відповісти
Депутати зробили все для блага людей лишилося тільки назви населених пунктів поміняти і буде повний порядок.
Відповісти
освоюєм кошти виділені держбютжетом на декомунізацію...
Відповісти
Іди помаршируй з барабаном і відразу побачиш світле майбутнє
Відповісти
При чом тут порядок.Просто є речі які відрізняють людину від тваринного світу. Вибачайте якщо силюкам це не доходить! Будете протестувати.Скільки років молоко за копійки здаєте і раком на землі стоїте? Чого не протестували?Прозріли!
Відповісти
не силюкам а селюкам.Силюк ти, "думка"!
Відповісти
Вчителем гукраїнської мови працюєш?
Відповісти
і нерейменовують як-небудь... Рада аж кипить.
Відповісти
Новий спосіб здерти з людей гроші.
Відповісти
чим завинили ті маяки що в таке перейменовують, язик можна зламати.
Відповісти
Не перейменовують, а повертають історичну назву!
Відповісти
При поляках, німцях і кацапах сиділи мовчки, терпіли.
А при Самостійній Україні голоса прорізались.
Називалось би село Маяк Комунізму - вони і тоді були би проти.
Відповісти
Краще окупаційне, бо легко вимовити!
Відповісти
ПОЛІШУКИ НЕНАВИДЯТЬ ВЛАСНУ ІСТОРІЮ.оТО З НАРОДУ БИДЛО ЗРОБИЛИ! гОСПОДИ, З КИМ ЖИВЕМО В ОДНІЙ КОШАРІ!..
Відповісти
Ото опустились! Цураються власного роду і плюють на історію!
Відповісти
До думки людей влада була зобовязана прислухатись! І що, інших проблем у країні немає? А деякі попередні дописувачі за комуністами сумують? Ну ну....
Відповісти
Яка думка? Відколи наш народ почав думати? Він тільки вміє горбатитись за копійки.Якби мозгами працював той жив би достойно.
Відповісти
в Княгинінку ткпер князі житимуть.ГИ.
Відповісти
Ну не сприймаємо, не любимо ми своєї історії! Ніхто нам не розповідав, ми нічого про своє село не знаємо і ви нас не заставите знати своїми законами !Нас мало цікавить хто, коли, і кого перейменовував, розстрілював, депортовував...Наші діди, і батьки не йшли проти системи от ми і вижили! Майбутнє нас теж мало цікавить, тому ми живемо не дуже в гармонії з природою.
Відповісти
живемо депортаціями, голодомором, репресіями! Іншого ж не було.
Відповісти
Були і світлі часи! Дефіцит, черги, закріпачені без паспортів села, заборона виїзду за кордон, перейменування нас. пунктів на "маяки" і комсомольськи.За мовчання давали дешеву ковбасу, масло по талонах, доступний по ціні оселедець замотаний в газету "молодий ленінець".
Відповісти
Це протестують зрадники і агенти Путіна! Путін явно їх підкупив. Перейменувати всі села в Бандери, поставити в кожному селі по пам'ятнику Бандері, а всі паркани та дерева пофарбувати в червоно-чорний колір. І тоді буде їм щастя.
Відповісти
Останні новини
Мешканці перейменованих сіл Волині збираються протестувати
20 травень, 2016, 17:44