З’явились календарі з зображенням покровителя Луцька

З’явились календарі з зображенням покровителя Луцька
До дня Святого Миколая Волинський краєзнавчий музей видав два календарі на 2013 рік із зображенням покровителя Луцька.

На календарях зображена ікона «Святий Миколай» XVII ст. зі збірки музею, надрукованої у поліграфічному відділі МПП «МЕДІА», йдеться на сайті Музейний простір Волині.

Як розповіла завідувачка Музею волинської ікони Тетяна Єлісєєва, на Волині виник унікальний образ Святого Миколая (у митрі, омофорі, з посохом і книгою), що підтверджується зафіксованими даними луцьких міських печаток XVI–XVII ст., колекцією ікон у Волинському краєзнавчому музеї, а також має аналоги в українській книжковій графіці XVII ст. Зображується він з відкритою чи закритою книгою в одній руці, тримаючи при цьому патерицю (посох) в другій, або з благословляючим жестом.

У Музеї волинської ікони є унікальна ікона «Святий Миколай» (друга половина XVIII ст. з Дмитрівської церкви села Журавники), яка вражає своєю величністю (розміри ікони 198х112 см). Монументальність відтіняють поясні зображення Ісуса Христа і Богородиці біля голови святого.

«Не просто так Святого Миколая називають Чудотворцем. Саме його образ першим оновився на Волині», - розповів вихованець Волинської духовної семінарії Валерій Шарандін.

Він зазначив: «1999 року Ганна Цалюк зі с.Чевель Старовижівського району, близько опівночі подякувала за прожитий день Миколаю Чудотворцю. Коли слова молитви торкнулися імені Спасителя, домашній іконостас засяяв яскравим світлом, яке не зникало. Ікона Миколая просіяла. Лише один куточок залишився неосвітленим, як спогад про минуле. У селі Чевель протягом року оновилося більше десяти ікон в оселях Федори Мазурук, Катерини Смолярчук та інших». Чудотворні ікони – знамення Божої милості, кажуть служителі.

Крім того, у Волинському краєзнавчому музеї 17 грудня о 12:00 відкриється художньо-документальна виставка «Святий Миколай – патрон Луцька», а 17-21 грудня тут проведуть Тиждень музейних науково-освітніх заходів до дня Святого Миколая.



Довідка

У Волинсько-Галицькому літописі під 1259 роком була описана подія, що дістала назву «Луцького чуда»: «...коли Куремса стояв біля Луцька, сотворив Бог чудо велике... і святий Миколай. Знявся ж такий вітер, що коли порок <кидальна машина> вергав <камінь>, то вітер провертав каменя на них <татар>». І це не єдина літописна згадка про св.Миколая. Зображення Святого Миколая з’явилася на луцькій міській печатці, котра в той час виконувала основну функцію міського герба, тобто використовувалась як символ самоврядування.

1999 року лучани офіційно обрали Миколу Чудотворця патроном свого міста. Постать святого увінчує одну з міських площ як символ вдячності за покровительство. Автор пам’ятника Ярослав Скакун дотримався церковних канонів у зображенні святого, а також використав історичні свідчення. А 19 грудня у Луцьку вважають за престольне свято. Пам’ятник святителю – це місце, де проводять спільні Богослужіння усі релігійні конфесії, де просять благословення наречені, де пошановують нагородами.

Тому 19 грудня у Луцьку відзначається не лише як релігійне свято. Це ще й своєрідний День міста.

Бажаєте дізнаватися головні новини Луцька та Волині першими? Приєднуйтеся до нашого каналу в Telegram!
Якщо Ви зауважили помилку, виділіть її та натисніть Ctrl+Enter для того, щоб повідомити про це редакцію
Коментарі 1
Коментарі, у яких порушуватимуться Правила, модератор видалятиме без попереджень.
Краще б в Луцьку з'явилася вулиця, названа іменем покровителя міста. Це нормальний європейський підхід до міської топоніміки, але він чомусь (як і все європейське) відлякує чинуш з міської ради.
Відповісти
Останні новини
З’явились календарі з зображенням покровителя Луцька
10 грудень, 2012, 11:06