У Луцьку показали бюджет, підготовлений у «напівпольових умовах»

У Луцьку показали бюджет, підготовлений у «напівпольових умовах»
У Луцьку провели перші громадські слухання щодо проекту бюджету міста.

Вони відбулися у п’ятницю, 23 грудня.

Як ідеться у проекті бюджету на 2017 рік, очікувані надходження загального фонду становлять 1,795 мільярда гривень проти 1,62 мільярда у 2016-му. Зокрема найбільше доходів очікують від податку на доходи фізичних осіб – 504,8 мільйона гривень, місцеві податки (податок на житлову нерухомість, на нежитлову нерухомість, плата за землю, транспортний податок, збір за паркування, туристичний збір, єдиний податок) – 206,275 мільйона. А 969 мільйонів гривень становлять субвенції з держбюджету.

Доходи в бюджет розвитку планують на рівні 10,1 мільйона гривень (відчуження майна, продаж землі, кошти пайової участі), а до спеціального фонду – 59,5 мільйона.

Видатки загального фонду бюджету ймовірно сягатимуть 1,722 мільярда проти 1,367 мільярда у 2016-му. Найбільші статті видатків: 282,6 мільйона гривень у рамках освітньої субвенції, 177,6 мільйона в рамках медичної субвенції, 271 мільйон в рамках субвенції на виплату допомог сім’ям із дітьми, 160,3 мільйона в рамках субвенції на надання субсидій.

Бюджет розвитку за статтею видатків планують на рівні 82,06 мільйона гривень, спеціальний фонд – 49,35 мільйона. Отож, загалом видатки бюджету міста планують на рівні 1,855 мільярда гривень проти 1,662 мільярда у 2016-му.

Як розповіла начальник департаменту фінансів Лілія Єлова, держава передала місту повноважень на 202,3 мільйона гривень. Йдеться про зарплати персоналу загальноосвітніх навчальних закладів, оплата комунальних послуг для них, профтехосвіту, компенсація за пільговий проїзд, оплату «комуналки» для медичних закладів, на харчування пільгових категорій дітей, надання пільг.

Громадський активіст Михайло Шелеп поцікавився, чи готове місто фінансувати харчування дітей 1-4 класів у школах. За словами Лілії Єлової, йдеться про додаткових 30 мільйонів, крім тих, які вже передбачені для пільгових категорій. Шелеп натомість вважає, що громадські слухання потрібні для того, аби учасники слухань вирішували, наприклад, фінансувати ремонт вулиці Кривий Вал чи фінансування харчування дітей.

Депутат міськради Олександр Кравченко запитав, чому у 2017 році досі розробляють проектно-кошторисної документації для будівництва садочка №15 в Дубнівському мікрорайоні. За словами першого заступника міського голови Тараса Яковлева, у 2017 році планують закінчити розробку ПКД і почати будівництво за рахунок коштів перевиконання бюджету.

Депутат обласної ради Михайло Імберовський поцікавився, скільки коштів передбачено для співфінансування встановлення лічильників у Луцьку. Єлова відзначає, що йдеться про 2 мільйони гривень.

Також із залу звучали запитання щодо коштів на ремонт амбулаторій, демонтаж гаражів, видатків КП «Ласка», надходження від продажу землі, пайової участі забудовників, органів самоорганізації населення, надходжень від акцизу, встановлення лічильників тощо.

Депутат Борис Смаль запропонував наступного разу деталізувати презентації бюджету розвитку, на розподіл яких можна впливати, зокрема видатки на фінансування шкіл, ремонту вулиць тощо, а не лише «голі цифри».

Секретар ради Юлія Вусенко відзначила, що врахує зауваження, проте інформація про бюджет розміщена на сайті міської ради, і за бажання можна із ним ознайомитися. За її словами, із первинними бюджетними запитами активно працюють під час «бюджетної» комісії міської ради.

Депутат міськради Павло Данильчук відзначив, що під час засідань «бюджетної» комісії цей проект бюджету точно змінять. Також він рекомендує активніше готуватися до слухань і активніше залучати туди звичайних громадян, адже це не останні громадські слухання. Мовляв, зміни до бюджету можна обговорити на наступних.

Депутат Сергій Була закликав керівників комунальних підприємств безпосередньо приносити свої запити на засідання бюджетної комісії, коли в них є нагальні потреби, попри можливий спротив їх керівників та заступників міського голови.

Перший заступник міського голови Яковлев подякував за критику, проте відзначив, що держбюджет прийняли лише позавчора, тому бюджет міста готували «у напівпольових умовах», не маючи загальних підходів із боку держави. За його словами, бюджет Луцька будуть приймати вже у 2017-у, тому є час із ним детально ознайомитися і внести пропозиції.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: бюджет
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
  • Статус коментування: постмодерація для зареєстрованих користувачів, премодерація для незареєстрованих
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Зібралась вся "проффесура"і ділять наш бюджет.А що ви заробили,щоби ділити.Незмінна Єлова знає.Може пора змінити?
Відповісти
Останні новини
У Луцьку показали бюджет, підготовлений у «напівпольових умовах»
23 грудень, 2016, 18:11