Влада задумала продати більше тисячі держпідприємств

Влада задумала продати більше тисячі держпідприємств
Уряд готує масштабний продаж державного майна: 1200 компаній, серед яких ключові енергетичні підприємства, шахти і спиртзаводи, продадуть з молотка.

Про це 26 вересня повідомляє «Коммерсантъ-Украина».

У розпорядженні видання опинився текст змін до закону «Про перелік об'єктів права державної власності, що не підлягають приватизації». У переліку є менш ніж 300 підприємств, які Кабмін збереже серед заборонених до приватизації. Решта 1200 компаній будуть виключені зі списку.

Напередодні про підготовку цього документа заявив міністр економічного розвитку і торгівлі Петро Порошенко, повідомивши лише, що перелік державних підприємств, заборонених до приватизації, буде скорочений більш ніж у п'ять разів - з 1492 до 296.

Однак джерело в уряді повідомило, що проект закону вже схвалений Кабміном і готується до передачі у парламент. В останній момент зі списку за ініціативою Міністерства фінансів був вилучений «Турбоатом».

Підсумковий документ фактично дозволяє масштабну приватизацію вугільних шахт: у власності держави в Донецькій області залишиться лише 11 підприємств, а в Луганській - 7. Також буде проведена масова приватизація спиртзаводів, радіотелевізійних передавальних центрів та книжково-журнальних видавництв («Мистецтво», «Либідь», «Дніпро», «Веселка»).

Приватними хочуть зробити майже всі спортивні бази, басейни і стадіони, за винятком підприємства, яке управляє київським Палацом спорту, НСК «Олімпійський», «Львів-Ареною». Зберігши в держвласності найбільш знакові винзаводи, такі як «Коктебель» і «Массандра», уряд пропонує дозволити продаж низки південноукраїнських і закарпатських радгоспів-заводів, включаючи Ужгородський і Одеський коньячні заводи, Одеський завод шампанських вин. З усіх державних елеваторів приватизації не підлягатиме лише Новотроїцький.

Дорога до приватизації буде відкрита і великим компаніям, багато з яких є монополіями. Зі списку об'єктів, які не підлягають приватизації, виключать НАК «Нафтогаз України», «Чорноморнафтогаз», «Укрінтеренерго» і «Укрспецтрансгаз» (транспортування зрідженого газу), ДАТ , «Магістральні трубопроводи « Дружба».

Вилучені зі списку Харківський електромеханічний завод, Дашавське завод композиційних матеріалів, спеціальне виробництво київського заводу «Радар» та Солотвинський солерудник.

«Ймовірно, попит на приватизацію буде в першу чергу внутрішній, потім - з боку російського бізнесу і вже потім - іноземних стратегічних інвесторів», - прогнозує директор аналітичного департаменту ІК Dragon Capital Андрій Беспятов.

У парламенті готові оголосити старт розпродажу держмайна ще до парламентських виборів - після них прийняти таке рішення може бути складніше. Втім, за оцінками директора Інституту економіки та прогнозування НАНУ Валерія Геєця, поспішна приватизація не тільки призведе до продажу підприємств за заниженою ціною, як це було в попередні роки, але і позбавить бюджет податкових надходжень.

«Наші дослідження показали, що багато підприємств після приватизації різко скорочують обсяг сплати податків. Тому необхідно ретельно розрахувати, що дасть такий крок, і дивитися не тільки на можливість отримання коштів від приватизації, але і на потреби бюджетів майбутніх років», - відзначає експерт.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: закон, гроші
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
феодали ПР роздеребанять державні об"єкти,які належать громаді України-за копійки,щоб потім вигідно для себе продати землі на яких вони находяться!!!
Відповісти
Останні новини
Влада задумала продати більше тисячі держпідприємств
26 вересень, 2012, 10:47