Волиньрада підтримала створення 8 госпітальних округів

Волиньрада підтримала створення 8 госпітальних округів
Депутати Волинської облради підтримали створення на Волині Луцького, Ковельського, Нововолинського, Володимир-Волинського, Любомльського, Камінь-Каширського, Ратнівського та Маневицького госпітального округів. Також цю пропозицію підтримують нардепи Ігор Гузь та Ірина Констанкевич.

Про це йшлося під час засідання сесії 2 лютого.

За словами депутата В’ячеслава Рубльова, у Володимирі потрібен округ через розташування 3 військових частин, прикордонних частин поруч, ракетно-зенітного полку, перетину міжнародних трас, пункту попуску «Устилуг – Зосин».

У Камені-Каширському потрібен округ через те, що села Ратнівського, Камінь-Каширського та Любешівського районів надто віддалені від ковельського центру, а у районах – високий рівень онкозахворювань, – вважає депутат. У Любомлі – через розташування поруч Шацьких озер, де відпочивають 200-250 тисяч людей, пункту попуску «Ягодин – Дорогуськ».

Нардеп Ігор Гузь називає позицію голови ОДА Володимира Гунчика «ганебною» та стверджує, що має записи його розмови із одним депутатом облради, де голова ОДА нібито обіцяє «не дати Гузю в його округ два госпітальні округи».

Нардеп наводить приклад Чернігівської області, де ОДА, облрада, міські ради та громада «єдиним фронтом» виступили за створення 7 госпітальних округів, хоча кількість населення області така ж, як і на Волині.

Натомість для Волинської області нібито не хочуть створити 6 округів саме через Гунчика, – заявляє Ігор Гузь. Про це йому нібито заявили міністр охорони здоров’я Уляна Супрун та віце-прем’єр Геннадій Зубко. Тому Гузь вимагає від Володимира Гунчика приєднатися до лобіювання 6 округів на Волині. Нардеп вважає, що статус центру госпітального округу дає медзакладам кращий доступ до фінансування.

Нардеп Ірина Констанкевич називає не створення Камінь-Каширського округу «геноцидом проти людей», адже близько 80% жителів Полісся живуть у селах, які надто віддалені від Ковеля і можуть втратити належну медичну підтримку. Нардеп вважає, що не можна дискримінувати жителів Полісся через те, що вони живуть у віддалених селах.

Також у своїх виступах підтримали створення 6 округів працівники Володимир-Волинського ТМО, депутати облради Святослав Кравчук, Анатолій Вітів, Сергій Слабенко, Володимир Дибель, Валерій Дунайчук, Людмила Кирда, Олександр Зінчук, Сергій Сівак, Володимир Бондар, голова облради Ігор Палиця, представники громади Камінь-Каширського району.

Депутати Сергій Сівак та Анатолій Вітів вважають, що медична реформа у нинішньому вигляді спрямована на «винищення людей», проте звернення підтримали, адже, мовляв, більша кількість округів допоможе «зберегти» більшу кількість медзакладів.

Сергій Слабенко заявив, що в результаті створення 3 округів можуть поскорочувати та позакривати медзаклади, як це вже відбувається із «залізничною» лікарнею Ковеля. Натомість депутат Михайло Бегаль наполягає, що створення 3 округів не призведе до зменшення обсягу надання медичних послуг, просто дороговартісне та складне обладнання буде розміщене у центрах округів. Проте, якщо вже створювати більше округів, варто створити округ і в Ратнівскому районі, – каже Бегаль. Його пропозицію підтримав і Володимир Бондар.

Голова облради Ігор Палиця відзначив, що він – за максимальну кількість госпітальних округів, адже ті лікарні, які не стали їх центрами, можуть «перекинути» на обласний бюджет, де, мовляв, немає грошей на утримання додаткових лікарень. Він вважає, що конфлікт навколо госпітальних округів створює на Волині небезпечну суспільну ситуацію, тому просить врахувати це і начальника управління СБУ області Юрія Фелонюка. Також він запропонував включити у список і Маневицький округ.

Депутат облради та голова РДА Олег Кух поцікавився, чи в результаті створення Камінь-Каширського округу Любешівська лікарня буде лікарнею планового чи інтенсивного лікування, адже в другому випадку вона матиме доступ до більшої кількості послуг. За словами Куха, у них достатньо коштів на лікарню інтенсивного лікування.

Голова ОДА Володимир Гунчик заявив, що не говорив про «дискримінацію» округу Ігоря Гузя. Також він зазначив, що керівники медзакладів, які хотіли центри округів, мали б раніше думати по те, щоб забезпечувати відповідний рівень надання послуг та оснащення. Гунчик наголосив, що в результаті реформи не будуть припиняти роботу жодної районної лікарні, а більшість збережуть статус лікарні інтенсивного лікування. Натомість центри госпітальних округів, мовляв, можуть отримати додаткову спеціалізацію.

Проте голова ОДА визнав, що внесе пропозицію на основі рекомендації депутатів облради про 6 округів до Кабміну та особисто Міністру охорони здоров’я Уляні Супрун. Мовляв, і раніше звертався у профільну комісію облради та запрошував депутатів облради до обговорення кількості округів.

У підсумку більшість депутатів проголосували за звернення до Кабміну щодо 6 госпітальних округів.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Що ці люди обговорюють,вони взагалі розуміють про що йде мова,звісно про гроші.А де їх взяти,знову позики МВФ.А ті пенсійний вік-63 і вище,продаж землі...На Волині мільон мешканців і мруть як мухи і медицина тут ні до чого.Повальні злидні,алкоголізм,безробіття,ісмертність допенсійного віку вже зашкалює.Хто про це говорить?Які госпітальні округи,що вони вирішують.Дерибан залишків коштів,які ще можна вкрасти-все.Феніта ля комедія.
Відповісти
Ірина Констанкевич ваш чоловік юрист, хай для вас пояснить КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ!!!!!!!!!!!!!!!! "Існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена".
Стаття 49. Кожен має право на охорону здоров'я, медичну допомогу та медичне страхування.
Охорона здоров'я забезпечується державним фінансуванням відповідних соціально-економічних, медико-санітарних і оздоровчо-профілактичних програм.
Держава створює умови для ефективного і доступного для всіх громадян медичного обслуговування. У державних і комунальних закладах охорони здоров'я медична допомога надається безоплатно; існуюча мережа таких закладів не може бути скорочена. Держава сприяє розвиткові лікувальних закладів усіх форм власності.
Відповісти
КОНСТИТУЦІЯ УКРАЇНИ
Стаття 140. Місцеве самоврядування є правом територіальної громади - жителів села чи добровільного об'єднання у сільську громаду жителів кількох сіл, селища та міста - самостійно вирішувати питання місцевого значення в межах Конституції і законів України.
Відповісти
На початку статті перелічено 8 імовірних госпітальних округів. В кінці статті зазначено, що проголосовано за звернення щодо 6 округів. Які саме 2 імовірні госпітальні округи випали з вищенаведеного списку ?
Відповісти