Поляки розповіли лучанам про реформу місцевого самоврядування

Поляки розповіли лучанам про реформу місцевого самоврядування
Представники України, Польщі та Білорусі у Луцьку ділилися досвідом реформування органів місцевого самоврядування, щоб зробити їх більш спроможними та ефективними.

Ця тема стала головною під час конференції «Відродження місцевого самоврядування як шлях до зрівноваженого розвитку – досвід України, Республіка Польща та Білорусі», яка триває у п'ятницю, 4 листопада.

Як відзначив виконавчий директор РВ АМУ у Волинській області Богдан Самойленко, обмін досвіду реформ місцевого самоврядування в Україні та Польщі буде корисним у процесі деценталізаціїв в нашій держав.

За словами президента Фундації Європейська Академія місцевого самоврядування Анджея Страви, напередодні реформи місцевого самоврядування Польща мала схожі стартові позиції, а їхня реформа місцевого самоврядування стала однією із найуспішніших.

Він відзначив, що запорукою успішного розвитку місцевого самоврядування є стабільне законодавство щодо фінансів, що дозволяє проводити стратегічне планування та виділяти кошти на реальні проблеми громад, які визначають вони самі.

Також необхідний чіткий облік витрат та контроль за їх використанням. Як одну із невикористаних можливостей для туризму на Волині Страва відзначив Берестечко ‒ місто на Волині, яке є досі брендом для поляків. Проте в місті, за його словами, немає закладів, щоб нормально поїсти та переночувати, тому зараз воно не може ефективно приймати туристів.

Викладач університету Марії-Кюрі Склодовської та екс-мер Любліна Ельжбета Колоджей-Внук розповіла про розподіл повноважень між ґмінами, повітами та воєводствами як основними органами місцевого самоврядування, а також про досвід втілення різноманітних проектів у Любліні. Зокрема вона повідала, як владі вдалося оновити Старе місто, щоб воно могло стати туристичною перлиною Любліна.

Ще Ельжбета Колоджей-Внук звернула увагу на систему обліку землі у Любліні. За її словами, в місті існують карти розподілу земельних ділянок між фізичними та юридичним особами; за будинками, збудованими в різних роках; за галузями, в яких задіяні ті чи інші ділянки; в яких кварталах найбільша густина населення; куди спрямовується найбільше коштів; які райони найбільш криміногенні тощо.

Організаторами конференції стали волинське регіональне відділення «Асоціація міст України» у співпраці з ВГО «Інститут Республіка», «Європейською Академією розвитку науки і бізнесу», Фундацією «Європейська Академія місцевого самоврядування» (Республіка Польща) під почесним патронатом Генерального консульства Республіки Польща в Луцьку.










Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Поляки розповіли лучанам про реформу місцевого самоврядування
04 листопад, 2016, 11:44