Батьки Литкіної на суді вимагають мільйон гривень моральної шкоди

Батьки  Литкіної на суді вимагають мільйон гривень моральної шкоди
У Ковелі судять обвинуваченого у вбивстві юної мешканки Нововолинська Катерини Литкіної.

Кримінальну справу розглядала колегія Ковельського міськрайонного суду в складі головуючої Ірини Логвинюк, суддів Сергія Панасюка та Олени Восковської, - пише Район.Ковель.

На судове засідання не прибули семеро свідків, один з них – на навчанні, а відносно інших, то у розпорядженні суду відсутні дані, що вони належним чином повідомлені про день та час судового засідання. Проте, приїхав свідчити Валерій Терлецький, який є дідом Назара Статочнюка, хоча суд його не викликав.

Адвокат з обласного центру Віктор Шостак заявив відвід всьому складу колегії та попросив передати справу іншим суддям, мовляв після підготовчого судового засідання появились обставини, які дають підстави сумніватися в неупередженому розгляді цим складом.


За словами захисника, до провадження не долучили клопотання про повернення прокурору обвинувального акту, не задоволено клопотання про зміну запобіжного заходу обвинуваченому, колегія ніби не встигла ознайомитись з матеріалами справи та інше. Прокурор Сергій Самчук назвав клопотання абсолютно безпідставним.

«Кур’єрскою поштою – не кур’єрською поштою, яким чином доставлялися документи із суду в суд, я думаю, що це ніяк не може вплинути на законність прийнятого судом рішення», – сказала адвокат сім’ї загиблої Елла Бордюженко.

Колегія пішла у нарадчу кімнату і через півгодини виголосила ухвалу, відмовивши у задоволенні клопотання про відвід.


Після «відмовної» ухвали суду батько загиблої дівчини Сергій Литкін заявив цивільний позов до матері обвинуваченого Вікторії Гуліди щодо відшкодування, яке спричинене вбивством, в сумі одного мільйона гривень. Позовну заяву приєднали до матеріалів справи.

Як вже повідомлялось, батьки вбитої головним підозрюваним вважають двоюрідного брата затриманого, колишнього хлопця Катерини Максима Терлецького, який наразі перебуває у Словенії, і його поліція допитала по скайпу. У слідства поки немає доказів, аби оголосити Максимові про підозру, а словенські правоохоронці не вбачають підстав для екстрадиції.

Пан Шостак заявив про залучення, як захисника Максима Терлецького, адвоката Сергія Ковальова, який був у залі, сказавши, що документи щодо повноважень останнього були надані слідчому Федорчуку ще на досудовому слідстві 20 вересня 2016 року.

На розгляд судової колегії матеріали щодо Максима Терлецького не надходили, тож суд відмовив у задоволенні й цього клопотання Шостака.

Тоді Шостак попросив колегію надати час для ознайомлення із позовною заявою про стягнення шкоди в один мільйон гривень, тобто відкласти розгляд справи. Головуюча Ірина Логвинюк нагадала адвокату, що позов стосується не його підзахисного, а матері останнього.«Тоді Гуліді треба надавати час для ознайомлення», – наполягав Шостак.


«Я вас дуже прошу, щоб надати термін, щоб я хоть трохи… Я зараз взагалі в такому стані, що просила би перерву, щоб мені викликали швидку. Я вже взагалі не розумію, що зараз відбувається з самого початку, щоб я хоча би розібралася, чого з усіх сторін оце все сиплеться», – в сльозах казала Вікторія Гуліда.

Прокурор та сторона потерпілих висловилися проти, мотивуючи тим, що цивільний позов зараз не розглядається, а відповідачу і захисту буде достатньо часу для ознайомлення із позовом та підготовки своїх заперечень.

«Мене тільки виписали з лікарні. Я дуже тяжко переношу цю ситуацію. Я зараз не в стані взагалі щось думати. Прошу дати мені кілька днів», – говорила й плакала матір обвинуваченого.
Суд ухвалив задовольнити клопотання частково: коли буде оголошено позовну заяву, тоді буде й перерва для того, щоб відповідач могла визначитися із своєю позицією.

Обвинувачений Назар Статочнюк підтвердив, що не бажає, щоб в справі взяли участь присяжні засідателі.
Оскільки на початку засідання Шостак (на фото) заперечив проти того, щоб журналіст нашого видання здійснював відеозйомку фотоапаратом, колегія суду розглянула й це питання.

«Протягом всього досудового розслідування, розгляду справи про обрання забезпечення судочинства в апеляційних судах, судах першої інстанції постійно здійснюється відеозйомка, фотозйомка, потім це викладається в соціальних мережах, це викладається в телебаченні, що здійснює психологічний тиск на суд і на неповнолітнього обвинуваченого. В цьому судовому розгляді ми проводимо розгляд справи відносно неповнолітнього. А відносно неповнолітнього правила дещо відрізняються від судочинства стосовно дорослих людей», – пояснював Шостак.

Він вважає неприпустимо, тим більше, враховуючи клітку, в якій перебував Назар Статочнюк, і яка «не допускається правилами Європейського суду з прав людини». І сказав про «інші обставини», які здійснюють тиск на психологію неповнолітнього обвинуваченого, тому, за його словами, необхідно заборонити проведення відео та фотозйомки в залі судового засідання.


«Навіть сама клітка вона… це якщо врахувати практику Європейського суду з прав людини, це є незаконно. Це відноситься до жорстокого поводження», – заявив захисник обвинуваченого у звірячому вбивстві неповнолітньої дівчини.

«Ну, по-перше, є раціональне зерно щодо клітки. Це все таки практика Європейського суду з прав людини. Щодо фотографування я скажу так. Якби вже був визнаний Статочнюк винним і знаходився в клітці, то може це було би і в даному випадку доцільне. Однак його перебування в клітці, фотографування на цій стадії, викладення, в подальшому якісь репости і так далі, а вони будуть коментарі в мережі Інтернет, це є маніпулювання громадською думкою. І ніяк воно не в’яжеться, на мою думку, з принципом невинуватості. Презумпції невинуватості. Ніяк не буде узгоджуватися», – казав адвокат Сергій Полячук, який теж попросив заборонити будь-яку зйомку.

І хоча їх підтримали обвинувачений та його матір, а інші учасники процесу були протилежної думки, судова колегія не знайшла підстав для заборони журналістам здійснювати відео та фотозйомку.

У справі було оголошено перерву позаяк в суд не з’явились представники служби у справах дітей Нововолинської міської ради та сектору ювенальної превенції Нововолинського відділу поліції.

Наступне судове засідання має розпочатися 24 лютого о 10 годині.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 4
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
а мільйон їм компенсує моральну шкоду від вбивства доньки?
ницо якось... тим паче позов не до самого обвинуваченого, а до його матері.
Відповісти
Вже задовбали. В цього пацана якийсь факт по життю. Іншого вже б заперли давним давно, а цей не розкусився ні на грам.
Відповісти
Батьки -дибіли кончені. Дочку не гляділи і ще й нажитися на її смерті хочуть!!!!!!!!
Відповісти
Просто козла треба пустити в трусах і його рідних.так треба щоб знали.
Відповісти
Останні новини
Батьки Литкіної на суді вимагають мільйон гривень моральної шкоди
16 лютий, 2017, 12:03