Луцькі кликуни вказують напрямок до найцікавіших історичних пам'яток. ФОТО

Луцькі кликуни вказують напрямок до найцікавіших історичних пам'яток. ФОТО
Зараз напрямок до найцікавіших пам'яток міста туристам вказують кликуни, яких встановлюють в історичній частині Луцька.

Невелику, бронзову скульптуру спочатку поселили на розі вулиць Сенаторки Левчанівської та Лесі Українки, - повідомляє видання WE LOVE UA.

Стоячи на невеликому камені, кликун показує напрямок руху до Луцького замку, костелу святих Петра і Павла, Лютеранської кірхи і інших цікавих місць.

«Також скульптуру кликуна встановили на Братському мості і біля замку князя Любарта, - розповідає Микола Романюк, Луцький міський голова. - А ще - в Центральному парку міста. У найближчі тижні буде стояти кликун на пероні залізничної станції. Крім цього, плануємо в майбутньому поселити в Луцьку ще кілька кликунів. Правда, з місцями, де вони будуть стояти, поки не визначилися, але, без сумніву, в історичній частині міста. Фігурки вкажуть туристам шлях до найцікавіших пам'яток».

Цікаво, що майстри поставили фігурку кликуна, що у замку, на стенді, де туристи можуть прочитати про історичний з'їзд монархів у Луцьку, який відбувся на початку січня 1429. Історики стверджують, що для середньовічного міста цей з'їзд став найважливішою історичною політичною подією, до якої готувалися упродовж декількох місяців.

До речі, кожен зможе відчути себе королем, хоча б на мить, адже в руках кликун тримає корону, під яку можна встати і зробити фото на згадку про Волинь.

Тим туристам, які приїдуть в Луцький замок близько дванадцятої дня, вдасться побачити живого кликуна. І навіть сфотографуватися з ним.

У середньовіччі кликун зі стін замку сповіщав народу про важливі події: прибуття в місто іноземних послів, роздачу хліба, виклик громадян у суд і винесення вироків в людних місцях. Глашатаї стояли вночі на сторожі в замку і час від часу перегукувалися. Про напад ворогів також сповіщали кликуни. В цей час було дуже почесно бути кликуном, тому в глашатаї обирали тільки сильних, високих чоловіків з хорошим, звучним голосом. Зараз же людина, одягнена в середньовічний костюм кликуна, щодня піднімається на В'їзну вежу замку і тричі сурмить перші акорди пісні-гімну краю «Волинь моя».

Правда, сурмить лише з 15 травня, як тільки відкрили туристичний сезон. Традицію підтримають до жовтня, коли він завершиться. Туристи ж можуть придбати фігурку кликуна у вигляді брелка, ручки, свистка, які продають місцеві народні майстри.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Молодці!Нарешті! Луцькі майстри мають золоті руки! Маю надію що кликуни вкажуть дорогу як перенести старий базар а на його місті створити історичний комплекс а старі духи князів і лицарів їм допоможуть якщо вони ще не сняться відповідальним за це людям з міськради!
Відповісти
Вказують на велику стоянку посеред вулиці Лесі Українки хто живим перейшов дорогу смерті з одностороннім рухом ім. Левчанівської після чого вказують на великий срач що називається Старим базаром
Відповісти