3000 волонтерів, 750 кубів сміття: завершився місячник прибирання лісів на Волині

3000 волонтерів, 750 кубів сміття: завершився місячник прибирання лісів на Волині
Із початку жовтня лісівники спільно з небайдужими громадянами, школярами та представниками влади прибирали волинський ліс від побутового сміття.

До участі в акції загалом долучилися 3090 учасників. Прибрано понад 400 км узбіч та лісових масивів, а також майже 100 км прибережних зон, ліквідовано 310 стихійних сміттєзвалищ різного масштабу, із яких вивезено понад 750 м3 побутових відходів, - кажуть в прес-службі управління лісо-мисливського господарства.

Крім того, в рамках акції разом із дітками лісівники висадили більше 5000 деревець та 2080 кущів, упорядковували джерела, квітники, паркові зони.

Наймасштабніше акція відбулася у Колківському, Ратнівському, Цуманському, Турійському, Камінь-Каширському, Городоцькому, Маневицькому лісгоспах та ДП СЛАП «Камінь-Каширськагроліс», «Ратнеагроліс».

А 4 листопада – на завершення акції – до роботи з прибирання лісу долучилися працівники обласного управління лісового та мисливського господарства. Так, вдалося очистити від побутових відходів чи не найбільш забруднені узбіччя та лісовий масив у с. Гаразджа Луцького р-ну.

Організаційні моменти забезпечили директор державного підприємства «Волинський лісовий селекційно-насінневий центр» Тетяна Неводнічик та голова обласної організації профспілки працівників лісового господарства України Павло Матіюк.

Разом зі співробітниками управління у лісі працювали учні шкільного лісництва Піддубцівської ЗОШ І-ІІІ ст. Луцького р-ну, що віднедавна діє на базі ДП «ВЛСНЦ».

Незважаючи на те, що нині ліси щільно вкриті осіннім листом, під ногами постійно шелестить… пластик та поліетилен. А кожна яма чи навіть заглибина у лісі швидко перетворюється у смітник. Особливо це відчутно поблизу дачних масивів, де старе сміття вже навіть визбирати неможливо, тож довелося загортати.

Незважаючи на те, що державна лісова охорона постійно попереджає місцеве населення про відповідальність за вивезення побутових відходів у ліс, штрафами поки людей налякати важко.

Саме тому ліс постійно «збагачується» тим, що кожному зайве у господарстві.

«Найпопулярнішими» у цьому переліку є:

Скляні пляшки, які, за даними науковців, будуть лежати в землі мільйон років!

Деякий пластиковий посуд не розкладеться ніколи.

Автомобільні шини також будуть лежати в землі мільйони років.

Пластикові пляшки будуть лежати без змін близько 500 років, а найстійкіші – більше тисячі років.

Поліетиленові пакети, як і пластикові пляшки, будуть руйнуватися від 500 до 1000 років, тому що виготовляють їх із нафти, продукти якої мікроорганізми практично не чіпають.

Батарейка розкладається приблизно 200 років, але відносна швидкість утилізації перекреслюється масштабами забруднення: одна батарейка «збагачує» ґрунт важкими металами на площі близько 20 квадратних метрів і на глибині близько 5 метрів.

Навіть звичайні сигарети і недопалки пролежать у землі близько 2-5 років, сильно псуючи життя «підземним мешканцям»: дощовим черв’якам, кротам, полівкам.

Папір і, зокрема, газета розкладається досить швидко – близько 3-х тижнів, але привносить у ґрунт токсичні сполуки типографської фарби. Звісно, щільний газетний папір і, тим більше, сторінки глянцевого журналу пролежать у землі на порядок довше.

Консервні банки, металеві сітки і арматура, автомобільні кузови і взагалі металеве сміття будуть забруднювати землю сотні років. Іржа, що залишилася після «нейтралізації» металевого предмета, ще довго буде порушувати екологічну рівновагу ґрунту.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
3000 волонтерів, 750 кубів сміття: завершився місячник прибирання лісів на Волині
06 листопад, 2016, 20:01
У Шацьку за добу - дві аварії
06 листопад, 2016, 19:46