Історії найвідоміших хакерських атак

Історії найвідоміших хакерських атак
У результаті недавнього збою в роботі одного з найбільших файлобмінників України, що відбувся з вини американських хакерів з S.Power, сервіс був недоступний більше доби. Чим саме так не сподобався ресурс представникам темної сторони інтернет спільноти - не зрозуміло. Портал "Знай" спробував отримати відповідь на це питання від самих хакерів, проте вони поки не вийшли на зв'язок. В очікуванні нової інформації - пропонуємо дізнатися більше про найзнаменитіші атаки хакерів.

Перший хакер

Одна з перших атак хакерів, про які пам'ятає історія, сталася ще до появи самого Інтернету. У 1983 році, коли студент Кевін Мітнік зламав сайт Пентагону, використавши університетський комп'ютер TRS-80, в ходу була мережа ARPANet, створена в кінці 60-х років Агентством з перспективних досліджень Міністерства оборони США. Першого мережевого зловмисника досить швидко вирахували і відправили на півроку до виправного центру, який, очевидно, не сильно вплинув на Мітніка, згодом сів у в'язницю за низку нових правопорушень. Історія життя першого хакера лягла в основу книги "Злам" і однойменного фільму, знятого за нею.

100 доларів за злам Citibank

Перші хакери зламували сайти держустанов і банків чисто заради забави. Забави, яка призводила до серйозних фінансових втрат їх жертв. У 1994 році житель Петербурга Володимир Левін, скориставшись методикою, купленою у російських хакерів за 100 доларів, вторгся у внутрішню мережу американського Citibank і "виніс" звідти близько 11 мільйонів доларів. У підсумку, більшість грошей було знайдено. Але 400 тисяч - зникли в невідомому напрямку. Через рік затримали самого Левіна. В Лондоні. Спільники видали. Напевно, не поділився.

Надійних систем не існує

Ясна річ, що найбільш часто зламують системи, які можуть принести хакеру значний дохід. І на першому місці серед них - банки і платіжні сервіси. Історія з Citibank показала банкірам, що вони знаходяться перед лицем нової загрози - замість грабіжників в масках і з пістолетами їх тепер підстерігають віддалені на сотні тисяч кілометрів нудьгуючі підлітки з комп'ютерами. Звичайно, вони зробили висновки, однак отримати 100% гарантію безпеки не змогла жодна зі світових фінансових установ. На підтвердження цієї тези, можна навести приклад, що трапився з одним з найвідоміших американських банків JPMorgan Chase кілька років тому. Двоє російських хакерів зламали систему фінустанови і викрали дані 83 мільйонів клієнтів банку.

Загроза ядерній безпеці

Але не варто думати, що товариші хакери - це якісь жартівники і Робіни Гуди. Свої діяння вони роблять переважно не з власної ініціативи, а на замовлення. І не факт, що наступний їх злам не призведе до якоїсь серйозної техногенної катастрофи. Наприклад, порівняно недавно в 2010 році за допомогою комп'ютерного хробака Stuxnet була заблокована робота 20% центрифуг зі збагачення урану, які використовував Іран в своїй ядерній програмі. У підсумку, частина обладнання була повністю виведена з ладу і навіть частково зруйнована. Підозрюють, що в цьому випадку, хакерів найняли спецслужби США.

Протест проти закриття MegaUpload

Але хакери аж ніяк не завжди працюють за гроші. Дуже часто вони готові боротися з системою за ідею. Тим більше дивними і не логічними є дії хакерів S.Power, які влаштували DDoS-атаку на EX.ua, в світлі роботи їхніх колег з легендарної команди Anonymous, які на знак протесту проти закриття подібного файлообмінника MegaUpload "поклали" сайти: ФБР, Білого дому, Міністерства юстиції, Universal Music Group, Американської асоціації звукозаписних компаній, Американської асоціації кінокомпаній і Американського управління авторського права.

Від любові до космосу зламав НАСА

За непідтвердженою інформацією, пропонованою в якості аксіоми, всі ми в дитинстві хотіли кимось стати. Якщо вірити все тим же стереотипам, більшість хлопчиків - збиралися бути космонавтами. Відповідна мрія згубила одного з багатообіцяючих американських хакерів - п'ятнадцятирічного Джонатана Джеймса. Він був першим, хто зламав систему Національного космічного агентства і вкрав вихідний код міжнародної орбітальної станції. Збиток від дій підлітка склав майже 2 мільйони доларів. З огляду на юний вік, за своє правопорушення Джонатан не потрапив би навіть до в'язниці. Однак, за дивним збігом обставин, після чергового допиту, Джеймс пустив собі кулю в лоб. Подейкували, що до його смерті були причетні спецслужби.

WikiLeaks і хакери

Варто віддати їм належне, якби не кіберзлочинці, суспільство ніколи б не дізналося про те, чим насправді займаються керівники найбільших світових держав і про їхні стосунки один з одним і ставлення до звичайних людей. Скоріш за все не існував би і найвідоміший сайт WikiLeaks, що містить безліч документів, які хотіли від нас приховати. До речі, в основному завдяки діяльності хакерів, цей ресурс, і до цього дня наповнюється новими цікавими статтями. Приміром, нещодавно 21-річний кіберзлочинець з США, будучи в зміненому стані психіки, зламав особисту пошту директора ЦРУ і передав її вміст власникам ресурсу WikiLeaks. Ще й поглумився над працівниками спецслужб, розповівши, що він зробив це практично не докладаючи зусиль - буквально однією рукою.

Підводячи риску під розповіддю про найгучніші історії, присвячені хакерам, можна розглянути кілька загальних мотивів їх дій. Так, по-перше, з усього видно, що кіберзлочинці виступають в основному проти інститутів державної влади і великих фінансових структур. По-друге, хакери не підтримують принципи права на інтелектуальну власність і всіляко підтримують ресурси, які дотримуються подібної їхній позиції. І по-третє, справжні лицарі клавіатури часто здатні пояснити причину своїх дій, якщо, звичайно, вони не виконували чиєсь замовлення.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Історії найвідоміших хакерських атак
30 травень, 2016, 01:30