Один раз апробували, та й досить, - експерт про вибори в Луцьку

Один раз апробували, та й досить, - експерт про вибори в Луцьку
Нові вибори до Луцької міськради варто проводити за новою системою, оскільки нинішня себе не виправдала.

Про це у Facebook написала професор кафедри політології та державного управління Східноєвропейського нацуніверситету імені Лесі Українки, доктор політичних наук Оксана Ярош.

«Події у Луцькій міській раді не лише сколихнули емоції лучан, а й спричинили появу такого бажаного питання для зростання політичної свідомості громади: Хто мій депутат? Народ почав цікавитись, а який із луцьких депутатів - їхній? Вони усі із 42 – Ваші! Обирайте будь-кого і звертайтесь!» - зазначила Ярош.

За її словами, це нинішніх депутатів Луцької міськради обрали за новими правилами і нормами, згідно з Законом України «Про місцеві вибори в Україні», прийнятим 14 липня 2015 року. «Оскільки не усі виборці і депутати, розібрались із цією новою «гібридно-пропорційною» системою обрання, то вважають, що кожний виборчий округ має якогось «свого» депутата. І навіть представляються: депутат такого-то округу…» - підкреслила вона.

Ярош пояснила, що чинні депутати міських рад не закріплені за конкретним виборчим округом. Виборчі округи були створені лише для проведення виборів, а не для представлення інтересів виборців цього округу під час своєї каденції. Усі депутати представляють інтереси громадян всього міста. І також партію. Бо стати депутатом можна було лише від партії, яка мала кандидатів-претендентів включити у списки і ще й подолати 5% бар’єр, щоб взяти участь у розподілі депутатських мандатів.

«Якщо хтось пригадує, то виборчий бюлетень виглядав так, що в одному рядочку були: політична партія, потім «перший» кандидат, який не прикріплений до якогось округу, а потім і кандидат від певного виборчого округу. І виборці мусили голосувати за увесь рядок у бюлетені», - йдеться в дописі.

«Недобра ця система, і зовсім непропорційна. Бо сутність пропорційності, щоб партійні уподобання виборців були пропорційно відображені у складі депутатського корпусу. А за цієї системи так не є. Варто змінювати цей закон, один раз апробували, та й досить», - резюмувала вона.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
І хто його змінить-Оксана?А ця ВР просто імпотентна, а ще і безграмотна.
Відповісти
Допоки громади лишатимуться на папері і не перетворяться на дієві, що здатні контролювати депутатів усіх рівнів, то ніякий закон і ВРУ в цілому не допоможуть.
Відповісти
Останні новини
Один раз апробували, та й досить, - експерт про вибори в Луцьку
26 березень, 2017, 22:18