Мер Ковеля прокоментував закиди заступника Гунчика

Мер Ковеля прокоментував закиди заступника Гунчика
Міський голова Ковеля Олег Кіндер прокоментував звинувачення заступника голови Волинської ОДА Сергій Кошарука.

Нагадаємо, останній вважає, що мер не підтримав проект рішення про виділення землі для атовця, і натомість надав перевагу іншому проекту рішення, що, на його думку, не є пріоритетним.

У інтерв'ю ВолиньPost Олег Кіндер сказав: "Згідно з 19-ою статтею Основного Закону органи місцевого самоврядування, їхні посадові особи зобов'язані діяти лише на підставі, в межах повноважень та у спосіб, що передбачений Конституцією та законами України. Недотримання цього основного для місцевих рад принципу так чи інакше призводить до порушень законодавства".

"У запиті депутата Сергія Кошарука питання сформульовано так, що нібито на розгляд ради одночасно потрапило два різних проекти рішення щодо надання однієї й тієї ж земельної ділянки двом громадянам, причому один з них – учасник бойових дій. Під час голосування щодо цих проектів рішень міський голова чомусь надав перевагу простому громадянину, а не учаснику АТО".

"Дійсно, якщо до міської ради в міжсесійний період надходить дві чи більше заяв на одну ділянку від різних громадян, то учасники бойових дій мають перевагу перед іншими громадянами, які пільгового статусу не мають. У такому випадку земельний відділ на розгляд сесії відразу б готував проект рішення про надання дозволу на відведення земельної ділянки учаснику АТО, а іншим громадянам – відмову. Тоді ніяких суперечок на пленарних засіданнях не виникало б".

"Але насправді ці два проекти рішень, про які йшлося в запиті депутата, з’явились на світ далеко не одночасно, тому й виникли різні спекуляції на цю тему".

"Заява першого громадянина про відведення конкретної земельної ділянки надійшла до міської ради ще торік у квітні згідно з порядком, визначеним статтею 118-ою Земельного кодексу України. Її слід було розглянути впродовж місяця".

"Міська рада мала визначитись «так» чи «ні» у відповідь на порушене заявником клопотання, як цього й вимагає та ж 118 стаття Земельного кодексу та Закон України «Про звернення громадян». Але депутати просто не голосували – на одній сесії, на другій… Чи не порушили вони законодавство? Зважаючи на те, що керівник фракції БПП «Солідарність» у міській раді Сергій Кошарук є посадовою особою – заступником голови облдержадміністрації, то він мав би насамперед дотримуватись норм законодавства, а не закликати інших депутатів ігнорувати їх".

"Лише в липні 2016-го депутати спромоглись винести свій вердикт – відмовити. Це рішення міськради громадянин оскаржує в суді. Суд скасовує його як таке, що обмежує його права, ухвалене з порушенням норм законодавства та з перевищенням власних повноважень. При цьому суд зобов’язав міськраду повторно розглянути заяву громадянина. Ось на момент повторного розгляду на жовтневій сесії міськради і з’явився другий проект рішення – вже щодо розгляду заяви учасника АТО на ту ж ділянку. Автори документа – депутати від більшості Сергій Кошарук, І.Пініс, О.Місяць, В.Ткачук. При чому, в судових засіданнях і Кошарук, і Пініс підтвердили, що для другої заяви вони використали матеріали, подані першим заявником".

"Мені довелося вчергове звернути увагу депутатів більшості, що спочатку необхідно на вимогу суду завершити розгляд першої заяви – нехай навіть повторно відмовити, а вже опісля розглядати другу заяву. Однак депутат Сергій Кошарук знову закликав депутатів не голосувати щодо першого проекту – і не підтримувати, і не відмовляти. Тобто закликав депутатів не виконувати рішення суду, спонукав їх до порушення законодавства щодо обов’язку вчасно розглядати заяви громадян. Стверджував, що ухвалювати рішення про відмову не можна, бо немає законних на те підстав, отже, давайте просто не проголосуємо, а наступним проектом рішення цю ж ділянку надамо атовц"ю.

"Але хіба, порушуючи законодавство, можна забезпечували права громадян? Переконаний – ні. Тому й зауважив авторам проекту, щоб не втягували учасників АТО в судову тяганину. Однак у відповідь почув: «Ну і що?»".

"Отже, на запитання, чому я щодо цих проектів рішень голосував саме так, відповім – як посадова особа місцевого самоврядування маю керуватись не емоціями, а вимогами чинного законодавства. Ще раз повторюю: у цій ситуації необхідно було щодо першої заяв відмовити, а тоді вже задовольняти звернення атовця".

На думку Олега Кіндера, розгляд цього питання перетворився на звичайний піар, можливість створити прецедент у сесійній залі.

"Про це заявляв сам Сергій Кошарук. Якби його насправді цікавило забезпечення прав учасників АТО на землю, то він разом із авторами проекту рішення долучалися б до рутинної роботи в цьому напрямку, напрацьовували б комплексні рішення тощо. Показово розв’язати будь-якими доступними методами звернення двох – трьох атовців – це одне, а забезпечити права двох – трьох сотень атовців – зовсім інше. Тут має бути стратегія, план дій, про необхідність якогоокремі обранці громади лишень гарно говорять. Я від самого початку казав, що «зводити лобами» учасників АТО з іншими громадянами – хибний шлях для реалізації прав атовців, який рано чи пізно доведе до судової тяжби".

"В даному випадку юридичний відділ виконкому спрацював на відмінно. В суді першої інстанції відстояв рішення ради про надання земельної ділянки учаснику АТО. А якщо дійде до апеляції? Шанси залишити в силі рішення міськради є, бо позивач – пересічний громадянин без будь-яких пільг. Але як аргументувати позицію міської ради, коли суд розглядатиме аналогічну справу, але позивачем виступатиме чорнобилець або афганець?"

ЧИТАТИ ІНТЕРВ'Ю З ОЛЕГОМ КІНДЕРОМ У ПОВНОМУ ОБСЯЗІ

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 0
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Останні новини
Мер Ковеля прокоментував закиди заступника Гунчика
09 березень, 2017, 22:30