Шкідники знищили тисячі гектарів лісу на Волині

Шкідники знищили тисячі гектарів лісу на Волині
На Волині від нашестя короїду потерпають ліси. Шкідники за два роки вже знищили майже 10 тисяч гектарів лісу.

Про це повідомили у прес-службі Волинського обласного управління лісового та мисливського господарства.

Проблема всихання соснових насаджень в Україні на слуху вже давно. Особливо на Волині, де науковці та лісівники першими стали бити на сполох. Сумнівів, що ліс потребує порятунку, не виникало. Але одразу з’явилося чимало критики через методи боротьби, незважаючи на те, що висновки про посилення санітарних заходів зробили науковці після численних досліджень та обстежень лісу.

Одночасно з лісівниками, які заговорили про проблему вголос, представники окремих громадських організацій стали заявляти про те, що під виглядом санітарних заходів вирубується здоровий ліс. Ніхто не дослухався навіть до факту, що санітарні рубки для таких ресурсних областей, як Волинь, є більше збитковими, ніж прибутковими. Бо для забезпечення потреб у сировині достатньо рубок головного користування – тобто вирубування стиглого лісу.

«Усвідомлюємо, що нині ми йдемо позаду шкідників. Не знаємо поки, як від цього захистити ліс. Тому ми вже не вперше зібралися у такому великому складі, бо це вже не проблема. Це природна катастрофа, яка швидко набуває масштабів не лише в Білорусі та Україні», – зазначив начальник управління лісового господарства Міністерства лісового господарства Білорусі Микола Юревич.

Під час наради йшлося: зважаючи на те, що проблема вже навіть не національного масштабу, а транскордонна, необхідно ініціювати спільну заяву Державного агентства лісових ресурсів України та Мінлісгоспу РБ до профільних міжнародних організацій про доцільність реалізації міждержавного проекту, щоб напрацювати стратегію боротьби зі шкідниками лісу. Це відбудеться вже у жовтні цього року у Польщі – під час засідання сесії ФАО і ООН.

В результаті вийшло, що в Україні на шляху боротьби зі шкідниками лісу – бюрократичні перешкоди.

Щоб зібрати всі необхідні погодження на проведення санітарної рубки, потрібно ініціювати збір членів комісій – представників багатьох організацій, а також органів місцевого самоврядування. Що нерідко затягується в часі. У результаті виходить, що за цей період площа вражень розширюється не менше, як удвічі. А рубати можна в межах, які погоджені.

«Ми розуміємо: про цю проблему вже мало просто говорити. Необхідно шукати ефективні методи для її вирішення. Одним із факторів цього може стати зміна Санітарних правил. Тому на цьому виїзному семінарі ми хочемо розпочати ефективну дискусію, результатом якої мають бути законодавчі напрацювання», – наголосив заступник голови Держлісагентства Володимир Бондар.

«Два роки тому волинських лісівників звинувачували у масовій вирубці дерев. Адже через всихання площа санітарних зрубів за рік збільшилася фактично вдвічі. Під час останнього проведеного у нас подібного семінару, на який ми також запрошували депутатів облради та журналістів, нас уже запитували, чому так пізно стали про це говорити і фактично бездіємо невчасним видаленням пошкоджених деревостанів. Веду це до того, що за будь-яких обставин ніхто, крім лісівників, фактично не несе жодної відповідальності за стан лісу», – зазначив начальник Волинського ОУЛМГ Олександр Кватирко.

Старший науковий співробітник Поліського філіалу Українського науково-дослідного інституту лісового господарства та агролісомеліорації Василь Бородавка вважає, що за мету потрібно ставити польський досвід боротьби. Лісоводи цієї країни оперативно видаляють свіжозаселені групи і куртини сосен.

У підсумку наради було вирішено найближчим часом створити робочу групу за участю науковців, лісівників, лісозахисних підприємств, громадських екологічних організацій. Працюватимуть фахівці над удосконаленням нормативних актів і методичних рекомендацій для попередження проблеми масового всихання лісових насаджень.


Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Теги: ліс
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 2
  • Статус коментування: премодерація для всіх
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
аферисти...всі....тут згадані і незгадані....
Відповісти
Основні шкідники знаходяться за адресою м. Луцьк, проспект Волі, 30.
Відповісти
Останні новини
Шкідники знищили тисячі гектарів лісу на Волині
05 серпень, 2017, 07:05