Смайлик відзначає 30-річний ювілей

Смайлик відзначає 30-річний ювілей
Одному з найпоширеніших у сфері телекомунікацій символу - смайлику - 19 вересня виповнилося 30 років.

Про це 19 вересня повідомляє «Фокус».

У цей день у 1982 році професор Університету Карнегі-Меллона в місті Пітсбург (США, штат Пенсільванія) Скотт Фалман уперше відправив електронне повідомлення-піктограму, яке символізувало емоцію.

Вона складалася з розташований підряд символів - двокрапка, дефіс і дужки <:-)>. Лист, що надсилався з університетської мережі, призначався колегам-викладачам. Відтоді в комп'ютерному лексиконі вперше з'явилося «усміхнене обличчя».

Електронний лист Скотта Фалмана був коротким та інформативним: «Пропоную, щоб наступна піктограма символізувала радість : -) Дивись кінець пропозиції». Професор запропонував також піктограму із символів :-(, яка перший час використовувалася виключно для позначення особливо важливих частин в текстах повідомлень. Комп'ютерні користувачі нині вживають її, щоб повідомити про свій поганий настрій.

У середині 90-х років XX століття дует веселого і сумного смайликів перестав задовольняти потреби людей, які активно використовують інтернет і мобільні телефони, і в Мережі з'явилися численні варіанти емотіконів, як називають популярні піктограми фахівці в галузі електронних технологій.

Смайли, зрозумілі людям, що говорять на різних мовах, практично відразу ж перекочували з Інтернету в програми відправки СМС-повідомлень.

Незважаючи на те, що сьогодні прогрес електронних технологій дозволяє візуально обмінюватися емоціями зі співрозмовником в режимі реального часу, смайлики залишаються надзвичайно популярними у комп'ютерних користувачів і власників смартфонів.

Експерти впевнені, що 30-річчя - це дитячий вік для них, і процес вдосконалення смайликів продовжиться паралельно розвитку комп'ютерної техніки.

Точна дата народження смайлика була встановлена в 2002 році, коли історичне листування Скотта Фалмана з колегами виявили в архівах Університету Карнегі Меллона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.