Під Луцьком відкрили єдиний на Волині пам’ятник козакові Мамаю

Під Луцьком відкрили єдиний на Волині пам’ятник козакові Мамаю
У селищі Рокині Луцького району на території місцевого музею-скансена у день Свята Покрови – 14 жовтня – відкрили пам’ятник козакові Мамаю

Ініціатор відкриття скульптури – місцевий краєзнавець, директор місцевого музею історії сільського господарства Волині і засновник Школи козацького гарту Олександр Середюк. Автор пам’ятника – заслужений діяч мистецтв України скульптор Володимир Шолудько.

Олександр Середюк так розповідає про героя, якому відкрили пам’ятник:

«Мамай – це своєрідне втілення українського характеру. Це особливий образ українця: про нього ні казок, ні пісень не складено, а всі його знають. Його образ і промовистий, і філософський. Козак сидить біля дуба – символу могутності, з бандурою – символом культури, з люлькою – символом гордості, поруч баскує кінь – символ волі, а з боку висить шабля – символ воїнства. Він передусім чоловік мирний, заглиблений у свої думи, грає на бандурі. Але якщо його зачепити – дасть бій».

Середюк каже, що на Волині давно мусив був бути пам’ятник козакові Мамаю. Адже Волинь – це не просто «край козацький», а й «прабатьківщина бойового гопака», вважає директор рокинівського музею.

З нагоди відкриття пам’ятника Середюк навіть видав брошурку «Я козак Мамай - мене не займай»: книжечку на 12 сторінок продавали під час відкриття пам’ятника за 10 гривень.

Робота над пам’ятником забрала у скульптора Володимира Шолудька трохи більше року.

Скульптуру зробили з каменя, який довгий час лежав в Рокинях.

«В мене був камінь, який лежав на промбазі… Моноліт, два на два метри. Я показав його скульптору Шолудьку. Він каже: отут мені відпиляйте, і зробимо з нього композицію: козак на фоні коня», - пригадав Середюк.

Пам’ятник дуже гармонійно вписався у краєвид рокинівського дендропарку, де розміщений «Козацький зимівник» та музей-скансен, - вважає скульптор Шолудько.

До слова, Володимир Шолудько – автор пам’ятника Тарасові Шевченку в Ковелі, а також пам’ятника княгині Рівненській у Рівному. Зараз митець працює над створенням пам’ятника Тарасові Бульбі в містечку Дубно.

На відкриття пам’ятника козакові Мамаю у Рокині зійшлося трохи більше сотні людей. Більшість – місцеві жителі та представники козацьких організацій.


Не обійшлося без кандидатів у нардепи: поряд з місцем відкриття пам’ятника встановили сцену кандидата у народні депутати по виборчому округу № 20 (куди входять і Рокині) Володимира Красулі. Він же – один з меценатів, які допомогли виготовити і встановити пам’ятник.

Після урочистостей з нагоди відкриття пам’ятника тут же розпочалася зустріч кандидата з місцевими жителями і концерт гурту «Волинські патріоти», який підтримує Красулю.

Був серед гостей відкриття й інший кандидат – головний отаман Західного округу МГО «Козацтво запорозьке», депутат Волинської обласної ради Петро Олешко, який балотується в нардепи по виборчому округу № 23 з центром у Маневичах. Олешко – теж один з меценатів спорудження пам’ятника.

Урочисту стрічку з нагоди відкриття пам’ятника, розрізали по-козацьки: Олександр Середюк перерубав шаблею.

Своєрідним був і обряд освячення пам’ятника: його провів рунтато (духовний опікун рідновірів) волинської громади РУН-віри Микола Демчук. У своїй промові, перед тим як окропити пам’ятник «святою дніпровською водою», рунтато, зокрема, закликав Дажбога бути милостивим до всіх.







Після відкриття пам’ятника учні Школи козацького гарту демонстрували можливості бойового гопака.






*. *. *

































Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Під Луцьком відкрили єдиний на Волині пам’ятник козакові Мамаю
15 жовтень, 2012, 08:56