На Волині - нові об'єднані громади

На Волині - нові об'єднані громади
На Волині перекроїли мапу об'єднаних громад, створивши нові та реорганізувавши існуючі.

12 жовтня на 8-ій сесії обласної ради обранці ствердно проголосували за внесення змін до перспективного плану області, - розповіла регіональний консультант із комунікацій у волинській області Олена Кузьмич.

Депутатам запропонували створити та уточнити межі ряду громад. За деякі пункти проекту рішення щодо перспективного плану депутати проголосували ствердно, а за деякі, хоч і віддали свої голоси “за”, - “ламали списи”.

Так, обранці проголосували за створення в Іваничівському районі Павлівської сільської обʼєднаної територіальної громади; у Ківерцівському районі - нової
Жидичинської сільської обʼєднаної територіальної громади, вилучивши Жидичинську територіальну громаду, що не увійшла в склад Княгининівської (колишньої Маяківської - ред) сільської обʼєднаної територіальної громади, та Озерцівську територіальну громаду з Ківерцівської міської обʼєднаної територіальної громади; у Ковельському районі - нової Колодяжненської сільської обʼєднаної територіальної громади, вилучивши Колодяжненську територіальну громаду з Любитівської обʼєднаної територіальної громади та Кричевичівську Уховецьку, Скулинську територіальні громади з Білинської сільської обʼєднаної територіальної громади; у Луцькому районі - Підгайцівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення з неї Романівської територіальної громади та долучення Липинської територіальної громади, вилучивши її з Липинської сільської обʼєднаної територіальної громади; у Любомльському районі - нову Вишнівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення Вишнівської, Ладинської, Олеської, Радехівської, Штунської територіальних громад з Любомльської міської обʼєднаної територіальної громади та Римачівської територіальної громади з Гущанської сільської обʼєднаної територіальної громади.

А ось питання появи у Локачинському районі Локачинської селищної обʼєднаної територіальної громаду, долучивши до неї Привітненську сільську обʼєднану територіальну громаду (у повному складі) депутати вирішили відкласти та обговорити на чергових сесіях Волиньради.

Чи не найбільші дискусії викликали зміни до перспективного плану у Ратнівському районі. Так, було запропоновано створити три громади. Але частина депутатів не погодилася із такою пропозицією, бо, мовляв, тоді частина населених пунктів стає так званими “білими плямами”. Заступник голови Волинської ОДА Сергій Кошарук наголосив, що процес децентралізації не можна зупиняти, мовляв, пізніше і ці населені пункти визначаться зі своєю подальшою долею. Далі поміж прихильниками появи нових громад та їх опонентами розгорілася запекла дискусія. Обранці громади забракло голосів, щоб створити у Ратнівському районі Волинської області Заболоттівську селищну обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Здомишельську територіальну громаду. “Масла у вогонь” долило і те, що у Заболоттівській громаді, так як і в Павлівській ЦВК уже призначила вибори на 18 грудня 2016 року.

Через це посадовцям ОДА довелося пояснювати депутатам юридичні колізії через їхнє рішення. Кошарук зауважив, що якщо є рішення про об’єднання, а це - одне із добровільних прав місцевого самоврядування, то ОДА має реагувати відповідним чином і діяти у межах закону. Далі рішення - за Мінрегіоном та ЦВК.

Громади, які сформувалися у відповідності до перспективного плану, згідно з бюджетним кодексом отримають прямі бюджетні стосунки із державною казною та необхідні субвенції для розвитку. Але разом із тим, закон не забороняє утворюватися громадам поза межами перспективного плану, щоправда, таким громадам доведеться задуматися, звідки черпати фінансовий ресурс.

Голова Волинської ОДА Володимир Гунчик закликав депутатів “не гратися із громадами у політику”. Він пояснив, що у громадах пройшли чималий шлях, аби ЦВК оголосило вибори, а також таки були внесені зміни до перспективного плану. Він наголосив, що громади об’єднуються саме добровільно, а роль облради полягає у тому, щоб схвалити зміни до перспективного плану. Також він додав, що раніше лунало чимало критики перспективного плану, але саме громади прийняли рішення про об’єднання на відповідних зборах та сесіях. “Ми не можемо обмежити волевиявлення громад”, - зазначив волинський губернатор і акцентував увагу на тому, що входження до перспективного плану тягне за собою фінансові права.

Після аргументів чиновників депутати таки поставили рішення на голосування і з другої спроби ствердно проголосували за утворення у Ратнівському районі Волинської області Заболоттівську селищну обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Здомишельську територіальну громаду.

Також обранці проголосували за нову Забродівську сільську обʼєднану територіальну громаду шляхом вилучення Забродівської, Видраницької, Поступельської територіальних громад з Ратнівської селищної обʼєднаної територіальної громади та Щедрогірської, Річицької територіальних громад з Самарівської сільської обʼєднаної територіальної громади;
Самарівську сільську обʼєднану територіальну громаду, вилучивши з неї Височенську, Кортеліську, Млинівську, Річицьку, Щедрогірську територіальні громади.

У підсумку депутати Волинської обласної ради ствердно проголосували вцілому за чергові зміни до перспективного плану.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
вперед до повного гаплика!
Відповісти
Реанімаційний Пакет Реформ закликає Парламент України нарешті прийняти децентралізаційні законопроекти:
http://rpr.org.ua/news/reanimatsijnyj-paket-reform-zaklykaje-parlament-nareshti-pryjnyaty-detsentralizatsijni-zakonoproekty/
Відповісти